malgos2 29.01.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Gwoździk, Małgoś a Wy sie tak jeszcze długo będziecie sexować po róznych wątkach? a co do tego słowa jeszcze niedawno dałbym się zabić że mówimy "podaj mi tą książkę" wszak zaimek wstkazujący to ta. Jak w likteraturze fachowej wyczytałem, że forma tą istnieje tylko w narzędniku i nie wolno tak mówić (poprawnie jest tę książkę) to się popłakałem chociaż trzymam się w ryzach. Małgosia, TY się w gramatyce specjalizujesz czy z czego ten doktorat? Juz Ci mowie, jak to jest z tym zaimkiem. Otoz, do niedawna prawidlowa koncowka przymiotnika zenskiego w bierniku bylo "ę". Np. mam ładnę dziewczynę, kocham moję dziewczę. Zatem "tę" jest to przestarzala, acz obowiazujaca forma, ktora zachowala sie tylko przy zaimku wskazujacym zenskim. Moj doktorat jest z historii wczesnosredniowiecznej Irlandii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 PRZEKLEJĘ WĄTEK Z BABIŃCA TYM RAZEM OD ZŁOCIUTKIEJ. RZUĆCIE OKIEM: http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=6648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 04.02.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 kochani spóźniliście się o dwa tygodnie.... własnie trzepałam szafę co OCZYWIŚCIE NIE ZNACZY, że nic się nie da zrobić, nie? może znów lista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 szukaj Nitka szukaj. Złociutka zadeklarowała się z wanienką i czymśtam jeszcze - jakies kosmetyki, pampersy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 04.02.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jestem dandiku Postaram się zrobić przegląd szafy po Helence , ale będzie z tym cienko , bo ostatnio porozpożyczałam dwóm zaprzyjaźnionym ciężarówkom A czy oni mają łóżeczko dla tego brzdąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 właśnie próbuję się czegos dowiedzieć ale jak słusznie prawi efilo laska nie podaje żadncy konkretów. postaram się niż trząchnąć - może wtedy się czegos dowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 04.02.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 no trząchnij , bo ja juz z narażeniem życia wywaliłam wszystko z pawlacza i zaczynam robic przegląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 zuch - czekamy na resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 04.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 trząchnij nią trząchnij Dandulcu. My tez czyms trząchniemy. A tak sobie podczytalam ze 4 ostatnie strony to mnie krew zalała i wpierdzi.elilam caly sloik ogórkow z nerwów. I tak sobie mysle, ze tej dyrektor patrzec na rece to za maaaaaaalo. ona swoja osobą i poglądami zatruwa te dzieci, upokarza je i niszczy. Nie znam sie na pedagogice itp. ale to jest jakis szantarz emocjonalny okrutny, jakas matnia. Najpierw dzieciaki rozpalic z radosci nieskonczonej z prezentów, ze cos są warte, a za chwile zmieszac z błotem jak byle co. Te nasze prezenty to im chyba wiekszą krzywde zrobily niz pozytek. mialy byle jak ale stabilnie. Kuzwa to okrutne i niesprawiedliwe. jaka sie znow czuje bezsilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.02.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ja w szafach nic takiego nie mam, bo moi już dorośli, mówcie, co potrzebne jeszcze, dam pieniążka albo kupię i wyślę. Jakieś kosmetyki? Witaminki? Tylko proszę o drobiazgowe dane, bo lata temu wyrosłam z pieluch i nawet nie wiem, jak teraz wit. D się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 to nie do końca tak - ona na radzie pedagogicznej wywaliła, że te prezenty to niewypał i w ogóle głupota - dzieci nic nie wiedzą. Niech zjeżdża - mamy kasę - na wielkanoc powtórzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 04.02.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 to nie do końca tak - ona na radzie pedagogicznej wywaliła, że te prezenty to niewypał i w ogóle głupota - dzieci nic nie wiedzą. Niech zjeżdża - mamy kasę - na wielkanoc powtórzymy to ja juz zaczynam zbierac, bo zaczyna mi sie robic cienko przez te moje pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 04.02.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 a dobrze ze chociaz c. tego przy dzieciach nie powiedziala. niech sie na drugi raz ugryzie w jezyk albo walnie glową w sciane zanim juz cos wymysli tworczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 04.02.