DagaAdam 08.12.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Hej! Poniewaz jest tu kilku montazystow, a byc moze takze sporo Forumowiczow, ktorzy przezyli juz taka "operacje", chcialem Was sie poradzic - jak montuje sie prawidlowo okno wykuszowe w scianie 2W. Sciana to Porotherm 25PW, na to przyjdzie 20cm styropianu. Ponizej rysunek pogladowy z dwoma wariantami, jakie imho mozna zastosowac: http://szyna.civ.pl/montaz_wykuszu.png BTW. Na rysunku jest zaznaczone 15cm styropianu - faktycznie bedzie 20cm W tej chwili mam sam otwor bez okien - wymurowany jak w wariancie nr 1. Jezeli styropian bedzie zachodzil te 5cm na okno, to przestrzen miedzy oscieznica, a murem bedzie wynosila az 15cm - chyba nie ma takich kotew dlugich ? Czy mozna ew. zamowic przedluzony o te 15cm sam profil ?? Wiadomo, nie chce zeby mi styropian na okno wchodzil Dzieki z gory, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.12.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 i pokiego komplikowac sobie zycie?A nie prosciej okna wyposazyc w poszerzenia rowne mniej wiecej grubosci planowanego styropianu?rys.1 - karygodny !!!! niedopuszczalny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.12.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 i pokiego komplikowac sobie zycie? A nie prosciej okna wyposazyc w poszerzenia rowne mniej wiecej grubosci planowanego styropianu? rys.1 - karygodny !!!! niedopuszczalny !!! Dzieki za cynk - ja poprostu pytam, czy wogole takie poszerzenia sa i czy sprzedawca okien nie zrobi duzych oczu i nie popatrzy na mnie jak na wariata To bylaby zdecydowanie najprostsza wersja montazu tego pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.12.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Sluchaj - a masz moze gdzies fotki jak takie poszerzenie dokladnie wyglada? Nie wiem, czy to od srodka nie bedzie troche dziwnie wygladalo - taki ~20cm szeroki profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.12.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 od środka i tak będzie głupio wyglądać jesli nie wymyślisz jakiegoś patentu na zakrycie tego fragmentu ma zdjęcia ale nie mam jak ich tu wkleić poszerzenia sa rożnych szerokości - można z dokładnością do 10-20 mmm dobrać tak by było dobrze poszerzenia kosztują i to czasem niemalo - to tak jakbyś myślał ze sa za friko - sorki - ale po lekturze pewnych wątków na forum zastanawiam sie co jeszcze forumowicze wymyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.12.2008 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 od środka i tak będzie głupio wyglądać jesli nie wymyślisz jakiegoś patentu na zakrycie tego fragmentu ma zdjęcia ale nie mam jak ich tu wkleić poszerzenia sa rożnych szerokości - można z dokładnością do 10-20 mmm dobrać tak by było dobrze poszerzenia kosztują i to czasem niemalo - to tak jakbyś myślał ze sa za friko - sorki - ale po lekturze pewnych wątków na forum zastanawiam sie co jeszcze forumowicze wymyślą Wiem, ze beda kosztowac Ale spoko - cena samych okien wykuszowych ~3 x 2,4m mnie zabije, do cen samych poszerzen nie dozyje ;D W takim wypadku moze jednak lepiej byloby zrobic wariant numer 2 i podmurowac z pustaka albo jeszcze lepiej - z cegly pelnej. Jakby tak jeszcze moznabylo ta cegle na sztorc, wtedy grubosc tego "murka" zgadzalaby sie z gruboscia oscieznicy (6,5cm vs 7 cm). I glebokosc bylaby OK (~8cm przewiazania z glownym murem, 17cm wystajace). 3cm styropianu przyszloby juz na rame. Co myslisz ? Chyba moze byc za waskie, zeby solidnie umocowac kotwy ?... Jezeli wymuruje to z czegos grubszego (cegla na lezaco - 12cm lub poprostu porotherm 25pw) to oscieznica bedzie wezsza, niz mur i okno bede musial zamontowac rowno z zewnetrzna krawedzia tego muru. A wtedy w srodku bede mial taki brzydki uskok ~25-7 = 18cm od krawedzi muru do poczatku ramy... Nie wiem sam juz co lepsze pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.12.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 odżałować te kasę i wziąć poszerzenia - wyjdzie per saldo taniej jak robocizna i materiał do murowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.12.2008 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 odżałować te kasę i wziąć poszerzenia - wyjdzie per saldo taniej jak robocizna i materiał do murowania Wymurowac to sobie sam wymuruje, a materialu mam od cholery - paleta ~450 szt. pieknej wegierskiej cegly mi zostala i nie wiem co z nia robic Pytanie, czy cegla na sztorc bedzie wystarczajaco wytrzymala, zeby montowac do niej kotwy ? To by bylo dla mnie najlepsze wyjscie - w srodku ladnie bym to sobie otynkowal, a z zewnatrz zlicowaloby sie to z oscieznica, przez co moznaby docisnac do tego rowno styropian Nie wiem czy to nawet nie byloby lepsze, niz montaz w dziurawym jak ser szwajcarski porothermie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.12.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 skoro tak - muruj - jeśli dobrze to zrobisz - wutrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.12.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 skoro tak - muruj - jeśli dobrze to zrobisz - wutrzyma Dzieki, tak tez chyba zrobie. Skonsultuje sie jeszcze wczesniej ze sprzedawcami okien, zeby nie musiec tego potem przerabiac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts