Gość bursiak 21.10.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Nad moją działką biegną linie energetyczne - oczywiście w księdze wieczystej nie mam wpisanej żadnej służebności. Energetyka chce zlikwidować bieżącą linię i postawić 2 razy większą. Nie dogadali się ze mną co do kwoty odszkodowania, zasłaniają się operatem szacunkowym który opiewa na śmiesznie niską cenę dalece odbiegającą od cen rynkowych. Mają już warunki zabudowy i plan zagospodarowania terenu z gminy. Teraz straszą mnie postepowaniem administracyjnym, które doprowadzi do zasądzenia służebności na moim gruncie. Potem mam prawo do odwołania do samorzadowego kolegium odwołwczego a potem pozostaje NSA. Jakie kroki powinnam już teraz podjąć aby przedłużyć im maksymalnie całą ta zabawę??? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.10.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Posadź drzewa tam gdzie ma przebiegać nowa linia energetyczna. Jeśli to Twój grunt to możesz robić co chcesz. Jak będzie tam coś rosło to automatycznie wzrasta wartość gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blue velvet 23.10.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Maćku , jestem w tragicznie podobnej sytuacji ,zadnej służebności w księdzie a od przewodów gestoProszę o wszelkie informacje jak coś zwojujesz Trzymam kciuki Basia ps.jak mozna miec warunki zabudowy i plan zagospodarowania na nie swojej własnosci ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 23.10.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A dlaczego dokopać? Wystarczy sprawę załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.10.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Maćku , ps.jak mozna miec warunki zabudowy i plan zagospodarowania na nie swojej własnosci ???? Może to nie ja zostałem wywołany do odpowiedzi ale sprawa jest prosta (chodzi mi o WZiZT). Wystąpić o nie może (a nawet powinien) każdy kto chce kupić działkę. Tak więc aby je otrzymać nie trzeba być właścicielem ziemi którą chce się kupić. Chodzi o to by sprawdzić co można zrobić na interesującej nas działce. Żeby po zakupie nie okazało się, że działka nie jest przeznaczona pod jakąś tam zabudowę czy coś w tym stylu. A plan zagospodarowania robi gmina i to jest OK - moja nie ma i straciłem rok na załatwianie WZiZT Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 27.10.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Rzeczywiście w przypadku Energetyków niewiele można zrobić bo w przypadku takiej inwestycji sąd może odgórnie (dla dobra społecznego) ustalić służebność.Na twoim miejscu zgłosiłbym protest do urzędu wydającego zezwolenia na budowę i modernizację (takowe jest wymagane) i zażądał ekspertyzy wpływu inwestycji na zdrowie (czy coś takiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 31.10.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 NIE MOZNA DOKOPAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 12.02.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Sprawdż, czy decyzja o warunkach zagospodarowaniu dla inwestycji liniowej jest zgodna z planem zagospodarowania przestrzennego. Zgłoś wniosek, że nie wydaż zgody na budowę tej linii na swojej działce, gdyż bedzie kolidowała z zabudową twojej dzialki. Jeżeli linia ma mieć napięcie 110kV to musi być wydana ekspertyza o szkodliwości dla środowiska tej budowli. Jeżeli ZE ma taką ekspertyzę to zażądaj na koszt inwestora wykonania ponownej eksprtyzy innego biegłego najlepiej z listy biegłych sądowych. Możesz się powołać, że ekspertyza wykonana przez biegłych na zlecenie ZE jest stronnicza wydana na koprzyść tego inwestora, gdyż nie uczestniczyłaś w wyborze biegłych lub sąd jako organ niezależny ich nieustanawiał. Walcz przez odwoływanie się do różnych organów. W NSA sprawy trwają przeciętnie trzy lata, jako włąściciel gruntów niewyrażający zgodę na budowę masz prawo wstrzymywać taką budowę na etapie pozwolenia na budowę. Staraj się zablokować jako strona w postępowaniu wydanie pozwolenia na budowę. W postępowaniu administracyjnym mogą tylko wystąpić w trybie wywłaszczenia na cele inwestycji liniowej. To musi być poprzedzone negocjacjami. NIe podpisuj żadnego dokumentu w takim postępowaniu ugodowym. Twój podpis złożony nawet pod niewyrażeniem zgody będzie otwierał dalsze możliwości ZE. Służebność na cele inwestycji może być przeprowadzona w postępowaniu przed Sądem cywilnym (powszechnym). Tam też będzierz mógł im odpowiednio zablokować budowę. Zmiana gabarytów linii energetycznej i wartości napięcia jest traktowana rozbudowa lub nadbudowa obiektu budowlanego i dlatego będzie ZE zmuszony do uzyskania pozwolenia na budowę i ponownego uzyskania twojej zgody (praw do gruntu na cele budowy) na budowę. Inwestor ZE jeżeli kiedyś uzyskał zgodę wląściciela gruntu na budowę to przy ponownym uzyskiwaniu pozwolenia na budowę na rozbudowę i nadbudowę (zmiany parametrów linii na większe napięcie, moc przesyłową) musi posiadać ponownie prawo do gruntu wydane przez właściciela. Wejść na działkę może tylko w celu wykonania bieżacej konserwacji lub remontu mającego utrzymanie walorów bezpieczeństwa tej budowli. Przed wejściem musi Cię uprzedzić i podać zakres robót i spisać dokonanych zniszczeń po zakończeniu tych robót konserwacyjno remontowych. Za te zniszczenia i ograniczenia w możliwości korzystania z nieruchomości należy Ci się odszkodowannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 03.03.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Witam, dla zainteresowanych sprawami energetyki o ostatnim orzeczeniu Sądu Najwyższego z dnia 25.02.2004r. sygn. II CK 32/03. "Za grunt pod transformator należy sie czynsz", za zajęcie działki o pow. 170 m2, gdzie bezpośrednio pod transformator 60 m2, reszta wolna zasadzono za trzy lata 28,7tys. zł. Uznano działanie Zakładu Energetycznego Łódź-Teren dzialaniem w zlej wierze jako samoistne posiadanie. Wobec tego, kto wykarze że ZE działał w złej wierze jako samoistny posiadacz art. 225 k.c., może dochodzić odszkodowania za ostatnie 10 lat bezumownego korzystania z nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts