Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMAGAM W ŚWIĘTA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko, co podchodzi pod fanatyzm jest niebezpieczne, bo tam już nie ma samodzielnego myślenia,

co się dzieje w Palestynie, z kamieniami na czołgi, ale w jedynie słusznej sprawie...

dandi3 napisał:
  Zeljka napisał:
p.s. Dandi, szczesliwego Nowego roku! :p

to właśnie mam na myśli mówiąc ekumenizm - szacunek i pamięć, że oprócz nas są też inne wyznania. POwtórzę się ale to ważne: Nie Pan Bóg stworzył podziały ale ludzie, i to nie My ale Oficjele naszych kościołów. Kiedy 14 stycznia słyszę od Żelki "wszystkiego dobrego w Nowym Roku" to już wiem, że nic nas nie dzieli. Dzięki :D

Pewnie, ze nie dzieli. :D

W mojej rodzinie tez mam katolikow, prawoslawnych, niewierzacych, wierzacych ale nie religijnych. :D :wink: A kochamy sie i szanujemy bardzo.

Bog stworzyl Zycie i to Zycie trzeba szanowac.

Kazdy z nas mogl sie urodzic gdzie indziej, a tym samym miec inne doswiadczenia i inna tradycje.

Czlowiek na prawde wierzacy, nie widzi w ludziach to co powierzchowne, ale w kazdym stworzeniu widzi dzielo Tworcy, Jego nieodrebna czesc.

To, ze jestesmy inny, nie oznacza, ze gorsi lub lepsi.

Czy roza jest gorsza od tulipana? Czy gora jest gorsza od pola, a morze od oceanu, lub rzeki?

Tak samo jest z ludzmi. Ruznimy sie po to aby sie wiecej od siebie nauczyc.

To nie powod do klutni, to dar ktory trzeba wykorzystac po to aby jeszcze wiecej sie wzajemnie szanowac i wspolnie (kazdy na swoj sposob) dziekowac Bogu, ze dano nam tu byc i doswiadczac tego co Zyciem zwane.

Nie mozna kochac Boga a nie kochac ludzi, przyrode i wszystko co jest Jego dzielem.

Zeljka napisał:
  dandi3 napisał:
  Zeljka napisał:
p.s. Dandi, szczesliwego Nowego roku! :p

to właśnie mam na myśli mówiąc ekumenizm - szacunek i pamięć, że oprócz nas są też inne wyznania. POwtórzę się ale to ważne: Nie Pan Bóg stworzył podziały ale ludzie, i to nie My ale Oficjele naszych kościołów. Kiedy 14 stycznia słyszę od Żelki "wszystkiego dobrego w Nowym Roku" to już wiem, że nic nas nie dzieli. Dzięki :D

Pewnie, ze nie dzieli. :D

W mojej rodzinie tez mam katolikow, prawoslawnych, niewierzacych, wierzacych ale nie religijnych. :D :wink: A kochamy sie i szanujemy bardzo.

Bog stworzyl Zycie i to Zycie trzeba szanowac.

Kazdy z nas mogl sie urodzic gdzie indziej, a tym samym miec inne doswiadczenia i inna tradycje.

Czlowiek na prawde wierzacy, nie widzi w ludziach to co powierzchowne, ale w kazdym stworzeniu widzi dzielo Tworcy, Jego nieodrebna czesc.

To, ze jestesmy inny, nie oznacza, ze gorsi lub lepsi.

Czy roza jest gorsza od tulipana? Czy gora jest gorsza od pola, a morze od oceanu, lub rzeki?

Tak samo jest z ludzmi. Ruznimy sie po to aby sie wiecej od siebie nauczyc.

To nie powod do klutni, to dar ktory trzeba wykorzystac po to aby jeszcze wiecej sie wzajemnie szanowac i wspolnie (kazdy na swoj sposob) dziekowac Bogu, ze dano nam tu byc i doswiadczac tego co Zyciem zwane.

