Marceliko 08.12.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam. Firma będzie mi instalować w nie odebranym domu piec na olej opałowy . Projekt domu Koliba. Piec będzie zainstalowany w pomieszczeniu pod schodami. Niestety nie zmieści się tam butla na olej. Pozostaje mi zamontować tą butle w garażu. Tu kolejny problem...po instalacji butli będzie problem ze zmieszczeniem auta które ma długość 5mb, a garaż ma 6mb. Jednak w garażu mam duży i głęboki kanał, który nie będzie mi zbytnio potrzeby. Pomyślałem by w nim zamontować butlę na opał. Jednak fachowiec który ma to montować mówi że przepisy nie pozwalaja na montaż w butli w garażu, a juz na pewno w kanale A gdybym przy odbiorze powiedział że to pomieszczenie gospodarcze, a nie garaż ? Jak przeskoczyć ten temat ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceliko 09.12.2008 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Może jednak ktoś miał podobną sytuację..znalazłem kilka informacji już na ten temat na forum, jednak to były posty z przed kilku lat. Nie wiem jak to sie ma dziś do przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.12.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Nie przeskoczysz i dla własnego bezpieczeństwa tego nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.12.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Nie siedzę w temacie oleju opałowego, ale lokaizacja w kanale na pewno jest niedopuszczalna. Co stanie się z olejem w razie jego wycieku? czy kanał ma odpowiednią wentylację? WT§ 137. 1. Magazynowanie oleju opałowego o temperaturzezapłonu powyżej 55°C może się odbywaćw bezciśnieniowych, stałych zbiornikach naziemnychi podziemnych przy budynku lub w przeznaczonym wyłącznie na ten cel pomieszczeniu technicznym w piwnicylub na najniższej kondygnacji nadziemnej budynku,zwanym dalej „magazynem” oleju opałowego. Nie będę cytował całości - polecam lekturę WT jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie Rozdzial 4 § 137. Ja nie robilbym "wolnej amerykanki" z łatwopalnym paliwem. W projekcie powinno być wskazane miejsce w którym olej jest magazynowane i pomieszczenie to powinno spełniać określone w WT warunki. Jedna Pani Inwestor chciała żebym w ramach adaptacji w klitce przeznaczonej na dwufunkcyjny kocioł gazowy wstawił piec na paliwo stałe bez wskazania miejsca na magazynowanie opału. Skończyło się tym, że poleciłem jej poszukanie sobie innego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceliko 09.12.2008 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ale dlaczego uważacie ze to partyzantka? co za róznica czy w kanale czy w innym miejscu? Mam na myśli oczywiście podłączenie wszystkiego przez uprawnionego fachowca zgodnie z zasadami montażu takiej butli. Kilka lat temu był tu taki temat...zobaczcie na ostatni post... http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-olejowe,t19473.htm?highlight=olej%20opałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 "Fachowcy" też często robią wolna amerykankę. Jak juz pisałem - nie jestem w tej materii ekspertem - polecam lekturę WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 09.12.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Gośc wyraźnie chce popełnić samobójstwo. Nie moze być butli z paliwem płynnym w kanale z tego powodu, że nie maja gdzie uciekać opary i po jakimś czasie (dłuższym czy krótszym) stworzą mieszankę wybuchową z powietrzem. Do zaplonu wystarczy jedynie rozgrzany katalizator. Pozdrawiam i gratuluję braku wyobraźni.Aha i zapraszam do szkoły podstawowej na lekcje chemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceliko 09.12.2008 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Gośc wyraźnie chce popełnić samobójstwo. Nie moze być butli z paliwem płynnym w kanale z tego powodu, że nie maja gdzie uciekać opary i po jakimś czasie (dłuższym czy krótszym) stworzą mieszankę wybuchową z powietrzem. Do zaplonu wystarczy jedynie rozgrzany katalizator. Pozdrawiam i gratuluję braku wyobraźni. Aha i zapraszam do szkoły podstawowej na lekcje chemi. Nie bądz kolego taki do przodu, bo Cię z tyłu braknie . Skoro kanał jest odpowiednio wiekszy od butli, jest przecież otwarty to o jakich oparach mówisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceliko 09.12.2008 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 To jest post z innego tematu ''Też to zrobiłem (niestety do ukończenia i zamieszkania jeszcze mi sporo brakuje). Siedziałem z architektem półtorej godziny i szukaliśmy prawnych podstaw przeciw takiemu rozwiązaniu. I wbrew obiegowej opinii nie ma przepisu który by to uniemożliwiał!!! Oczywiście trzeba pamiętać o kilku szczegółach: 1) wyprowadzenie rury do napełniania zbiornika na zewnątrz budynku 2) przygotowanie kanału wentylacyjnego (niby zbiorniki są szczelne, ale głupotą byłoby nie zapewnienie wentylacji).'' Czy tych ludzi też wyślesz do szkoły ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.12.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Poczytaj sobie i zrób jak uważasz http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-olejowe/przechowywanie-oleju-opalowego-w-domu,6369_2527.htmlub tuhttp://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/gdzie-skladowac-olej-opalowy_,1788,0-0.htmjak to mówią bezpieczeństwo twojej rodziny to twój problem. ROZPORZĄDZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 5, poz. 42, Nr 100, poz. 1085, Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229, Nr 129, poz. 1439 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje: § 137. 1. Magazynowanie oleju opałowego o temperaturze zapłonu powyżej 55°C może się odbywać w bezciśnieniowych, stałych zbiornikach naziemnych i podziemnych przy budynku lub w przeznaczonym wyłącznie na ten cel pomieszczeniu technicznym w piwnicy lub na najniższej kondygnacji nadziemnej budynku, zwanym dalej "magazynem" oleju opałowego.2. Pojedyncze zbiorniki lub baterie zbiorników w magazynach oleju opałowego w budynku powinny być wyposażone w układ przewodów do napełniania, odpowietrzania i czerpania oleju oraz w sygnalizator poziomu napełnienia, przekazujący sygnał do miejsca, w którym jest zlokalizowany króciec do napełniania.3. W baterii zbiorników w magazynie oleju opałowego w budynku wszystkie zbiorniki powinny być tego samego rodzaju i wielkości, przy czym łączna objętość tych zbiorników nie powinna przekraczać 100 m3.4. W magazynie oleju opałowego powinna być wykonana, na części lub całości pomieszczenia, izolacja szczelna na przenikanie oleju w postaci wanny wychwytującej, mogącej w przypadku awarii pomieścić olej o objętości jednego zbiornika.5. Dopuszcza się w pomieszczeniu, w którym są zainstalowane kotły na olej opałowy, ustawienie zbiornika tego oleju o objętości nie większej niż 1 m3 pod warunkiem: 1) umieszczenia zbiornika w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła, 2) oddzielenia zbiornika od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie, 3) umieszczenie zbiornika w wannie wychwytującej olej opałowy.6. Wanna wychwytująca, o której mowa w ust. 4 i 5 pkt 3, nie jest wymagana w przypadku stosowania zbiorników oleju opałowego o konstrukcji uniemożliwiającej wydostawanie się oleju na zewnątrz w przypadku awarii, w tym typu dwupłaszczowego.7. Magazyn oleju opałowego powinien być wyposażony w: 1) wentylację nawiewno-wywiewną zapewniającą od 2 do 4 wymian powietrza na godzinę, 2) okno lub półstałe urządzenie gaśnicze pianowe.8. W magazynie oleju opałowego może być stosowane wyłącznie centralne ogrzewanie wodne.9. Stosowane do magazynowania oleju opałowego zbiorniki, wykładziny zbiorników oraz przewody wykonane z tworzywa sztucznego powinny być chronione przed elektrycznością statyczną, zgodnie z warunkami określonymi w Polskich Normach dotyczących tej ochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts