Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMAGAM W ŚWIĘTA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmmmm... Po pierwsze - to sukces, ze program ma szanse byc zrealizowany. To nie jest miejsce, gdzie pracuja jakies wyjatkowe kanalie (przynajmniej tak tego nie opisywales), ale ktore jest mega beznadziejnie zorganizowane. I w ten sposob mozna wywrzec presje na rzadzacych. Kasa nie zajac - moze trzeba przeczekac burze, a moze wymyslec forme pomocy, ktora beda musieli przyjac... :roll:

juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi

juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi

To dobry pomysl.

A nie zniszczo? :roll:

a dlaczego my jako "forumowicze Muratora" nie możemy przekazać? :roll:

a tak w ogóle to mam firme i w drodze wyjątku ostatecznie mogłabym przekazać ten zakupiony stół i piłkarzyki :roll: :lol: ... a tak serio ... naprawdę niezły pomysł z tą darowizną :roll: ... odmówić nie mogą :wink:

a dlaczego my jako "forumowicze Muratora" nie możemy przekazać? :roll:

a tak w ogóle to mam firme i w drodze wyjątku ostatecznie mogłabym przekazać ten zakupiony stół i piłkarzyki :roll: :lol: ... a tak serio ... naprawdę niezły pomysł z tą darowizną :roll: ... odmówić nie mogą :wink:

Hmmmm... Moga. To znaczy mozna sie wpieprzyc w klopoty z powodu podatku od darowizny. Trzeba by sie upewnic co do kwoty zwolnionej, bo inaczej trzeba by za nich zaplacic... :roll:

Od spadków i darowizn

Pomoc finansowa oraz rzeczowa udzielana przez organizacje pozarządowe osobie fizycznej podlega rygorom podatkowym.

Taka pomoc ze strony fundacji czy stowarzyszenia podlegać będzie zapisom Ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Wedle zapisów tej ustawy zwolnione z tego podatku są darowizny otrzymane od tego typu instytucji, których wartość nie przekracza 4 902 zł - jest to suma wszystkich otrzymanych darowizn od jednej organizacji w ciągu 5 lat (art.9 ust.2).

Szczegółowo wygląda to tak:

Zapisy Ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. 1983 Nr 45 poz. 207) mówią, iż:

w przypadku darowizn otrzymanych od osób prawnych i osób fizycznych niespokrewnionych z obdarowanym będą miały zastosowanie zasady opodatkowania określone dla III grupy podatkowej (art.14 ust.).

Zwolnione z podatku, w tym przypadku, są darowizny, których wartość nie przekracza 4 902 zł (art.9 ust 1).

Jeżeli jednak wartość darowizny przekracza tę kwotę, to podatek wyniesie:

- 12% od wartości darowizny przekraczającej kwotę wolną - jeżeli wartość darowizny przekracza kwotę wolną nie więcej niż o 10 278 zł,

- 16% od wartości przekraczającej kwotę wolną o więcej niż 10 278 zł,

- 20% od wartości przekraczającej kwotę wolną o więcej niż 20 556 zł. (art.15 ust.).

Obowiązek zapłacenia podatku od darowizny ciąży na nabywcy własności rzeczy i praw majątkowych (art.5) czyli na obdarowanym.

no właśnie ...a jak my" forumowicze muratora " jesteśmy rozpatrywani? :roll:

przeciez gdybyśmy sie uparli to moglibysmy np. przywieźć te rzeczy pod ośrodek , powiedzieć "zrzuciliśmy się i kupilismy dla dzieciaków" i odjechać :wink:

i nikt nam nic nie zrobi :roll: ...chyba :-?

Problem z vatem bedzie inny. Firma która ma przekazać dar ośrodkowi musi też go jakoś zaewidencjonować. W chwili przekazania płaci podatek. Ośrodek nie płaci vat.

Vatu nie zapłaci przy darowiźnie producent żywnosci jeśli ja wyprodukował i przekazuje ośrodkowi. Tylko produkty żywnosciowe są zwolnione w takim przypadku z vat.

Problem z vatem bedzie inny. Firma która ma przekazać dar ośrodkowi musi też go jakoś zaewidencjonować. W chwili przekazania płaci podatek. Ośrodek nie płaci vat.

Vatu nie zapłaci przy darowiźnie producent żywnosci jeśli ja wyprodukował i przekazuje ośrodkowi. Tylko produkty żywnosciowe są zwolnione w takim przypadku z vat.

A, no widzisz. Czyli jednak sprawa Kluski niczego nie zmienila... :roll: Tu jest troche kicha, bo sprzedawca by nie robil darowizny tylko mialby przekazac to, co Dandi by od niego kupil, ale mialby udawac, ze przekazuje darowizne, a tego sie nie da tak po prostu zrobic - wyladowac pilkarzyki pod drzwi osrodka i isc do domu. Darowizna to darowizna - jest umowa itd. :roll: