Cien 21.10.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Jako szczesliwy (? ) posiadacz rowu melioracyjnego w granicach swojej dzialki poza oczywistymi zaletami (wiem gdzie latwo zrzucac wode opadową z dachu i dzialki) mam z nia klopot. Nie bardzo wiem co moge z nia zrobic jeszcze a czego nie wolno mi. Zwlaszcza interesujaca byla by sprawa ogrodzenia ktore teoretycznie powinno przebiegac nad tym rowem wlasnie. Jakos szkoda mi tych 200m2 zostawiac. Zwlaszcza ze to spory procent calosci dzialki. Lub inna sprawa czy mozna ten row czyms chmmm "nakryc"? Co prawda latem jest tam piekna wegetacja ale wiosna i jesienia mam spory strumien a babrajace sie tam dzieci to nic milego a strach o ewentualne tragiczne nastepstwa jest oczywisty. Gdzie ewentualnie mozna sie w tej kwestii kompetentnie wywiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/11313-r%C3%B3w-melioracyjny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 21.10.2003 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Też mamy taki rowek z jednej strony wzdłuż działki. Zamierzamy go pozostawić w granicach działki. Masz rację, szkoda tej powierzchni. U nas to 3m x 27m, prawie ar. Zdecydowaliśmy, że ok. połowy pozostawimy, bo zagospodarujemy sobie skarpy rowu na taki ziołowo-kwiatowy ogródek, a połowę "zasypiemy". Trzeba udać się po pozolenie (choćby słowne przyzwolenie) do kogoś, kto zawiaduje w gminie rowami. (Jak się dopytam męża, gdzie mamy to załatwiać, to jeszcze dopiszę) W tej części, którą chcesz zakryć, wstawiasz kręgi o odpowiedniej średnicy (my mamy już trzy betonowe na 12 metrów, które chcemy zasypać), zabezpieczasz wyloty, zasłaniasz jakąś siatką wlot, żeby nie zapychały się w razie większych "przypływów" (pewnie i tak przez większą część roku rów jest suchy) i zwyczajnie zasypujesz. Resztę zagospodarujemy, jakiś rustykalny mostek, zwieszone gałęzie wierzby, "naturalne" oczko, w którym mąż chce zamontować studnię ogrodową z pompką. Ten rów to jest najbardziej tętniące życiem miejsce na działce: mnóstwo roślin - niezapominajki, miodunki, paprocie, tatarak, a w sezonie koncerty żab. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/11313-r%C3%B3w-melioracyjny/#findComment-174821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cien 22.10.2003 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 > Zdecydowaliśmy, że ok. połowy pozostawimy, bo zagospodarujemy > sobie skarpy rowu na taki ziołowo-kwiatowy ogródek, a > połowę "zasypiemy". A to ciekawy pomysl. Macie pomysly co tam najlepiej sie zasieje? > Trzeba udać się po pozolenie (choćby słowne przyzwolenie) do kogoś, > kto zawiaduje w gminie rowami. Chmm, melioracja pewnie > Ten rów to jest najbardziej tętniące życiem miejsce na działce: mnóstwo > roślin - niezapominajki, miodunki, paprocie, tatarak, a w sezonie > koncerty żab. Zaby sa (w sezonie), a poki nie pojawili sie budowlancy zdazylo mi sie widziec nawet dzika kaczke mam nadzieje ze nie zniknie to jak sie wprowadze. Rosnie mi tez wspaniala dzika roza ktora doskonale mnie odgradza od sasiadow ale niestety musze cos z tym rowem zrobic bo boje sie ze dzieciaki mi sie potopia a jest to za blisko domu by robic dodatkowy plotek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/11313-r%C3%B3w-melioracyjny/#findComment-175041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Na razie skończyliśmy etap z wyborem domu. Wszystko odbyło się w tempie przyspieszonym i dziś już kończą murować bloczki fundamentowe. Przez zimę zamierzam projektować otoczenie, bo teraz dopiero widać, ile miejsca zostało w którym kącie. Jeśli chodzi o rośliny w rowie, mogę Ci mniej więcej określić, ale to i tak zależy w dużej mierze od konkretnych warunków (roślinność "tubylcza", gleba itp.) Za rowem będzie u nas zwyczajna siatka, żeby nie zasłaniać zbytnio wiodoku na sąsiednią łączkę (jak coś nam widok zepsuje, to się puści dzikie wino). Od naszej strony planuję puścić na siatkę "kontrolowaną" jeżynę, bo uwielbiam. Niewiele będzie tam na skarpie miejsca, ale może się jakoś uda. Poza tym z użytkowych roślin na pewno mięta (tylko koniecznie taka szlachetna - ogrodowa, ma mięsiste liście i cudownie pachnie), suszę sobie ją na zimę i do woreczków. Pachnie długo w domu. Z podobnych powodów lawenda, rumianek (ale jeszcze nie jestem pewna, czy gleba będzie dla nich odpowiednia). Jakieś kuchenne zioła też będę uprawiać, ale to mam jeszcze niedopracowane. Z kwiatów w takim wilgotnym środowisku najlepiej udają się wszelkie irysy. Jest mnóstwo odmian. Na razie mam wsadzone kępy średnich fioletowych, wyglądały pięknie. Spróbuję też z liliami. melioracje Trzeba pytać w wydziale rolnictwa w gminie. Nie powinno być z tym problemów, jeśli zapewni się, że będzie się dbać o stały przepływ wody.No, chyba że jest to jakiś szczególny teren i ten rów jest konieczny do zbierania zbyt obfitych ilości wody gruntowej. U nas akurat wzdłuż odcinka, który chcemy zasypać, jest wręcz sucho. Od strony lasu zostawiamy, bo tam wilgotniej. Dzieciaki To też nasz problem, bo Mały ma teraz dwa latka. Jak się wprowadzimy, to będzie miał trzy-cztery. No cóż, dzieci w ogóle trzeba pilnować, bo jak nie rów to tysiąc innych zagrożeń. Mój mąż mówi, że jak się okaże, że Maćka bardzo tam ciągnie, to na jakiś czas zagrodzi dostęp, aż dzieciak zmądrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/11313-r%C3%B3w-melioracyjny/#findComment-175323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.fm 26.05.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Witam Znalazłem stary post dotyczacy roeu melioracyjnego, a ze ten temat mnie bardzo interesuje (moja działke rowy okalają z dwóch stron:() chciałem sie dowiedziec czy cos w tym temacie wykombinowaliście.Z tego co sie orientowałem to potrzebna jest zgoda gminy (wydział ochrony środowiska) i społek wodnych, które robia projekt.Czy moze orientowaliście sie jaki jest koszt takiego projektu i jakiej średnicy kregi trzeba wstawic?? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/11313-r%C3%B3w-melioracyjny/#findComment-324923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek P. 26.05.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Również jestem posiadaczem takiego rowu i szukać rozwiązania zaczynałem w Wydziale Rolnym w Urzędzie Gminy i tam już krok po kroczku; gdyż nie było chętnego do przyznania się kto jest właścicielem, trafiłem do człowieka. W zależności od długości kształtuje się koszt zrobienia przepustu. W moim przypadku: rura 80 cm średnicy, utwardzenie pod rurą, ziemia na wyrównanie terenu. Ja na razie zrezygnowałem z wyrównania terenu i zrobię pomost łączący na, który nie trzeba mieć pozwolenia; za rowem mam jeszcze 100 m2 i muszę to spiąć. Szkoda, że to nie z przodu działki, bo można by np. most zwodzony a przed nim ostrokół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/11313-r%C3%B3w-melioracyjny/#findComment-324970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts