Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana z kotła 2-funkc. na 1-funkc. co z mocą?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Przejrzałem archiwum, ale nie znalazłem...

Mam w projekcie kocioł dwufunkcyjny o mocy 24kW. Chciałbym zmienić go na jednofunkcyjny z zasobnikiem i tu rodzi się pytanie o jego moc. W projekcie instalacji mam napisane, że sumaryczna strata ciepła budynku wynoski 14kW, czy w takim razie taki kocioł potrzebuję?

I jeszcze jedno, słyszałem o zasobnikach do kotłów dwufunkcyjnych, tylko jakoś nie bardzo rozumiem co to daje, i jak działa? Skoro kocioł podgrzewa c.w.u przepływowo, to gdzie tu miejsce na zasobnik?

Sebastian.

U mnie zapotrzebowanie na ciepło to 9 kW, a zaprojektowany kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 150 l - 16 kW, ale myślę, że moc jest podyktowana modelem kotła (Vaillant z modulowanym palnikiem) i nie znam dokładnych obliczeń.

Zasobnik do kotła dwufunkcyjnego zapewnia Ci stałą temperaturę wody, a kocioł dwufunkcyjny nie powoduje spadku temperatury w domu podczas grzania cwu.

Jak w ubiegłym roku zapytałem o takie rozwiązanie to usłyszałem. że to nieporozumienie, ale teraz już tego nikt nie neguje. Szwagier właśnie kupił takiego Buderusa 32 kW z zasobnikiem 160 l za 9700 z extra rabatem. (Nie wie dokładnie jakie ma zapotrzebowanie na ciepło, chyba 29 kW ale nie jest pewien. Powierzchnia domu to 350 m2)