Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TV "N"

witu102

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czemu wszyscy tak o tej Nce? co w niej szczególnego? w czym gorsza jest cyfra...?

Chyba tylko Nka ma nBox Recorder - pauza, cofanie programu on-line, narywanie na dysk (o VOD nie wspominam, bo osobiście nie korzytam - brak czasu).

Mam w domu nBox Recorder w salonie i nBox "zwykły" u córki w pokoju - używam już rok (na gwiazdkę chyba będzie rocznica). Jest OK. No i wychodzi mi taniej, niż koledze, który ma polsat i mniej-więcej te same programy.

ja kupiłem N-ke bo widac, że mają najwięcej programów HD...w końcu stwierdziełm na dzień dzisiejszy jest to jedyny sposób wykorzystania zalet telewizorów HD jakie posiadam:)

bo DVD z HDMI (interpolacia obrazu do HD)mam i faktycznie jest może lepsza jakość ale nieznacznie, a Bluray..cóż mogę pudełko sobie kupić, ale skąd brac filmy?za rok może dwa pewnie bluray pojawią się na rynku i stanieją co najwazniejsze:)

narazie zostaje tylko telewizja HD...a N-box recorder to też fajna sprawa, u siobie jeszcze nie mam zamontowanego, ale u zajomych testowałem i opcja pauzy/przewijania jest rewelacyjna:)

a tak przy okazji..oriwentuje się ktoś czy jest możliwość "zrzucenia" tych nagrań na inny nośnik..np pendriva (usb jest niby)?

no to faktycznie argumenty przekonujące :)

a czy na Nce jest Polsat? jak oglądacie np. F1?

po niemiecku :-( z astry :-(

jestem abonentem N-ki praktycznie od początku jej istnienia

nie interesuję się sportem poza moto-sportem i wkurza mnie że TVNTurbo (notabene kanał schodzi na psy) jest w pakiecie "sportowym", ale miłościcy kopania kawałka skóry będą zadowoleni z tego pakietu

na plus jest to że w niedzielę programuję interesujące mnie programy (obecnie można to robić też zdalnie z internetu) i oglądam kiedy chce.

na plus są kanały TVN HD i TVP HD

Polsat? Na pokojowej antenie odbieram nie potrzeba dekodera.

A z n-ki to kanał RTL Schweiz (281) i tak zawsze na RTLu oglądałem F1 bo nikt w Polsce nie transmitował (chyba dopiero TV4 zaczęło) znacznie lepsza transmisja niż polska - przy okazji lekcje niemieckiego :)

Polsat? Na pokojowej antenie odbieram nie potrzeba dekodera.

A z n-ki to kanał RTL Schweiz (281) i tak zawsze na RTLu oglądałem F1 bo nikt w Polsce nie transmitował (chyba dopiero TV4 zaczęło) znacznie lepsza transmisja niż polska - przy okazji lekcje niemieckiego :)

ojojoj... bez komentarzy sokół-borowczyk...? ;)

a tak przy okazji..oriwentuje się ktoś czy jest możliwość "zrzucenia" tych nagrań na inny nośnik..np pendriva (usb jest niby)?

Nie ma takiej możliwości.

Osobiście próbowałem nawet zgrać z dysku (wyjąłem - ciiiii....) - nBox Recorder śmiga co prawda na linuksie, ale system plików szyfrowany i nie ma jak się do niego dobrać. Znalazłem jeszcze w necie, że ponoć format zapisu filmów jest też niestandardowy - więc dupa podwójnie mokra.

Acha - na forum NTV przedstawiciel firmy jawnie stwierdził, że nigdy nie będzie możliwości zgrywania nagrań w formacie cyfrowym - chodzi o prawa autorskie.

Nie ma takiej możliwości.

Osobiście próbowałem nawet zgrać z dysku (wyjąłem - ciiiii....) - nBox Recorder śmiga co prawda na linuksie, ale system plików szyfrowany i nie ma jak się do niego dobrać. Znalazłem jeszcze w necie, że ponoć format zapisu filmów jest też niestandardowy - więc dupa podwójnie mokra.

Acha - na forum NTV przedstawiciel firmy jawnie stwierdził, że nigdy nie będzie możliwości zgrywania nagrań w formacie cyfrowym - chodzi o prawa autorskie.

a przeciez sygnał z nboxa czy tez nrecordera (ten ktory idzie na TV) wychodzi juz zdekodowany. Co wiec za problem podlaczyc go zamiast pod TV to pod nagrywarke i w ten sposób nagrać? Mozna tez przeciez podlaczyc wyjscie z nboxa pod komputer o ile posiada wejscie tv (nawet przez hdmi - wiem ze jest cos takiego choc dosc drogie) i tak nagrac na hdd

co do kwestii dlaczego nka to:

1) najbardziej pasuje mi ich oferta programowa i jest w najlepszej cenie (ten zestaw akietow ktory akurat chce) i chyba tym sie warto kierowac, poza tym maja duzo sci-fi :D a zonka uwielbia tvn style

2) promocje w stylu pol roku lub rok wszystko za 38pln (oczywiscie bez kanalow premium typu hbo)

3) mam awersje do polszmatu (choc to pewnie nie jest argument za:P)

4) na chwile obecna platforma ta posiada najwiecej kanalow w HD i naprawde widac roznice w ogladaniu

To jest oczywista oczywistość ;)

Problem w tym, żę żeby w taki sposób nagrać film trwający 3 godziny, trzeba nagrywać go 3 godziny, prawda? Ja mam w tej chwili na nBox Recorderze nagrane z 15 godzin filmów - dziękuję bardzo.

A jeśli można by je zgrać w postaci pliku mpeg czy avi - byłoby znacznie szybciej - max 5 minut na film.

To jest oczywista oczywistość ;)

Problem w tym, żę żeby w taki sposób nagrać film trwający 3 godziny, trzeba nagrywać go 3 godziny, prawda? Ja mam w tej chwili na nBox Recorderze nagrane z 15 godzin filmów - dziękuję bardzo.

A jeśli można by je zgrać w postaci pliku mpeg czy avi - byłoby znacznie szybciej - max 5 minut na film.

no tak skoro masz nagrane 15h filmow to podlacz wyjscie pod kompa i przechwyc zdekodowany sygnal idacy na tv, jesli chcesz jakosc hd to niestety musisz sporo zainwestowac w sprzet mogacy nagrywac sygnał HD. Nagrywanie puszczasz przed wyjsciem do pracy i po 2 dniach masz wszystko w kompie. Potrwa to dluzej ale jest wykonalne.

Co do kodowanego systemu plikow tez pewnie za jakis czas pojawi sie jakis sprytny programik - tak jak bylo edukowanie sie polszmatem przez kilka lat do czasu wymiany kart:)

I co - przez dwa dni nie moge nic innego oglądać na telewizorze w salonie? Ewentualnie naziemną tylko?

No i standardowo kompa nie mam w salonie (po co?) więc postawienie go na dwa dni to kolejna walka z żoną.

To jest dobre rozwiązanie jeśli chce się robić to sporadycznie (i sam tak robię - tyle, że nagrywam na sprzętową nagrywarkę DVD) - ale nie jest to rozwiązanie problemu o który pytał witu102, dotyczącego zrzucenia nagrań np. na pendriva.

Podsumowując: nie ma możliwości zgrania nagrań z nBox Recordera w inny sposób niż jako video w czasie rzeczywistym.

I co - przez dwa dni nie moge nic innego oglądać na telewizorze w salonie? Ewentualnie naziemną tylko?

No i standardowo kompa nie mam w salonie (po co?) więc postawienie go na dwa dni to kolejna walka z żoną.

dlatego tez napisalem ze puszczasz kiedy wychodzisz do pracy. Mozna tez na noc zapuscic przegrywanie. Rownie dobrze mozna nagrywac od razu zdekodowany sygnal kiedy nikt nie korzysta z tv (u mnie tak jest wlasnie kiedy jestem z zona w pracy). Fakt wowczas nie mozesz niczego innego ogladac. Jesli domownicy kiedy jestes w pracy (jesli jestes bo moze wygrales w lotka czego zycze:)) zostaja w domu zostaje nocne przegrywanie. Nie zrozum zle - nie mowie ze to wygodne i przyjemne i zajmie 3 minuty ale po prostu w jakims stopniu mozliwe i jesli chcesz nagrac sobie film by w wolnym czasie miec cos do obejrzenia w rezerwie wowczas komp z dyskiem 500GB (moze byc wielkosci barebone lub laptopa) jest jakims rozwiazaniem - podobnie zreszta z nagrywarka.

To jest dobre rozwiązanie jeśli chce się robić to sporadycznie (i sam tak robię - tyle, że nagrywam na sprzętową nagrywarkę DVD) - ale nie jest to rozwiązanie problemu o który pytał witu102, dotyczącego zrzucenia nagrań np. na pendriva..

wydawalo mi sie ze pytanie padlo czy jest mozliwosc. Z kompa przegranie na pendrive to juz nie problem wiec chyba jednak jest to rozwiazanie tego problemu tyle ze upierdliwe do wykonywania czesto.

Podsumowując: nie ma możliwości zgrania nagrań z nBox Recordera w inny sposób niż jako video w czasie rzeczywistym.

zgadzam sie z tym ze zastrzezenia:

a) pomiedzy "podsumowując" a "nie ma" wstawiłbym słowo "jeszcze" bo zapewne ktos niedlugo sie do tego dobierze a pozniej ktos znowu zmieni zabezpieczenia itp itd

b) slowo "video" kojarzy mi sie z jakoscia vhs wiec zmienillbym je na "przekaz"

Wiec jednak sposób jakiś jest:)

Nie zrozum zle - nie mowie ze to wygodne i przyjemne i zajmie 3 minuty ale po prostu w jakims stopniu mozliwe i jesli chcesz nagrac sobie film by w wolnym czasie miec cos do obejrzenia w rezerwie wowczas komp z dyskiem 500GB (moze byc wielkosci barebone lub laptopa) jest jakims rozwiazaniem - podobnie zreszta z nagrywarka.

