Żelka 11.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 No to przykro, ze nawet pomocy dzieciom odmawiaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 11.03.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Hmmmmm... Po pierwsze - to sukces, ze program ma szanse byc zrealizowany. To nie jest miejsce, gdzie pracuja jakies wyjatkowe kanalie (przynajmniej tak tego nie opisywales), ale ktore jest mega beznadziejnie zorganizowane. I w ten sposob mozna wywrzec presje na rzadzacych. Kasa nie zajac - moze trzeba przeczekac burze, a moze wymyslec forme pomocy, ktora beda musieli przyjac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 12.03.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 12.03.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi To dobry pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi A nie zniszczo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 12.03.2009 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 jak zniszczo to mie bedo miali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 jak zniszczo to mie bedo miali No to okejos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.03.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi a dlaczego my jako "forumowicze Muratora" nie możemy przekazać? a tak w ogóle to mam firme i w drodze wyjątku ostatecznie mogłabym przekazać ten zakupiony stół i piłkarzyki ... a tak serio ... naprawdę niezły pomysł z tą darowizną ... odmówić nie mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 juz kombinoiwałem czy nie kuppić za to czegos i przekonać jakąkolwiek zaprzyjaźniona firmę żeby przekazała dar w ramach darowizny - wtedy nikt naprawdę nie dowie się skąd pochodza fundusze. łazi mi po głowie ten stół do bilarda i piłkarzyki - czyli pomysły Dagi a dlaczego my jako "forumowicze Muratora" nie możemy przekazać? a tak w ogóle to mam firme i w drodze wyjątku ostatecznie mogłabym przekazać ten zakupiony stół i piłkarzyki ... a tak serio ... naprawdę niezły pomysł z tą darowizną ... odmówić nie mogą Hmmmm... Moga. To znaczy mozna sie wpieprzyc w klopoty z powodu podatku od darowizny. Trzeba by sie upewnic co do kwoty zwolnionej, bo inaczej trzeba by za nich zaplacic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.03.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 kuźwa...faktycznie, musze zapytać mojej księgowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Zapytaj tez co z VATem, bo zdaje sie, ze gdyby to dal producent, to tez musialby go odprowadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Podatku od darowizny od firmy ośrodek nie płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Od spadków i darowizn Pomoc finansowa oraz rzeczowa udzielana przez organizacje pozarządowe osobie fizycznej podlega rygorom podatkowym.Taka pomoc ze strony fundacji czy stowarzyszenia podlegać będzie zapisom Ustawy o podatku od spadków i darowizn.Wedle zapisów tej ustawy zwolnione z tego podatku są darowizny otrzymane od tego typu instytucji, których wartość nie przekracza 4 902 zł - jest to suma wszystkich otrzymanych darowizn od jednej organizacji w ciągu 5 lat (art.9 ust.2). Szczegółowo wygląda to tak:Zapisy Ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. 1983 Nr 45 poz. 207) mówią, iż:w przypadku darowizn otrzymanych od osób prawnych i osób fizycznych niespokrewnionych z obdarowanym będą miały zastosowanie zasady opodatkowania określone dla III grupy podatkowej (art.14 ust.).Zwolnione z podatku, w tym przypadku, są darowizny, których wartość nie przekracza 4 902 zł (art.9 ust 1).Jeżeli jednak wartość darowizny przekracza tę kwotę, to podatek wyniesie:- 12% od wartości darowizny przekraczającej kwotę wolną - jeżeli wartość darowizny przekracza kwotę wolną nie więcej niż o 10 278 zł,- 16% od wartości przekraczającej kwotę wolną o więcej niż 10 278 zł,- 20% od wartości przekraczającej kwotę wolną o więcej niż 20 556 zł. (art.15 ust.). Obowiązek zapłacenia podatku od darowizny ciąży na nabywcy własności rzeczy i praw majątkowych (art.5) czyli na obdarowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ale to jest w druga strone - darowizna dla osoby fizycznej przez organizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.03.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 no właśnie ...a jak my" forumowicze muratora " jesteśmy rozpatrywani? przeciez gdybyśmy sie uparli to moglibysmy np. przywieźć te rzeczy pod ośrodek , powiedzieć "zrzuciliśmy się i kupilismy dla dzieciaków" i odjechać i nikt nam nic nie zrobi ...chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Podatku od darowizny od firmy ośrodek nie płaci. A VATu nie placa zdaje sie? Po Klusce to zmienili, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.03.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Problem z vatem bedzie inny. Firma która ma przekazać dar ośrodkowi musi też go jakoś zaewidencjonować. W chwili przekazania płaci podatek. Ośrodek nie płaci vat.Vatu nie zapłaci przy darowiźnie producent żywnosci jeśli ja wyprodukował i przekazuje ośrodkowi. Tylko produkty żywnosciowe są zwolnione w takim przypadku z vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.03.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Problem z vatem bedzie inny. Firma która ma przekazać dar ośrodkowi musi też go jakoś zaewidencjonować. W chwili przekazania płaci podatek. Ośrodek nie płaci vat. Vatu nie zapłaci przy darowiźnie producent żywnosci jeśli ja wyprodukował i przekazuje ośrodkowi. Tylko produkty żywnosciowe są zwolnione w takim przypadku z vat. A, no widzisz. Czyli jednak sprawa Kluski niczego nie zmienila... Tu jest troche kicha, bo sprzedawca by nie robil darowizny tylko mialby przekazac to, co Dandi by od niego kupil, ale mialby udawac, ze przekazuje darowizne, a tego sie nie da tak po prostu zrobic - wyladowac pilkarzyki pod drzwi osrodka i isc do domu. Darowizna to darowizna - jest umowa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 18.03.2009 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Nie czaję. Kupuję piłkarzyki na allegro, jako adres wysyłki podaję zdres ośrodka i co? nie mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.03.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Mozesz, ale wtedy nie mow o darowiznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts