comeon 18.10.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nie chodzi o to Janie, żeby było najtaniej. Chodzi o to, żeby było zrobione raz a dobrze. Rozwiązanie z lepikiem... hmm. Nie będzie czasem tak, że jak w to mocno przygrzeje, to lepik zacznie płynąć i wyciekać? Czy możecie Panowie polecić jakąś jedną konkretną podkładową termozgrzewalną papę, np taką na której lubicie robić? Nie musi być najtańsza, ale żeby nie była też najdroższa. Po prostu coś o zdrowej relacji jakości do ceny, taka którą sami dziś kupilibyście dla siebie.I podpowiedzcie proszę z jakim zapasem trzeba ją policzyć przy zakupie. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.10.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jan z pewnością miał na myśli masę bitumiczną taką jaką stosuje się do podlepiania gontów papowych a nakłada się ją szpachelkę lub kieleką. Ta masa jest trwale elastyczna i nie wypływa a do tego będzie pod pokryciem i słońce do niej nie będzie miało bezpośredniego dostępu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkk. 29.10.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Witam, też dołączę do tematu - w przyszłym tygodniu będziemy mieć robioną więźbę ( ) z pełnym deskowaniem, na wierzch w przyszłym roku chcemy położyć blachę gładką na rąbek, dach ma nachylenie 35 stopni. Będę wdzięczny za poradę, jaką papą warto taki dach przykryć na zimę. aha, dach jest najprostszy z możliwych - dwuspadowy, bez żadnych okien dachowych, lukarnów i innych udziwnień jedynie dwa kominy będą przez niego przechodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 29.10.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Tematow na forum bylo pelno jaka pape dać na deskowianie. Moim skromnym zdaniem szukac czegos z stosunkowo mocna wkladką. Jesli blacha bedzie kladziona na wiosne to wydaje mi sie ze nawet podklad powinien wytrzymac. Np ta papa http://www.wernerpapa.pl/media/filemanager/pdf/kartytechniczne/56_zwykly_podklad_pye_g_180_s35_typ_t_ii.pdf Mocna wkladka, stosunkowo niegruba i ma papiery na mocowanie mechaniczne. Jesli raczej chcesz cos tanszego to ewentualne zwykle v60s42 ale nie wymagaj od niej cudow A tak wogole to najlepiej poczekaj az sie ktorys z ekspertow wypowie. Pozdrawiam Edytowane 29 Października 2012 przez Wojciech Wyremblewsk dopis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.10.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Połóż 400x1200 na tekturze o od razu daj kontrłaty po krokwiach . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkk. 31.10.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 dzięki za porady!!! tak myślę, czy jeszcze może przejrzeć, co pod planowaną blachę na rąbek producent doradza...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.05.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Odgrzeję temat żeby nie zakładać nowego:) Potrzebuję dobrą papę ( nie najtańszą ) , dach deskowany ( deski mokre) , na wierzch pójdzie od razu dachówka ceramiczna.Dach 30 stopni. Wolę dołożyć do papy a kupić tańszą dachówkę Napisałam do Icopala i dostałam odpowiedź że z ich firmy nadaje się GLASBIT G200 S40 , czytam że jest to papa na osnowie szklanej , ale nie modyfikowana SBS i nie termozgrzewalna Czy ta papa będzie dobra? Bardzo proszę o nazwy innych bardzo dobrych pap ( mocnych , wytrzymałych) ( nawet do 20 zł za m2 - jeśli będzie b. dobra) Pozdrawiam:) Edytowane 3 Maja 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.05.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Ma być podkładowa Termozgrzewalna modyfikowana SBS grubość minim 3,2 mm np. Izolmat PLAN PLUS PYE PV 160 S 3,2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.05.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Ma być podkładowa Termozgrzewalna modyfikowana SBS grubość minim 3,2 mm np. Izolmat PLAN PLUS PYE PV 160 S 3,2. Pozdrawiam. Dziękuję Czyli z Icopala nie ma nic tego typu ? A czy ten Izolmat grubszy będzie lepszy : Papa asfaltowa termozgrzewalna podkładowa SBS PYE PV250 S5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.05.