Przekonujesz mnie do tego, co wiem ;) Ja naprawdę to doskonale rozumiem, natomiast to nie ja pytałem o możliwość zgrywania nagrań, tylko witu102, i po prostu odpowiedziałem mu na jego pytanie. Ja sobie umiem z tym poradzić.

Mam wrażenie, że wziąłeś udział w dyskusji bez przeczytania postów, które już w niej były.

wydawalo mi sie ze pytanie padlo czy jest mozliwosc. Z kompa przegranie na pendrive to juz nie problem wiec chyba jednak jest to rozwiazanie tego problemu tyle ze upierdliwe do wykonywania czesto.

Z Warszawy do Łodzi też można dojechać przez Berlin - ale przecież jasne jest, że nie o to chodzi.

zgadzam sie z tym ze zastrzezenia:

a) pomiedzy "podsumowując" a "nie ma" wstawiłbym słowo "jeszcze" bo zapewne ktos niedlugo sie do tego dobierze a pozniej ktos znowu zmieni zabezpieczenia itp itd

b) slowo "video" kojarzy mi sie z jakoscia vhs wiec zmienillbym je na "przekaz"

Wiec jednak sposób jakiś jest:)

Pisząc o video miałem na myśli sygnał stricte analogowy - i tak jest on nazywany w technice TV. Przekaz jest to treść, a nie sposób przesyłania.

A co do złamania - nie wiem, jak głęboko wnikałeś w platformę, na której n działa (chodzi mi zarówno o software, jak i hardware - oczywiście po stronie abonenta).

Ja wnikałem dość głęboko - nie ukrywam, że próbowałem się do tego dobrać (uprzedzę pytanie: mam odpowiednie kompetencje).

Zdradzę Ci tylko jeden fakt: filesystem szyfrowany jest AES-em, który jeszcze długo nie będzie "łamliwy", a już napewno nie złamiesz go na zwykłym PC w czasie życia Twojego, Twoich dzieci, i dzieci Twoich dzieci ;)

Łamanie firmware w typowych dekoderach SAT to pikuś w porównaniu z nBox. Poszukaj w necie - mimo, że n ma już kilka lat, ani jednej wzmianki czy plotki nie uświadczysz, że komuś coś się udało zrobić więcej, niż to co można.

Przekonujesz mnie do tego, co wiem ;) Ja naprawdę to doskonale rozumiem, natomiast to nie ja pytałem o możliwość zgrywania nagrań, tylko witu102, i po prostu odpowiedziałem mu na jego pytanie. Ja sobie umiem z tym poradzić.

Mam wrażenie, że wziąłeś udział w dyskusji bez przeczytania postów, które już w niej były.

nie ciagne watku dalej bo nie ma sensu. Widac rozbiezenie rozumiemy slowo "zgrac". Bezposrednio sie nie da ale posrednio mozna. To chyba wyjasni wszystko.

Z Warszawy do Łodzi też można dojechać przez Berlin - ale przecież jasne jest, że nie o to chodzi.

jesli jedyna droga do warszawy wiodłaby przez Berlin a chciałbym zobaczyć pałac kultury to pojechałbym i przez Berlin więc z tym nadal się nie zgodzę. Jesli celem jest zgranie w HD filmu z nki to mozna to osiągnąć.

Pisząc o video miałem na myśli sygnał stricte analogowy - i tak jest on nazywany w technice TV. Przekaz jest to treść, a nie sposób przesyłania.

A co do złamania - nie wiem, jak głęboko wnikałeś w platformę, na której n działa (chodzi mi zarówno o software, jak i hardware - oczywiście po stronie abonenta).

Ja wnikałem dość głęboko - nie ukrywam, że próbowałem się do tego dobrać (uprzedzę pytanie: mam odpowiednie kompetencje).

Zdradzę Ci tylko jeden fakt: filesystem szyfrowany jest AES-em, który jeszcze długo nie będzie "łamliwy", a już napewno nie złamiesz go na zwykłym PC w czasie życia Twojego, Twoich dzieci, i dzieci Twoich dzieci ;)

Łamanie firmware w typowych dekoderach SAT to pikuś w porównaniu z nBox. Poszukaj w necie - mimo, że n ma już kilka lat, ani jednej wzmianki czy plotki nie uświadczysz, że komuś coś się udało zrobić więcej, niż to co można.

jestem absolutnym amatorem i zapewne masz racje mowiac ze to potrwa, niemniej kiedys system nagra również wydawał się nie do złamania a jednak...Seca równiez wydawala sie nie do złamania itp itd. Moze dzisiejszy k omp nieporadzi sobie ale przyszloroczny 64bitowy juz tak - kto wie przyszlosc bywa przewrotna. Zreszta ta dyskusja idzie w zla strone - bo nie chodzi o to by udowodnic ze mozna zlamac zabezpieczenia ale moze kiedys ktoras z platform da mozliwosc nagrywania ze swoich dekoderow bezposrednio na inne nosniki. W koncu rynek ten na pewno sie bedzie dalej rozwijał