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 małych rzeczy już nie mam..co jeszcze zbieracie na świeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 na święta już nic - teraz pomagamy rodzinie z małym bobasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 przeklejam: No więc sytuacja wygląda tak- kilka dni temu szwagierka powiedziała, że ma koleżankę, której w styczniu urodził się synek i że mają ciężko sytuację i gdybym miała jakieś ciuszki po Franku to ona by im chętnie zawiozła. Spakowałam więc torbę za małych ubranek i zawieźli. Potem szwagierka bardzo dziekowała i powiedziała, że koleżanka aż się wzruszyła jak zobaczyła kombinezon, bo właśnie nie mięli i tylko owijali go tym kocem. Zdziwiło mnie to i zaczęłam zadawać kolejne pytania, wtedy dowiedziałam się właśnie jak to wyszło, że tacy biedni (że ze wsi, z biednych rodzin, nie żadna patologia), że nie mają wózka tylko na dwór wynoszą go w jakimś nosidełku, że wynajmują jeden pokój w jakimś starym domu, a kuchnia i łazienka wspólna dla jeszcze 4 innych wynajmujących pokoje. Ja wiem, że te wszystkie informacje takie chaotyczne ale szwagierka mówi co jej się przypomni, albo o co zapytam, a że nie ma jeszcze swoich dzieci to też nie wie na co zwrócić uwagę. Od razu też napiszę, że ja nie planowałam tej akcji, po prostu wczoraj w naszym miesięcznym wątku napisałam kilka słów, a dziewczyny od razu zadeklarowały chęć pomocy i nasza Katarina podpowiedziała, żeby założyć wątek na ogólnym, bo może więcej osób zechce pomóc. Maleńki ma teraz chyba 3 tygodnie (jescze dokładnie dopytam) i waży ok 2500g. Z deklaracji dziewczyn wiem już że będzie miał najmniejsze ubranka, wózek też już zamówiony, za dwa dni powienien dojść, w trakcie załatwiania jest już także grzejnik... no nie wiem co jeszcze, aha wanienkę mają. To jest tak, że ich nie znam osobiście i chyba wolałabym nie poznać, żeby nie stawiać ich kłopotliwej sytuacji :niepewny: Chcę to zrobić w miarę możliwości delikatnie przez szwagierkę, ubranka ona podrzuciła, o wózku też powiedziała że jakaś tam koleżanka ma nowy i stoi bezużyteczny i czy by nie chcieli, najchętniej to wszystko bym im "podrzuciła przy okazji", żeby za dużo nie wiedzieli skąd i od kogo. Nie chciałabym też dopytywać przez szwagierkę co im jeszcze potrzebne, bo pewnie i tak będzie im głupio powiedzieć, a jeśli uda nam się zaopatrzyć ich w to co i tak wiadomo, że jest potrzebne to chyba i tak będzie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 04.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A w ogóle to skąd te ludki są...od Was z Podlasia? bo nawet rejonu Polski tam nie podała dziewczyna Zrobiłam przebiórkę ciuchów , ale maluczko mi tego wyszło Strasznie dużo wczesniej już popożyczałam , zostały mi prawie same kiecki. Czekam na jakieś dalsze info... A z dzieciakami z Bacik to jeszcze przecież nie było nasze ostatnie słowo...nie wierzę ,żebyśmy w następne Boże Narodzenie zostawili je samym sobie szkoda,że dyrektora nie jest na poziomie żeby nawiązac z nami fajnie współpracę..ale jak nie to nie...poradzimy sobie mimo jej głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A w ogóle to skąd te ludki są...od Was z Podlasia? bo nawet rejonu Polski tam nie podała dziewczyna wiem tyle co Ty ale zamierzam się zająć tą sprawą chociaż jako, że temat pochodzi z Babińca, to Złociutka będzie tym razem mózgiem operacji... jak mniemam. Żonuś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złociutka 04.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Żonuś...? Mogę być. Tylko niech ja się więcej dowiem. Napisałam priva do dziewczyny i czekam na odpowiedź. Skoro sprawa ma być raczej dyskretna, wpadłam na pomysł, żeby wszystko (ciuszki, pieluszki, kosmetyki) dostarczyć jej, a ona niech już powoli, etapami te rzeczy ludziom donosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 wpadłam na pomysł, żeby wszystko (ciuszki, pieluszki, kosmetyki) dostarczyć jej, a ona niech już powoli, etapami te rzeczy ludziom donosi. No tak ale czy ona chce się tego podjąć - zasygnalizowała problem ale nie można jej zmuszać do magazynowania tego wszystkiego u siebie. Nie wiadomo czy ma warunki, poza tym ma dwójkę małych dzieci - może wcale nie zechce... zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts