Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawidlowy montaz okien wykuszowych w scianie 2W!

Recommended Posts

Hej!

Poniewaz jest tu kilku montazystow, a byc moze takze sporo Forumowiczow, ktorzy przezyli juz taka "operacje", chcialem Was sie poradzic - jak montuje sie prawidlowo okno wykuszowe w scianie 2W. Sciana to Porotherm 25PW, na to przyjdzie 20cm styropianu. Ponizej rysunek pogladowy z dwoma wariantami, jakie imho mozna zastosowac:

http://szyna.civ.pl/montaz_wykuszu.png

BTW. Na rysunku jest zaznaczone 15cm styropianu - faktycznie bedzie 20cm :) W tej chwili mam sam otwor bez okien - wymurowany jak w wariancie nr 1. Jezeli styropian bedzie zachodzil te 5cm na okno, to przestrzen miedzy oscieznica, a murem bedzie wynosila az 15cm - chyba nie ma takich kotew dlugich ? ;-)

Czy mozna ew. zamowic przedluzony o te 15cm sam profil ?? Wiadomo, nie chce zeby mi styropian na okno wchodzil :-)

Dzieki z gory,

pozdr.

i pokiego komplikowac sobie zycie?

A nie prosciej okna wyposazyc w poszerzenia rowne mniej wiecej grubosci planowanego styropianu?

rys.1 - karygodny !!!! niedopuszczalny !!!

Dzieki za cynk - ja poprostu pytam, czy wogole takie poszerzenia sa i czy sprzedawca okien nie zrobi duzych oczu i nie popatrzy na mnie jak na wariata ;-) To bylaby zdecydowanie najprostsza wersja montazu tego :)

pozdr.

od środka i tak będzie głupio wyglądać jesli nie wymyślisz jakiegoś patentu na zakrycie tego fragmentu

ma zdjęcia ale nie mam jak ich tu wkleić :(

poszerzenia sa rożnych szerokości - można z dokładnością do 10-20 mmm dobrać tak by było dobrze

poszerzenia kosztują i to czasem niemalo - to tak jakbyś myślał ze sa za friko - sorki - ale po lekturze pewnych wątków na forum zastanawiam sie co jeszcze forumowicze wymyślą :lol:

od środka i tak będzie głupio wyglądać jesli nie wymyślisz jakiegoś patentu na zakrycie tego fragmentu

ma zdjęcia ale nie mam jak ich tu wkleić :(

poszerzenia sa rożnych szerokości - można z dokładnością do 10-20 mmm dobrać tak by było dobrze

poszerzenia kosztują i to czasem niemalo - to tak jakbyś myślał ze sa za friko - sorki - ale po lekturze pewnych wątków na forum zastanawiam sie co jeszcze forumowicze wymyślą :lol:

Wiem, ze beda kosztowac :) Ale spoko - cena samych okien wykuszowych ~3 x 2,4m mnie zabije, do cen samych poszerzen nie dozyje ;D

W takim wypadku moze jednak lepiej byloby zrobic wariant numer 2 i podmurowac z pustaka albo jeszcze lepiej - z cegly pelnej. Jakby tak jeszcze moznabylo ta cegle na sztorc, wtedy grubosc tego "murka" zgadzalaby sie z gruboscia oscieznicy (6,5cm vs 7 cm). I glebokosc bylaby OK (~8cm przewiazania z glownym murem, 17cm wystajace). 3cm styropianu przyszloby juz na rame. Co myslisz ? Chyba moze byc za waskie, zeby solidnie umocowac kotwy ?...

Jezeli wymuruje to z czegos grubszego (cegla na lezaco - 12cm lub poprostu porotherm 25pw) to oscieznica bedzie wezsza, niz mur i okno bede musial zamontowac rowno z zewnetrzna krawedzia tego muru. A wtedy w srodku bede mial taki brzydki uskok ~25-7 = 18cm od krawedzi muru do poczatku ramy...

Nie wiem sam juz co lepsze :(

pozdr.

odżałować te kasę i wziąć poszerzenia - wyjdzie per saldo taniej jak robocizna i materiał do murowania :)

Wymurowac to sobie sam wymuruje, a materialu mam od cholery - paleta ~450 szt. pieknej wegierskiej cegly mi zostala i nie wiem co z nia robic :-) Pytanie, czy cegla na sztorc bedzie wystarczajaco wytrzymala, zeby montowac do niej kotwy ? To by bylo dla mnie najlepsze wyjscie - w srodku ladnie bym to sobie otynkowal, a z zewnatrz zlicowaloby sie to z oscieznica, przez co moznaby docisnac do tego rowno styropian :) Nie wiem czy to nawet nie byloby lepsze, niz montaz w dziurawym jak ser szwajcarski porothermie ;-)

pozdr.