Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można jeszcze odzyskać różnicę vatu?

MarlenitaS

Recommended Posts

Dobra, wiem, że temat był już wałkowany, ale niech mi ktoś powie, czy zakupy z 2008 roku będę mogła rozliczyć w 2009 roku, czy muszę to zrobić teraz?

nie musisz teraz, ale... wiem z własnego doświadczenia że lepiej rozliczać się raz w roku na bieżąco.

ja niestety nie rozliczyłem się z rachunków z 2007 a teraz doszedł mi 2008 i nie mogę się pozbierać tyle tego jest.

gdybym się rozliczył do końca 2007 z rachunków z tamtego roku to w połowie 2008 miałbym już zwrot,a tak dopiero teraz będę występował do US więc kasa dopiero w połowie 2009 :evil:

Pierwszy wniosek poszedł w grudniu 2007 obejmujący faktury z 2007,zwrot dostałem w kwietniu 2008.

Drugi wniosek poszedł w sierpniu 2008-faktury z 2008-na zwrot jeszcze czekam,bo aktualnie wałkuja wielką falę z czerwca ...

Teraz zbieram faktury i następny wniosek pojdzie w przyszlym roku tak koło czerwca-faktury będą od sierpnia 2008 i z połowy 2009.

A co do ksiegowego,to faktycznie jest czesc niedouczonych ksiegowych,ktorzy chodza i takie glupoty opowiadaja,mojej ciotce pracownica US takie kity sprzedała,ze juz nie mozna itd,a potem w TV było ... mowione ze dalej mozna :)

Witam wszystkich

A co jeśli towar zakupiło się trochę wcześniej niż wydane jest pozwolenie na budowę? np pustaki, dachówki, beton na fundamenty? Czy US interesuje data pozwolenia czy to nie ma znaczenia?

Pozdrawiam Dj_

Przejdz do tematu prawo i finanse. Tam jest zakładka zwrot VAT-u. Z tego co pamietam to będziesz mógł to rozliczyć, ale poczytaj , na 100% znajdziesz odpowiedż bo takie pytanie tam było

Powodzenia :D

Jeden księgowy powiedział że nie możemy! I to mnie bardzo zdziwiło :evil: :evil: :evil:

Dziękuję za to forum i za mądrych ludzi :)

Też pracuję w branży związanej z księgowością i powiem tak. Skąd ten księgowy to wymyślił? Jak nie jest pewien to niech to powie. Nie był pewno w temacie bo nie buduje aktualnie domu i nie remontuje.

Można ubiegać się raz w roku ale można z faktur otrzymanych nawet w poprzednich latach jeżeli nie były rozliczone.

Pozdrawiam