Margoth1719503976 10.12.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Poniżej wklejam link do strony, z której można pobrać program do odliczania VAT-u zawartego w cenie materiałów budowlanych: http://podatki.pl/zwrot/program.php5 A tutaj jest poradnik, jak uzyskać zwrot oraz wiele innych przydatnych informacji, jak np. ustawa, która mówi m.in. o tym, jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku: http://podatki.pl/zwrot/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 10.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 U nas wymagane jest krótkie pisemko o stanie zaawansowania robót zapieczątkowane przez uprawnionego. Ustawa nie przewiduje takich oświadczeń, to jest nadinterpretacja przepisów przez gorliwych urzędników. A co w przypadku gdy ktoś kupuje materiały na początku budowy a stan zaawansowania budowy w dniu złożenia wniosku jest jeszcze zerowy? Ustawodawca celowo usunął taki wymóg z ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 13.12.2008 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Naprawdę dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi. Facet nadal jest naszym księgowym.Następnego dnia jak mąż zajechal do niego,powiedział mu że pytałam na forum i że wszyscy odliczają Przeprosił że się tak pomylił,no i co mamy zrobić?zwolnić go? Księgowy nasz to były urzędnik skarbowy,rencista po wylewie jak do tej pory nie bylo żadnych gaf. Pozwolenia jeszcze nie mam i obawiam się że nie dostanę w tym roku.Początkiem lutego będę mieć pozwolenie.Materiały kupiliśmy wcześniej ze względu na dobrą cenę Pozdrawiam Budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 25.12.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 a ile mamy czasu po oddaniu domu do u zytkowania aby odliczyć vat? nie wiem czy dobrze pamiętam, że w ustawe mówi się o terminie 6 miesięcy. Czy możecie to potwierdzić? Jeśli tak by było to niezbyt fajnie, bo mało kto po 6 miesiącach od zamieszkania ma już wszystko gotowe na tip top. W większości przypadków jeszcze coś się tam kupuje, dokańcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 25.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Jack, nie ma żadnego terminu. Ustawa nie określa, kiedy możesz się ubiegać o zwrot. Chodzi tylko o to, by składać wniosek o zwrot VAT-u nie częściej niż raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.12.2008 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 tylko, że skoro mówimy o wydatkach na wykończenie po odbiorze domu - to z innego limitu, i w innych miejscach na deklaracji - jako remont. było o tym już wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wera13 29.12.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam,Zaczełam czytac wpadłam na kilka informacji i w panikę i już nic nie rozumiem. Proszę wyjaśnijcie mi jedną kwestię bez odsyłania do innych już istniejących wątków. Budowę zaczelismy w zeszłym roku, do tej pory nie występowialismy o zwrot, miałam zamiar zrobic to na spokojnie na wiosne / latem. W marcu - kwietniu mamy zamiar oddać dom do uzytowania. Czy to prawda, że po oddaniu nie przysługuje nam już zwrot róznicy VAT ?I zostaje nam tylko ulga remontowa? Wera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 29.12.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam, Zaczełam czytac wpadłam na kilka informacji i w panikę i już nic nie rozumiem. Proszę wyjaśnijcie mi jedną kwestię bez odsyłania do innych już istniejących wątków. Budowę zaczelismy w zeszłym roku, do tej pory nie występowialismy o zwrot, miałam zamiar zrobic to na spokojnie na wiosne / latem. W marcu - kwietniu mamy zamiar oddać dom do uzytowania. Czy to prawda, że po oddaniu nie przysługuje nam już zwrot róznicy VAT ? I zostaje nam tylko ulga remontowa? Wera wera - nie ma już ulgi remontowej nie ma też już przepisu że o zwrot vatu można ubiegać się 6 miesięcy po zakończeniu budowy - mocno się zdziwiłem bo żadko przepisy zmieniają się na plus dla podatnika o zwrot można ubiegać się jeden raz w roku - oczywiście faktury mogą być z lat ubiegłych. Jeśli zakupy robiliśmy przedotrzymaniem pozwolenia na budowę to musimy udekumntować że byliśmy właścicielami działki, bo jeśli jej nie mamy to trudno będzie przekonac US że kupowaliśmy materiały na budowę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.12.