Nie mozna kochac Boga a nie kochac ludzi, przyrode i wszystko co jest Jego dzielem.

piękne i pouczające słowa

Spokojnie, Wielkanoc (ta pierwsza) juz 12 kwietnia. :wink: Masz jakis punkt wyjscia i fajnie. Kolo polowy lutego juz sie mozna powoli zastanawiac, co z tym zrobic. Tak sie sklada, ze udzielasz sie na bardzo fajnym Forum. Cieszysz sie zaufaniem sporej grupy ludzi i to jest wiecej niz moglbys zdobyc nawet gdybys zatrudnil 5 fundraiserow na etat. :wink: Korzysci z legalizacji dzialalnosci bylyby takie, ze moglibysmy sobie odpisac od dochodu jakies grosze. Na znaczki wydalbys wiecej. :roll: No chyba, ze by sie napatoczyl jakis crazy milioner z gestem... :roll:

Dandi, mylisz sie - przynajmniej w jednm :D - ja tej akcji bardzo uwaznie sie

przygladalam . Bo jestem lumpem - kunktatorem. :D

Bardzo cenie, ze pomysleliscie o mlodziezy i dzieciakach z trudnych, lumpowskich srodowisk :D

Ale mam zastrzezenia bo przy akcji charytatywnej szczegolnie jesli mysli sie o jakiej kontynuacji ( chocby znow spontanicznej ) trudno cos zrobic jesli antaganizuje sie kierownictwo osrodka i . Czy ja lubie te panie dyrektorki czy nie to nie jest wazne ani istotne - one musza jw jakis sposob byc w proces zaangazowane a ich zdanie wziete pod uwage bo one sa tam na co dzien, Wy przyszliscie i odeszliscie . Bylo super, bylo kolorowo, niezwykle ale teraz znow nastal zwykly dzien.

( Nie lubie zadnych dyrektorow z przekonan, ale albo ma sie dobro dzieciakow na uwadze albo nie )

Przypuszczam, ze struktura osrodka jest taka a nie inna i podczepiony jest pod ZOZ czy cos tam ze wzgledu na f i n a n s o w a n i e .

Odbija sie to na bezpieczenstwie dzieci , i to jest najwiekszy problem, ale znow trzeba z tym ostroznie bo generalnie polityka bedzie szla w kierunku likwidacji takich osrodkow.

No i kota to ja glaszcze na wiele sposobow :D

dandi3 napisał:
Tolu, nam na Podlasiu jest łatwiej prawda? nas jest tu po połowie niemalże więc łatwo o tolerancję szeroko pojętą. Wiemy o sobie nawzajem wystarczająco dużo żeby nie czuć się ze soba obco ale są rejony w Polsce gdzie o Prawosławiu nie mówi się nic.

Ja nic nie wiem, oprócz tego, że u was na mszy pięknie śpiewają

Ale wcale mi to nie przeszkadza Was szanowac

dandi3 napisał:
  Irma napisał:
na mszy pięknie śpiewają

ooooooooooooooo no no no no no no.... u mojej babci w cerkwii to wiesz... różnie z tym bywa ale ja od zawsze podejrzewałem, że te baby coś popijają przed robotą 8)

ja kiedyś miałam znajomego ex-kantora cerkiewnego, ładne te pieśni były...

dandi3 napisał:
Kasiu słodaka i tak od urodzenia... bigają za moim samochodem jak przejeżdżam, wystają pod oknami i nauczyły sie robić takie fajne uniki jak Złociutka w szale napier..ala garnkami przez balkon.
Bożeeeeeeeeee :oops: powiedziałeś KASIU SŁODKA 8) :oops: :oops:

Normalnie już mi lepiej, choróbsko mi odpuszcza :wink:

A z tym od urodzenia, to jak z tym żyć?? Nie jest to męczące???Taki tłum wielbicielek??