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Oczywiście każdy grubszy będzie lepszy choć nie ma takiej potrzeby. Papa osłonięta dachówką ma bardzo długą żywotność. W produktach Icopala też się coś znajdzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.05.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Oczywiście każdy grubszy będzie lepszy choć nie ma takiej potrzeby. Papa osłonięta dachówką ma bardzo długą żywotność. W produktach Icopala też się coś znajdzie. Pozdrawiam. A czy papy lembit są coś warte? ( np: lembit super P-PYE 200 s40 sbs) Które lepsze IZOLMAT czy LEMBIT ? A ewentualnie z Icopala to który model? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.05.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Produkty Lemara też dobre. Takim znawcą pap to ja już nie jestem. Po prostu papa ma spełniać wymagania, o których pisałem wcześniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.05.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Najprościej sprawdzić papę własnoręcznie: Bierzesz papę w łapki i na siłę próbujesz urwać , przedrzeć. Uda się - kiepska . Nie uda się - dobra. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.05.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Najprościej sprawdzić papę własnoręcznie: Bierzesz papę w łapki i na siłę próbujesz urwać , przedrzeć. Uda się - kiepska . Nie uda się - dobra. Jan. Dziękuję Panowie Sprzedawcy w hurtowniach bójcie się - nadchodzę drzeć papę:D:D Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 06.05.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja po rozmowie z przedstawicielem ICOPAL-a i WERNER-a dostałem odpowiedź że należy stosować papę na tkaninie szklanej czyli z oznaczeniami "G". Ma najwyższe parametry wytrzymałościowe na rozerwanie ale najmniej się rozciąga (czyli do niestabilnych pokryć jak deskowanie), przystosowana do łączenia mechanicznego ... Ja na swój dach jednak zastosuje WERNER G200 S40 (podkład), dach wielospadowy, kąt dachu 38*, no i wmiarę rozsądna cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramsky2000 06.05.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Generalni papy termozgrzewalne przewidziane są do stosowania na niskich nachyleniach lub całkowicie płaskich dachach. Ja polecam jako dobre rozwiazanie produkty tego typu : http://www.bauder.pl/fileadmin/bauder.pl/daten/Dachy_plaskie/Karty_produktow/Papy_bitumiczne/KP_Bauder_TOP_TS40_NSK.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 06.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Generalni papy termozgrzewalne przewidziane są do stosowania na niskich nachyleniach lub całkowicie płaskich dachach. Ja polecam jako dobre rozwiazanie produkty tego typu : Tak to się zgadza też taką info dostałem od przedstawicieli, ale termozgrzewalną na tkaninie szklanej z oznaczeniem G są mało podatne na odkształcenia (mała podatnośc na rozciąganie), i podobno zachowują się stabilnie na pochyłym dachu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 06.05.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja po rozmowie z przedstawicielem ICOPAL-a i WERNER-a dostałem odpowiedź że należy stosować papę na tkaninie szklanej czyli z oznaczeniami "G". Ma najwyższe parametry wytrzymałościowe na rozerwanie ale najmniej się rozciąga (czyli do niestabilnych pokryć jak deskowanie), przystosowana do łączenia mechanicznego ... Ja na swój dach jednak zastosuje WERNER G200 S40 (podkład), dach wielospadowy, kąt dachu 38*, no i wmiarę rozsądna cena Też dostałam odpowiedź z Icopala że papa Glasbit na tkaninie szklanej ( na niestabilne podłoża - mokre deski) ,ale ona nie jest termozgrzewalna to szukałam dalej . Dach mam 30 stopni, dwuspadowy. Teraz już w sprawie papy wiem że nic nie wiem:( A tak wogóle to dlaczego papa powinna być termozgrzewalna skoro się jej do desek nie przygrzewa? ( chyba że się zgrzewa tylko łączenia?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.05.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ładnie się przygrzewa do desek. Zaleta to brak dziur po papiakach. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeon 06.05.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Zobacz co w temacie niejednokrotnie pisał Andrzej Wilhelmi. Zgrzewanie całości do desek to jakiś absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts