Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę

aLien01

Recommended Posts

Witam

Mam do was pytanie jak wygląda sprawa jeśli mam pozwolenie na budowę głównej sieci wodociągowej odcinaka około 600m a w między czasie okazało się, że będę chciał wybudować tylko 100m (kilka osób wycofało się z inwestycji). Czy mogę wykonać tylko część projektu i zrobić odbiór tego odcinka?

Na pewno musisz to z nimi uzgodnić, a wyznaczony kierownik budowy będzie już wiedział co dalej z tym zrobić.

Poprawka do poprzedniej opinii

1. jeżeli zgłoszą do nadzoru sieć do użytkowania nie wykonaną w całości - traci się możliwość wykonania pozostałej części w ramach otrzymanego pozwolenia na budowę, ale stosuje się uproszczoną procedurę poprzedzająca rozpoczęcie użytkowania.

2. Jeżeli złoży się wniosek o uzyskanie pozwolenia na częściowe użytkowanie po uzyskaniu stosownej decyzji będzie można w ramach tego samego pozwolenia kontynuować budowę pozostałej cześci - Nadzór określi w pozwoleniu na użytkowanie termin, w jakim należy dokończyć budowę.

Jest to dużo bardziej zagmatwana droga i wiąże się z obowiązkowa kontrolą budowy przez Nadzór Budowlany.

Witam

Mam do was pytanie jak wygląda sprawa jeśli mam pozwolenie na budowę głównej sieci wodociągowej odcinaka około 600m a w między czasie okazało się, że będę chciał wybudować tylko 100m (kilka osób wycofało się z inwestycji). Czy mogę wykonać tylko część projektu i zrobić odbiór tego odcinka?

W moim przypadku chciałam zrobić tak, że zaprojektujemy całość (ok.200 m) a sama wykonam 140 m. Okazało się, że tak nie można, bo sieć musiała kończyć się hydrantem i gdyby sąsiedzi wycofali się, to musiałabym albo wykonać całość zgodnie z projektem, albo zmieniać projekt i pozwolenie na budowę, nie wspominając o ZUD i ponownym uzgodnieniu w wodociagach.

Najlepiej zapytaj się w wodociagach jak robią odbiór.

Witam

W moim przypadku chciałam zrobić tak, że zaprojektujemy całość (ok.200 m) a sama wykonam 140 m. Okazało się, że tak nie można, bo sieć musiała kończyć się hydrantem i gdyby sąsiedzi wycofali się, to musiałabym albo wykonać całość zgodnie z projektem, albo zmieniać projekt i pozwolenie na budowę, nie wspominając o ZUD i ponownym uzgodnieniu w wodociagach.

Najlepiej zapytaj się w wodociagach jak robią odbiór.

Wg. mnie przy odrobinie dobrej woli wszystkich stron można zrobić to bez problemu. Konieczne zmiany można uznać za mało istotne i wystarczy akceptacja zmian przez projektanta. Nie widze konieczności ponownego uzgadniania na ZUDP - trasa sie nie zmienia, niewykonana a uzgodniona trasa wodociągu po (bodaj 3 latach) z automatu zniknie z map, a wykonane odcinki zostaną umieszczone w zasobach geodezyjnych po wykonaniu inwentaryzacji geodezyjnej.

Projektant wkreśla na projekcie hydrant i zaślepkę, podpisuje się i powinno być OK, jeszcze stosowny wpis w dzienniku.

Jeżeli jest inaczej - to wynik czepialstwa i braku dobrej woli.

Problem jest jeżeli w wyniku inwentaryzacji powykonawczej mamy sieć dłuższą niż w projekcie - nawet kilka metrów może wymagac wykonania projektu zamiennego.