Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMAGAM W ŚWIĘTA

Recommended Posts

Gwoździk, Małgoś a Wy sie tak jeszcze długo będziecie sexować po róznych wątkach? :evil: :evil: :evil:

a co do tego słowa jeszcze niedawno dałbym się zabić że mówimy "podaj mi książkę" wszak zaimek wstkazujący to ta. Jak w likteraturze fachowej wyczytałem, że forma istnieje tylko w narzędniku i nie wolno tak mówić (poprawnie jest książkę) to się popłakałem chociaż trzymam się w ryzach.

Małgosia, TY się w gramatyce specjalizujesz czy z czego ten doktorat?

Juz Ci mowie, jak to jest z tym zaimkiem. Otoz, do niedawna prawidlowa koncowka przymiotnika zenskiego w bierniku bylo "ę". Np. mam ładnę dziewczynę, kocham moję dziewczę. Zatem "tę" jest to przestarzala, acz obowiazujaca forma, ktora zachowala sie tylko przy zaimku wskazujacym zenskim.

Moj doktorat jest z historii wczesnosredniowiecznej Irlandii... :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trząchnij nią trząchnij Dandulcu. My tez czyms trząchniemy.

A tak sobie podczytalam ze 4 ostatnie strony to mnie krew zalała i wpierdzi.elilam caly sloik ogórkow z nerwów.

I tak sobie mysle, ze tej dyrektor patrzec na rece to za maaaaaaalo. ona swoja osobą i poglądami zatruwa te dzieci, upokarza je i niszczy. Nie znam sie na pedagogice itp. ale to jest jakis szantarz emocjonalny okrutny, jakas matnia. Najpierw dzieciaki rozpalic z radosci nieskonczonej z prezentów, ze cos są warte, a za chwile zmieszac z błotem jak byle co. Te nasze prezenty to im chyba wiekszą krzywde zrobily niz pozytek. :cry: mialy byle jak ale stabilnie. Kuzwa to okrutne i niesprawiedliwe. jaka sie znow czuje bezsilna

Ja w szafach nic takiego nie mam, bo moi już dorośli, mówcie, co potrzebne jeszcze, dam pieniążka albo kupię i wyślę. :D

Jakieś kosmetyki? Witaminki? Tylko proszę o drobiazgowe dane, bo lata temu wyrosłam z pieluch i nawet nie wiem, jak teraz wit. D się nazywa. :lol:

przeklejam:

No więc sytuacja wygląda tak- kilka dni temu szwagierka powiedziała, że ma koleżankę, której w styczniu urodził się synek i że mają ciężko sytuację i gdybym miała jakieś ciuszki po Franku to ona by im chętnie zawiozła. Spakowałam więc torbę za małych ubranek i zawieźli. Potem szwagierka bardzo dziekowała i powiedziała, że koleżanka aż się wzruszyła jak zobaczyła kombinezon, bo właśnie nie mięli i tylko owijali go tym kocem. Zdziwiło mnie to i zaczęłam zadawać kolejne pytania, wtedy dowiedziałam się właśnie jak to wyszło, że tacy biedni (że ze wsi, z biednych rodzin, nie żadna patologia), że nie mają wózka tylko na dwór wynoszą go w jakimś nosidełku, że wynajmują jeden pokój w jakimś starym domu, a kuchnia i łazienka wspólna dla jeszcze 4 innych wynajmujących pokoje.

Ja wiem, że te wszystkie informacje takie chaotyczne ale szwagierka mówi co jej się przypomni, albo o co zapytam, a że nie ma jeszcze swoich dzieci to też nie wie na co zwrócić uwagę.

Od razu też napiszę, że ja nie planowałam tej akcji, po prostu wczoraj w naszym miesięcznym wątku napisałam kilka słów, a dziewczyny od razu zadeklarowały chęć pomocy i nasza Katarina podpowiedziała, żeby założyć wątek na ogólnym, bo może więcej osób zechce pomóc.

Maleńki ma teraz chyba 3 tygodnie (jescze dokładnie dopytam) i waży ok 2500g. Z deklaracji dziewczyn wiem już że będzie miał najmniejsze ubranka, wózek też już zamówiony, za dwa dni powienien dojść, w trakcie załatwiania jest już także grzejnik... no nie wiem co jeszcze, aha wanienkę mają.

To jest tak, że ich nie znam osobiście i chyba wolałabym nie poznać, żeby nie stawiać ich kłopotliwej sytuacji :niepewny: Chcę to zrobić w miarę możliwości delikatnie przez szwagierkę, ubranka ona podrzuciła, o wózku też powiedziała że jakaś tam koleżanka ma nowy i stoi bezużyteczny i czy by nie chcieli, najchętniej to wszystko bym im "podrzuciła przy okazji", żeby za dużo nie wiedzieli skąd i od kogo. Nie chciałabym też dopytywać przez szwagierkę co im jeszcze potrzebne, bo pewnie i tak będzie im głupio powiedzieć, a jeśli uda nam się zaopatrzyć ich w to co i tak wiadomo, że jest potrzebne to chyba i tak będzie bardzo dobrze.

A w ogóle to skąd te ludki są...od Was z Podlasia? bo nawet rejonu Polski tam nie podała dziewczyna :-?

Zrobiłam przebiórkę ciuchów , ale maluczko mi tego wyszło :( :oops: Strasznie dużo wczesniej już popożyczałam , zostały mi prawie same kiecki.

Czekam na jakieś dalsze info...

A z dzieciakami z Bacik to jeszcze przecież nie było nasze ostatnie słowo...nie wierzę ,żebyśmy w następne Boże Narodzenie zostawili je samym sobie

szkoda,że dyrektora nie jest na poziomie żeby nawiązac z nami fajnie współpracę..ale jak nie to nie...poradzimy sobie mimo jej głupoty :wink:

A w ogóle to skąd te ludki są...od Was z Podlasia? bo nawet rejonu Polski tam nie podała dziewczyna :-?

wiem tyle co Ty ale zamierzam się zająć tą sprawą chociaż jako, że temat pochodzi z Babińca, to Złociutka będzie tym razem mózgiem operacji... jak mniemam.

Żonuś...?

Żonuś...?

Mogę być. Tylko niech ja się więcej dowiem. Napisałam priva do dziewczyny i czekam na odpowiedź. Skoro sprawa ma być raczej dyskretna, wpadłam na pomysł, żeby wszystko (ciuszki, pieluszki, kosmetyki) dostarczyć jej, a ona niech już powoli, etapami te rzeczy ludziom donosi.

wpadłam na pomysł, żeby wszystko (ciuszki, pieluszki, kosmetyki) dostarczyć jej, a ona niech już powoli, etapami te rzeczy ludziom donosi.

No tak ale czy ona chce się tego podjąć - zasygnalizowała problem ale nie można jej zmuszać do magazynowania tego wszystkiego u siebie. Nie wiadomo czy ma warunki, poza tym ma dwójkę małych dzieci - może wcale nie zechce... zobaczymy