ArtMedia 29.03.2002 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Witam serdecznie. Przejrzałem archiwum, ale nie znalazłem...Mam w projekcie kocioł dwufunkcyjny o mocy 24kW. Chciałbym zmienić go na jednofunkcyjny z zasobnikiem i tu rodzi się pytanie o jego moc. W projekcie instalacji mam napisane, że sumaryczna strata ciepła budynku wynoski 14kW, czy w takim razie taki kocioł potrzebuję?I jeszcze jedno, słyszałem o zasobnikach do kotłów dwufunkcyjnych, tylko jakoś nie bardzo rozumiem co to daje, i jak działa? Skoro kocioł podgrzewa c.w.u przepływowo, to gdzie tu miejsce na zasobnik? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 02.04.2002 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 U mnie zapotrzebowanie na ciepło to 9 kW, a zaprojektowany kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 150 l - 16 kW, ale myślę, że moc jest podyktowana modelem kotła (Vaillant z modulowanym palnikiem) i nie znam dokładnych obliczeń. Zasobnik do kotła dwufunkcyjnego zapewnia Ci stałą temperaturę wody, a kocioł dwufunkcyjny nie powoduje spadku temperatury w domu podczas grzania cwu.Jak w ubiegłym roku zapytałem o takie rozwiązanie to usłyszałem. że to nieporozumienie, ale teraz już tego nikt nie neguje. Szwagier właśnie kupił takiego Buderusa 32 kW z zasobnikiem 160 l za 9700 z extra rabatem. (Nie wie dokładnie jakie ma zapotrzebowanie na ciepło, chyba 29 kW ale nie jest pewien. Powierzchnia domu to 350 m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 02.04.2002 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Kocioł 2-funkcyjny z zasobnikiem czy bez działa tak samo.Różnica polega na tym że bez zasobnika podgrzewa cwu w momencie poboru tej wody, a z zasobnikiem podgrzewa wodę w zasobniku tylko w przypadku kiedy jej temp spadnie poniżej zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 02.04.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Empi! O jakim spadku temperatury mówisz. Weź pod uwagę bezwładność budynku. Na potrzeby cwu kocioł jednofunkcyjny pracuje najwyżej kilkanaście minut, potem znowu grzeje co. WOda w rurach nie zdąży wystygnąć! Nie odczujesz tej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 02.04.2002 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 O niezauważalnym spadku temperatury, ale za to tak najprościej wytłumaczyć różnicę między kotłem jedno- i dwufunkcyjnym, bo ten pierwszy grzejąc wodę użytkową nie ogrzewa domu. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: empi dnia 2002-04-02 11:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts