aLien01 08.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam Mam do was pytanie jak wygląda sprawa jeśli mam pozwolenie na budowę głównej sieci wodociągowej odcinaka około 600m a w między czasie okazało się, że będę chciał wybudować tylko 100m (kilka osób wycofało się z inwestycji). Czy mogę wykonać tylko część projektu i zrobić odbiór tego odcinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 08.12.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jest coś takiego jak częściowe użytkowanie, tyle że zapewne qw pozwoleniu masz zgłoszenie do użytkowania - będziesz musiał uzyskać pozwolenie na użytkowanie. Buduję sieci gazowe - prawie nigdy nie budujemy 100 % zaprojektowanych sieci rozdzielczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.12.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Dzięki za odpowiedź. Jak myślisz chyba najlepiej będą widzieć w wodociągach gdyż oni będą odbierać inwestycję. (Na marginesie oni też będą ją wykonywać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.12.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Na pewno musisz to z nimi uzgodnić, a wyznaczony kierownik budowy będzie już wiedział co dalej z tym zrobić. Poprawka do poprzedniej opinii1. jeżeli zgłoszą do nadzoru sieć do użytkowania nie wykonaną w całości - traci się możliwość wykonania pozostałej części w ramach otrzymanego pozwolenia na budowę, ale stosuje się uproszczoną procedurę poprzedzająca rozpoczęcie użytkowania.2. Jeżeli złoży się wniosek o uzyskanie pozwolenia na częściowe użytkowanie po uzyskaniu stosownej decyzji będzie można w ramach tego samego pozwolenia kontynuować budowę pozostałej cześci - Nadzór określi w pozwoleniu na użytkowanie termin, w jakim należy dokończyć budowę.Jest to dużo bardziej zagmatwana droga i wiąże się z obowiązkowa kontrolą budowy przez Nadzór Budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 09.12.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam Mam do was pytanie jak wygląda sprawa jeśli mam pozwolenie na budowę głównej sieci wodociągowej odcinaka około 600m a w między czasie okazało się, że będę chciał wybudować tylko 100m (kilka osób wycofało się z inwestycji). Czy mogę wykonać tylko część projektu i zrobić odbiór tego odcinka? W moim przypadku chciałam zrobić tak, że zaprojektujemy całość (ok.200 m) a sama wykonam 140 m. Okazało się, że tak nie można, bo sieć musiała kończyć się hydrantem i gdyby sąsiedzi wycofali się, to musiałabym albo wykonać całość zgodnie z projektem, albo zmieniać projekt i pozwolenie na budowę, nie wspominając o ZUD i ponownym uzgodnieniu w wodociagach. Najlepiej zapytaj się w wodociagach jak robią odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 10.12.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam Mam do was pytanie jak wygląda sprawa jeśli mam pozwolenie na budowę głównej sieci wodociągowej odcinaka około 600m a w między czasie okazało się, że będę chciał wybudować tylko 100m (kilka osób wycofało się z inwestycji). Czy mogę wykonać tylko część projektu i zrobić odbiór tego odcinka? W moim przypadku chciałam zrobić tak, że zaprojektujemy całość (ok.200 m) a sama wykonam 140 m. Okazało się, że tak nie można, bo sieć musiała kończyć się hydrantem i gdyby sąsiedzi wycofali się, to musiałabym albo wykonać całość zgodnie z projektem, albo zmieniać projekt i pozwolenie na budowę, nie wspominając o ZUD i ponownym uzgodnieniu w wodociagach. Najlepiej zapytaj się w wodociagach jak robią odbiór. Wg. mnie przy odrobinie dobrej woli wszystkich stron można zrobić to bez problemu. Konieczne zmiany można uznać za mało istotne i wystarczy akceptacja zmian przez projektanta. Nie widze konieczności ponownego uzgadniania na ZUDP - trasa sie nie zmienia, niewykonana a uzgodniona trasa wodociągu po (bodaj 3 latach) z automatu zniknie z map, a wykonane odcinki zostaną umieszczone w zasobach geodezyjnych po wykonaniu inwentaryzacji geodezyjnej. Projektant wkreśla na projekcie hydrant i zaślepkę, podpisuje się i powinno być OK, jeszcze stosowny wpis w dzienniku. Jeżeli jest inaczej - to wynik czepialstwa i braku dobrej woli. Problem jest jeżeli w wyniku inwentaryzacji powykonawczej mamy sieć dłuższą niż w projekcie - nawet kilka metrów może wymagac wykonania projektu zamiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts