grzegorz2 21.10.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 No właśnie - czy wylot gorącego powietrza zrobić w suficie, w ścianie pod sufitem, czy lepiej nisko nad podłogą? Co majster, to inne zdanie, i każdy ma argumenty za....Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 22.10.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Z doświadczenia - instalacja grawitacyjna - bez wpomaganiaKratka jak najniżej - wtedy działa najbardziej efektywnie. Nie może byc jednak za nisko - może się nagrzewac podłoga, może być problem z cokołem, który wchodzi na kratkę itp. Wydaje mi się, że optymalna wysokość to 10-15cm od podłogi. Mam jedną kratke w suficie (doprowadzenie powietrza przez rurę na strychu do pokoju na parterze) - działa ale efektywność słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 22.10.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Nam doradzano, żeby przy instalacji grawitacyjnej nie umieszczać kratek z DGP w suficie, bo to oznacza, że rura doprowadzająca powietrze musi w pewnym momencie zakręcić w dół - i to daje efekt mało skutecznego nawiewu. Z tego powodu u nas kanały do DGP idą w pozycji lekko wznoszącej się i kończą kratką w ścianie - w tych miejscach sufity z G-K są obniżone - tak żeby przykryć rury. Przy wersji z rozprowadzaniem kanałów na nieużytkowym strychu i potem umieszczaniu kratek w suficie - polecano nam założenie wentylatora.Te wiadomości mam z firmy TIM kominki.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 22.10.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 tak jest przy grawitacji kratki powinny być POD oknami - znaczy nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 22.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Odradzam w podłodze.Widziałem u kolegi wylot zrobiony w drewnianej podłodze. Okazuje się, że gorące powietrze naprawdę jest gorące - kolega ma czarny obwarzanek dokoła wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 22.10.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Posiadam DGP grawitacyjne prowadzone prostokątnymi kanałami w podłodze i mam wyloty około 15 cm nad podłogą. System działa bez zarzutu. Uważam, że ciepłe powietrze unosi się do góry dlatego lepiej jest żeby wylot był jak najniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts