Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśli papa na deskowanie i dachówkę to jaka?

akapap

Recommended Posts

Nie chodzi o to Janie, żeby było najtaniej. Chodzi o to, żeby było zrobione raz a dobrze. Rozwiązanie z lepikiem... hmm. Nie będzie czasem tak, że jak w to mocno przygrzeje, to lepik zacznie płynąć i wyciekać?

Czy możecie Panowie polecić jakąś jedną konkretną podkładową termozgrzewalną papę, np taką na której lubicie robić? Nie musi być najtańsza, ale żeby nie była też najdroższa. Po prostu coś o zdrowej relacji jakości do ceny, taka którą sami dziś kupilibyście dla siebie.

I podpowiedzcie proszę z jakim zapasem trzeba ją policzyć przy zakupie. Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jan z pewnością miał na myśli masę bitumiczną taką jaką stosuje się do podlepiania gontów papowych a nakłada się ją szpachelkę lub kieleką. Ta masa jest trwale elastyczna i nie wypływa a do tego będzie pod pokryciem i słońce do niej nie będzie miało bezpośredniego dostępu. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, też dołączę do tematu - w przyszłym tygodniu będziemy mieć robioną więźbę ( ;) ) z pełnym deskowaniem, na wierzch w przyszłym roku chcemy położyć blachę gładką na rąbek, dach ma nachylenie 35 stopni. Będę wdzięczny za poradę, jaką papą warto taki dach przykryć na zimę.

aha, dach jest najprostszy z możliwych - dwuspadowy, bez żadnych okien dachowych, lukarnów i innych udziwnień :p jedynie dwa kominy będą przez niego przechodzić.

Tematow na forum bylo pelno jaka pape dać na deskowianie. Moim skromnym zdaniem szukac czegos z stosunkowo mocna wkladką. Jesli blacha bedzie kladziona na wiosne to wydaje mi sie ze nawet podklad powinien wytrzymac. Np ta papa http://www.wernerpapa.pl/media/filemanager/pdf/kartytechniczne/56_zwykly_podklad_pye_g_180_s35_typ_t_ii.pdf Mocna wkladka, stosunkowo niegruba i ma papiery na mocowanie mechaniczne. Jesli raczej chcesz cos tanszego to ewentualne zwykle v60s42 ale nie wymagaj od niej cudow :)

A tak wogole to najlepiej poczekaj az sie ktorys z ekspertow wypowie. Pozdrawiam

Edytowane przez Wojciech Wyremblewsk
dopis

• 6 months później...

Odgrzeję temat żeby nie zakładać nowego:)

Potrzebuję dobrą papę:yes: ( nie najtańszą ) , dach deskowany ( deski mokre) , na wierzch pójdzie od razu dachówka ceramiczna.Dach 30 stopni.

Wolę dołożyć do papy a kupić tańszą dachówkę:rolleyes:

Napisałam do Icopala i dostałam odpowiedź że z ich firmy nadaje się GLASBIT G200 S40 , czytam że jest to papa na osnowie szklanej , ale nie modyfikowana SBS i nie termozgrzewalna :( Czy ta papa będzie dobra?

Bardzo proszę o nazwy innych bardzo dobrych pap ( mocnych , wytrzymałych):yes: ( nawet do 20 zł za m2 - jeśli będzie b. dobra)

Pozdrawiam:)

Edytowane przez modena

Oczywiście każdy grubszy będzie lepszy choć nie ma takiej potrzeby. Papa osłonięta dachówką ma bardzo długą żywotność. W produktach Icopala też się coś znajdzie. Pozdrawiam.

:)

A czy papy lembit są coś warte? ( np: lembit super P-PYE 200 s40 sbs)

Które lepsze IZOLMAT czy LEMBIT ?:)

A ewentualnie z Icopala to który model? :D:rolleyes:

Ja po rozmowie z przedstawicielem ICOPAL-a i WERNER-a dostałem odpowiedź że należy stosować papę na tkaninie szklanej czyli z oznaczeniami "G".

Ma najwyższe parametry wytrzymałościowe na rozerwanie ale najmniej się rozciąga (czyli do niestabilnych pokryć jak deskowanie), przystosowana do łączenia mechanicznego ...

Ja na swój dach jednak zastosuje WERNER G200 S40 (podkład), dach wielospadowy, kąt dachu 38*, no i wmiarę rozsądna cena ;-)

Generalni papy termozgrzewalne przewidziane są do stosowania na niskich nachyleniach lub całkowicie płaskich dachach. Ja polecam jako dobre rozwiazanie produkty tego typu :

Tak to się zgadza też taką info dostałem od przedstawicieli, ale termozgrzewalną na tkaninie szklanej z oznaczeniem G są mało podatne na odkształcenia (mała podatnośc na rozciąganie), i podobno zachowują się stabilnie na pochyłym dachu ....

Ja po rozmowie z przedstawicielem ICOPAL-a i WERNER-a dostałem odpowiedź że należy stosować papę na tkaninie szklanej czyli z oznaczeniami "G".

Ma najwyższe parametry wytrzymałościowe na rozerwanie ale najmniej się rozciąga (czyli do niestabilnych pokryć jak deskowanie), przystosowana do łączenia mechanicznego ...

Ja na swój dach jednak zastosuje WERNER G200 S40 (podkład), dach wielospadowy, kąt dachu 38*, no i wmiarę rozsądna cena ;-)

Też dostałam odpowiedź z Icopala że papa Glasbit na tkaninie szklanej ( na niestabilne podłoża - mokre deski) ,ale ona nie jest termozgrzewalna to szukałam dalej . Dach mam 30 stopni, dwuspadowy.

Teraz już w sprawie papy wiem że nic nie wiem:(

A tak wogóle to dlaczego papa powinna być termozgrzewalna skoro się jej do desek nie przygrzewa? ( chyba że się zgrzewa tylko łączenia?):confused: