MarlenitaS 08.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Czy można się jeszcze w tym roku starać o zwrot różnicy vatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 08.12.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 08.12.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 witam! pewnie że tak tylko pamiętaj że teraz można wniosek składać tylko raz w roku, więc się śpiesz!pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 08.12.2008 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jeden księgowy powiedział że nie możemy! I to mnie bardzo zdziwiło Dziękuję za to forum i za mądrych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 08.12.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 I w tym roku i w nastepnym. Ale watro złożyć do końca roku, bo mają 6 mcy na zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 08.12.2008 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Kupiliśmy stal,kupiliśmy Maxy i wystraszyłam się że nie odzyskam ani złotówki,bo tak księgowy powiedział dziękuje Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzia_niedzwiedzia 08.12.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Dobra, wiem, że temat był już wałkowany, ale niech mi ktoś powie, czy zakupy z 2008 roku będę mogła rozliczyć w 2009 roku, czy muszę to zrobić teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 08.12.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 witaj myśmy zakupy z 2007 rozliczali w 2008 roku. do wniosku załącza się kserokopie faktur i pozwolenia na budowę.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 08.12.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Dobra, wiem, że temat był już wałkowany, ale niech mi ktoś powie, czy zakupy z 2008 roku będę mogła rozliczyć w 2009 roku, czy muszę to zrobić teraz? nie musisz teraz, ale... wiem z własnego doświadczenia że lepiej rozliczać się raz w roku na bieżąco. ja niestety nie rozliczyłem się z rachunków z 2007 a teraz doszedł mi 2008 i nie mogę się pozbierać tyle tego jest. gdybym się rozliczył do końca 2007 z rachunków z tamtego roku to w połowie 2008 miałbym już zwrot,a tak dopiero teraz będę występował do US więc kasa dopiero w połowie 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.12.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Kupiliśmy stal,kupiliśmy Maxy i wystraszyłam się że nie odzyskam ani złotówki,bo tak księgowy powiedział dziękuje Wam nadal jest twoim ksiegowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 09.12.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Pierwszy wniosek poszedł w grudniu 2007 obejmujący faktury z 2007,zwrot dostałem w kwietniu 2008. Drugi wniosek poszedł w sierpniu 2008-faktury z 2008-na zwrot jeszcze czekam,bo aktualnie wałkuja wielką falę z czerwca ... Teraz zbieram faktury i następny wniosek pojdzie w przyszlym roku tak koło czerwca-faktury będą od sierpnia 2008 i z połowy 2009. A co do ksiegowego,to faktycznie jest czesc niedouczonych ksiegowych,ktorzy chodza i takie glupoty opowiadaja,mojej ciotce pracownica US takie kity sprzedała,ze juz nie mozna itd,a potem w TV było ... mowione ze dalej mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 09.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam wszystkichA co jeśli towar zakupiło się trochę wcześniej niż wydane jest pozwolenie na budowę? np pustaki, dachówki, beton na fundamenty? Czy US interesuje data pozwolenia czy to nie ma znaczenia?Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.12.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 ja składałem VZM na początku czerwca i zwrot dostałem 2 tygodnie temu. można mieć materiały sprzed PNB o ile je później wykorzystujesz do budowy - ja tak miałem, faktura z pół roku przed PNB na skrzynkę pomiarową - taką co stoi koło działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 09.12.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Jeden księgowy powiedział że nie możemy! I to mnie bardzo zdziwiło Dziękuję za to forum i za mądrych ludzi To nie był w takim razie księgowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 09.12.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam wszystkich A co jeśli towar zakupiło się trochę wcześniej niż wydane jest pozwolenie na budowę? np pustaki, dachówki, beton na fundamenty? Czy US interesuje data pozwolenia czy to nie ma znaczenia? Pozdrawiam Dj_ Przejdz do tematu prawo i finanse. Tam jest zakładka zwrot VAT-u. Z tego co pamietam to będziesz mógł to rozliczyć, ale poczytaj , na 100% znajdziesz odpowiedż bo takie pytanie tam było Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 09.12.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Jeden księgowy powiedział że nie możemy! I to mnie bardzo zdziwiło Dziękuję za to forum i za mądrych ludzi Też pracuję w branży związanej z księgowością i powiem tak. Skąd ten księgowy to wymyślił? Jak nie jest pewien to niech to powie. Nie był pewno w temacie bo nie buduje aktualnie domu i nie remontuje. Można ubiegać się raz w roku ale można z faktur otrzymanych nawet w poprzednich latach jeżeli nie były rozliczone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 09.12.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 a czy faktycznie jest tak, że wymagają, jeśli budowa jest w trakcie potwierdzenia od osoby z uprawnieniami mając tu na myśli inspektora nadzoru, jaki jest stan zaawansowania budowy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 09.12.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Do wniosku załączasz tylko ksero faktur i pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniajaś 09.12.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 U nas wymagane jest krótkie pisemko o stanie zaawansowania robót zapieczątkowane przez uprawnionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 10.12.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 U nas wymagane jest krótkie pisemko o stanie zaawansowania robót zapieczątkowane przez uprawnionego. Jest to(a przynajmniej było) ujęte w spisie dokumentów,na moje pytanie czy teg potrzebują,powiedzieli,ze nie.Zalezy to tylko od urzedników w danym US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts