agaj1719504304 08.12.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam Mam problem z gminą i wydaje mi się, że niezgodnie z prawem zawieszono mi postępowanie w sprawie wydania decyzji o warunkach zabudowy. Gmina 3 lata temu podjęła uchwałę o potrzebie uchwalenia planu zagospodarowania dla terenu na którym znajduje się moja działka. Technicznie więc kiedy składałam wniosek o decyzje ponad rok temu planu tego jeszcze nie było (zresztą nie ma do tej pory). Gmina oczywiście po ponagleniu wydała mi postanowienie że zawiesza postępowanie do czasu uchwalenia planu z art. 62 ust. 2 zagospodarowanie przestrzenne. Jest to o tyle dziwne, że ineresujacy mnie teren nie ma statusu uzdrowiskowego, górniczego albo np obozu zagłady do których zgodnie z wyrokami sądów stosuje się w/w art. Czy gmina zastosowała właściwą wykładnię prawa w mojej sytuacji? Czy mam czekać w nieskończoność aż ktoś tam uchwali ten plan (trwa to już 3 lata i się raczej nie zanosi na najbliższą 5 latkę)? Co mogę zrobić żeby poprawić swoją sytuację? Za porady z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 08.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Z tego co pamiętam (a mogę się mylić), to gmina która przystąpiła do uchwalania MPZP ma prawo na 12 miesięcy wstrzymać wydawanie decyzji, ale w tym czasie musi uchwalić plan, lub musi wydać decyzję o warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 08.12.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 zastosowanie ma tutaj art. 62 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:Art. 62. 1. Postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy można zawiesić na czas nie dłuższy niż 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku o ustalenie warunków zabudowy. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta podejmuje postępowanie i wydaje decyzję w sprawie ustalenia warunków zabudowy, jeżeli: 1) w ciągu dwóch miesięcy od dnia zawieszenia postępowania rada gminy nie podjęła uchwały o przystąpieniu do sporządzania planu miejscowego albo 2) w okresie zawieszenia postępowania nie uchwalono miejscowego planu lub jego zmiany.2. Jeżeli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru, w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego, postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy zawiesza się do czasu uchwalenia planu. wykładnię zastosowali zapewne dobrą. I raczej masz w tekiej sytuacji ograniczone pole manewrumoze obowiazek sporządzenia nakładają przepisy odrębne ? może jest koniecznosć scalenia gruntów ? moze jakiś spory obiekcik handlowy tam planują ? Zapytaj w urzędzie "dlaczego" i skąd pokjawiłsie zapis o tej nieszczęsnej "konieczności" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.12.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 może Ci się przydahttp://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/do/doc?d=F5FABDDF98929C34750C986FA67F01242E45C428i ew. do SKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hejjpozn 16.12.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Byłam w podobnej sytuacji.Na warunki zabudowy czekałam 1,5 roku. Dostawałam pisma o zawieszeniu postępowania, za względu na opracowywany plan zagospodarowania przestrzennego. W końcu po 8 miesiącach wkurzyłam się i regularnie co tydzień atakowałam urzędników, co z moimi warunkami zabudowy? Chyba na samo moje nazwisko dostawali "gęsiej skórki". Po upływie 12 miesięcy napisałam skargę do Prezydenta Miasta Poznania w związku z tym, iż termin załatwienia sprawy już przekroczył 365 dni. Odpowiedź dostałam w ciągu 14 dni, a po 3 miesiącach warunki zabudowy już i tak nieaktualne, bo wprowadzono w życie MPZP. Jedynie co mogę poradzić, choć to nie jest pocieszające cierpliwość i upierdliwość wobec urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina0505 22.10.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) U mnie też zawiesili wydanie WZ z powodu trwających (od 10 lat) prac legislacyjnych nad MPZP. Napisałam zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, w którym podałam m.in. takie argumenty:"Zaskarżam powyższe postanowienie dotyczące zawieszenia postępowania administracyjnego. Postanowieniu temu zarzucam bezprawność i rażące naruszenie mojego interesu ekonomicznego, ponieważ jest ono sprzeczne z naczelnymi zasadami rządzącymi postępowaniem administracyjnym, takimi jak obowiązek uwzględniania interesu wnioskodawcy, ochrona zaufania obywateli do działań organów administracji oraz szybkość postępowania. Dodatkowo organ nie uwzględnił faktu, że mój wniosek o warunki zabudowy jest zgodny w całym zakresie z projektem miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego rejonu ulicy xxx.Na tej podstawie wnoszę o:1. uchylenie zaskarżonego postanowienia,2. podjęcie postępowania i wydanie decyzji w sprawie ustalenia warunków zabudowy, 3. wyznaczenie dodatkowego, przyspieszonego terminu załatwienia sprawy dla wniosku złożonego w dniu xxx r.4. zarządzenie podjęcia środków zapobiegających naruszeniu terminu wydania decyzji zgodnie z art. 35 Kodeksu postępowania administracyjnego." Po opisaniu całej historii wieloletnimi próbami uchwalenia planu przez gminę oraz dlaczego to WZ jest mi szybko potrzebne, w podsumowaniu UZASADNIENIA dodałam dodatkowo taki tekst:"Uważam więc, że zawieszenie toku postępowania o wydanie warunków zabudowy przez organ administracji było niesłuszne, gdyż nie istnieje sprzeczność postanowień decyzji o warunkach zabudowy z projektowanymi ustaleniami planu. " Kolegium nakazało gminie odwiesić moją WZ. Jednak gmina lekko ociągała się z wszczęciem postępowania, i w międzyczasie uchwalili MPZP... Edytowane 23 Października 2015 przez halina0505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts