Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Używaliście płynu do zaprawy zamiast wapna?

happygirl1984

Recommended Posts

Co za różnica? Niektórzy murarze dodają płynu do naczyń :o Podobno efekt taki sam :wink: U nas murowali z cementu 42,5? czy coś (tego mocniejszego) + remix, no i to wapno w płynie. Podobno ma dodawać elastyczności zaprawie. Ale słyszałam, że wapno jest najlepsze bo wysusza, zabija bakterie i jest naturalne...

Nie ma to większego znaczenia w przypadku zaprawy murarskiej bo teraz dodaje się różne specyfiki, żeby się lepiej rozprowadzała. Kiedyś wapno miało większe znaczenie, gdyż tylko z niego się murowało (np. stare kościoły).

Reasumując, najlepiej kupić butelkę wapna w płynie i dozować jak na opakowaniu, bo to i wygodne i niedrogie :wink:

Osobiście nie jestem zwolennikiem takich "ulepszaczy" :-?

A co znaczy że, dla inwestora jest wygodniejsze?! :o :lol:

I tak płaci pewnie tyle samo (nie mówcie mi , że jak murarze używają tych polepszaczy to was kasują mniej?)za robociznę i tylko dla wykonawców lżej bo:

nie targają worków (25kg) z wapnem

nie muszą ich rozładowywać

nie brudzą sobie ubranek

nie muszą dbać o to żeby nie zamokły

itp...

Ja tam jestem wykonawcą i inwestorem wjednym więc pozostałem wierny tradycyjnym mieszankom. zamek w Malborku tyle stoi na wapnie więc, podarowałem sobie eksperymenty na własnym domu :lol:

Może i te polepszacze są dobre, ale ja poczekam 30 lat i zobaczę jak się sprawują.

Osobiście nie jestem zwolennikiem takich "ulepszaczy" :-?

A co znaczy że, dla inwestora jest wygodniejsze?! :o :lol:

I tak płaci pewnie tyle samo (nie mówcie mi , że jak murarze używają tych polepszaczy to was kasują mniej?)za robociznę i tylko dla wykonawców lżej bo:

nie targają worków (25kg) z wapnem

nie muszą ich rozładowywać

nie brudzą sobie ubranek

nie muszą dbać o to żeby nie zamokły

itp...

Ja tam jestem wykonawcą i inwestorem wjednym więc pozostałem wierny tradycyjnym mieszankom. zamek w malborku tyle stoi na wapnie więc, podarowałem sobie eksperymenty na właśnym domu :lol:

Może i te polepszacze są dobre, ale ja poczekam 30 lat i zobaczę jak się sprawują.

Właśnie dlatego pytam bo jakoś nie mam przekonania do tych ulepszaczy. Czytałam, że oslabiają jakość zaprawy i chłoną wilgoć. Nie wiem na ile jest to prawda, dlatego zbieram opinie.

Plastyfikator nie zastępuje wapna!!! To dwa zupełnie różne produkty o różnych właściwościach, jedynie w niektórych pokrywające się.

To tak jakbyś zamiast dachówki ceramicznej dawała na dach blachę. Produkty zupełnie inne choć oba do krycia dachu.

Ja z miejsca goniłem ekipy, które twierdziły, że wapna "nie dotkną". A jak twierdziły że "panie, to to samo", to odpowiadałem, że dom jest budowany tak ja chcę, a oni są wykonawcami i niestety to nie do nich należy wybór...

Plastyfikator ujmuje właściwościom spoiny w stosunku do wapna nic nie dając w zamian. Cenowo? Używając wapna zużywasz mniej cementu. W sumie żadne oszczędności i żadne korzyści.

cegle w malborku tez inaczej wypalali bylo wiecej gliny w cegle teraz idzie sie na oszczednosci wapno bylo lasowane kilka lat a teraz robisz to przez dwa dni czy nawet krucej

moi stosowali wapno gaszone i ulepszacze

czasem jedno drugiego nie wyklucza pozdrawiam

Ten kto nigdy nie murował to nie będzie widział różnicy pomiędzy plastyfikatorem a wapnem. Zaprawa z wapnem jest nieporównywalnie lepsza, niż z plastyfikatorem, a to napowietrzanie to jakaś chyba bajka. Zaprawa wapienna jest bardziej "puszysta" niż na plastyfikatorze. Zresztą każdy możne sobie zrobić eksperyment, w jednym wiaderku zaprawę z wapnem w drugim z plastyfikatorem. W zaprawie z plastyfikatorem zaraz wypłynie woda na górę i cement z piaskiem się zbije i będzie trzeba ja często mieszać żeby była jednolitą masą, zaprawa na wapnie tak się szybko nie zbija. Wykonawcy nie lobią dlatego wapna bo porostu jest żrące i raczki po takiej pracy nie wyglądają najlepiej.

• 4 weeks później...