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 wera - nie ma już ulgi remontowej zapewne chodzi o odliczenie VAT z tytułu remontu (formalnie tzw. wydatki nie wymagające pozwolenia na budowę), bo po oddaniu faktycznie nie można już odliczać z tytułu budowy (*). te same zasady, druki itd. tylko inne kolumny i inny limit. wszystko tam: http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php (*) przy czym zwracam uwagę, że to co wydaliśmy do dnia oddania możemy rozliczyć w deklaracji składanej później także jako budowę. liczy się data poniesienia wydatku - czy jest przed czy po oddaniu do użytkowania, a nie data składania deklaracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 30.12.2008 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 "Nowelizacja z 19 września 2007 r. przedłuża obowiązywanie ulgi na czas nieokreślony przy jednoczesnej zmianie limitów odliczeń z jednorazowych do limitów okresowych - pięcioletnich. "I Nie ma już znaczenia czy wydatki były przed zakończeniem budowy czy po. W pierwotnej wersji ustawy było ograniczenie do 6 miesięcy po zakończeniu budowy - choć raz przepisy są "życiowe" - kto 6 miesięcy po oddaniu domu do użytkoania ma zrobione wszystko na tip top ? (w domu i wokół niego) - dop. - NIELICZNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.12.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 "Nowelizacja z 19 września 2007 r. przedłuża obowiązywanie ulgi na czas nieokreślony przy jednoczesnej zmianie limitów odliczeń z jednorazowych do limitów okresowych - pięcioletnich. "I Nie ma już znaczenia czy wydatki były przed zakończeniem budowy czy po. W pierwotnej wersji ustawy było ograniczenie do 6 miesięcy po zakończeniu budowy - choć raz przepisy są "życiowe" - kto 6 miesięcy po oddaniu domu do użytkoania ma zrobione wszystko na tip top ? (w domu i wokół niego) - dop. - NIELICZNI Owszem, ma, i nie chodzi o w/w ograniczenie. Są dwie kategorie wydatków, ze swoimi odrębnymi limitami (*) i tak dalej - wymagające pozwolenia na budowę i nie wymagające. Po oddaniu do użytkowania nie ma już pozwolenia na budowę. Doradzasz, to zapoznaj się z tematem dogłębnie. (*) mniejszy, ale za to odrębny, więc jak się komuś kończy limit to dzięki temu ma znowu możliwość wyrwania kolejnych kilkunastu tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 30.12.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 "Nowelizacja z 19 września 2007 r. przedłuża obowiązywanie ulgi na czas nieokreślony przy jednoczesnej zmianie limitów odliczeń z jednorazowych do limitów okresowych - pięcioletnich. "I Nie ma już znaczenia czy wydatki były przed zakończeniem budowy czy po. W pierwotnej wersji ustawy było ograniczenie do 6 miesięcy po zakończeniu budowy - choć raz przepisy są "życiowe" - kto 6 miesięcy po oddaniu domu do użytkoania ma zrobione wszystko na tip top ? (w domu i wokół niego) - dop. - NIELICZNI Owszem, ma, i nie chodzi o w/w ograniczenie. Są dwie kategorie wydatków, ze swoimi odrębnymi limitami (*) i tak dalej - wymagające pozwolenia na budowę i nie wymagające. Po oddaniu do użytkowania nie ma już pozwolenia na budowę. Doradzasz, to zapoznaj się z tematem dogłębnie. (*) mniejszy, ale za to odrębny, więc jak się komuś kończy limit to dzięki temu ma znowu możliwość wyrwania kolejnych kilkunastu tys. CIVIC - czytasz to czytaj zr zrumieniem Na forum było pytanie czy można ubiegać się o zwrot części VAt-u po zakończonej budowie, więc nikogo nie wprowadziłem w błąd pisząc - "Nie ma już znaczenia czy wydatki były przed zakończeniem budowy czy po". Zgadzam się z Tobą, że są różne limity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.12.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Zgadzam się z Tobą, że są różne limity o dzięki, kamień spadł mi z serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts