VIP Jacek 25.12.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 ja będę robił z dębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkowska 08.11.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 co najlepiej sprawdza się na schodach? jaki rodzaj drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diablik 08.11.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 co najlepiej sprawdza się na schodach? jaki rodzaj drewna? Stanowczo odradzam gatunki miękkie typu sosna, świerk. Nawet jeżeli użyjesz najtwardszego lakieru mogą pojawić sie wgniecenia (chyba, ze będziesz uważać w czym chodzisz itp) ewentualnie nakładki żelowe na stopniach lub dywaniki. Dobrze na schodach sprawdzają sie dąb, jesion lub egzotyki (jatoba, merbau i inne). Najlepiej drewno na schody dobrać do koloru podłogi. Oczywiście rodzaj drewna będzie miał odzwierciedlenie w cenie schodów. Schody z jesionu czy dębu będą w podobnej cenie. Egzotyki będą droższe natomiast żeby uzyskać kolor egzotyka śmiało można bejcować. I do schodów tylko fachowcy. Jeżeli trzeba na priva podam namiar na firmę z którą współpracowałem i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkowska 15.11.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 No wtedy podłogę robię z tego samego rodzaju drewna co z chody - tylko właśnie nie wiedziałam, który najlepsze, głównie zależało mi na podpowiedzi czy lepiej zainwestować więcej w egzotyki czy wystarczy dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 21.11.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 no, egzotyki są dużo twardsze niż dąb. Palisander, merbau, jatoba. Każde z tych gatunków ma większą wartość w skali twardości. Więc jeśli na tym Ci zalezy, to odpowiedź brzmi: warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imalek 22.11.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 czesc ja jestem tradycjanolastką - schody dębowe to jest to, twarde drzewo,ładnie wygląda,pasuje do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 22.11.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 U mnie będzie wszędzie parkiet merbau. Wysłałam parę klepek firmie, która robiła mi dębowe schody i wybejcowali dąb na identyczny kolor jak parkiet. Wygląda świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkowska 29.11.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 merbau ma odcień czerwony - jak oni uzyskali to z dębu?! masz jakieś zdjęcia? Pochwal się, bo mnie zaintrygowałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 03.12.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Sorki, że dopiero teraz Mój merbau nie jest czerwony i zgrał się ze schodami idealnie. Firma, która robiła mi schody mówiła, że w tym samym czasie dostała próbki merbau od innego klienta i one właśnie wpadały w czerwień. Myślę, że nie będzie problemu z dobraniem odpowiedniego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkowska 10.12.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 czyli jakieś przyciemniane? hm..w sklepach zawsze widziałam z czerwonym odcieniem, i wydawało mi się, że to charakterystyczna cecha tego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.12.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) merbau ma chyba ze 3 klasy jasności. Stopień "czerwoności" zalezy też od wykończenia-lakier/rodzaj lakieru/olej.Może i jatoba ma duża twardość, ale zarazem jest bardzo krucha.Rodzaj materiału na schody i wykończenie powinno tez zalezeć od natężenia eksploatacji schodów i przyzwyczajeń użytkowników Edytowane 10 Grudnia 2010 przez 78mysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkowska 13.12.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 O! nie miałam pojęcia o tych stopniach. A co do natężenia, no jaki gatunek należy wybrać przy szybko się nie zużył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marrrio 30.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Cześć. Szukam dobre schody w dobrej cenie. Znalazłem tą stronę : są tu ładne schody drewniane - w galerii są ciekawe wzory. Jednak mam obawy ile za takie trzeba zapłacić. Ma ktoś z was pojęcie jakie są ramy cenowe takich schodów? Chodzi mi o te z numerem 8.Dziękuję/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 09.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 z doświadczenia? proponują mi dąb, jesion, buk, olcha, sosna? jak wybrać aby stosunek ceny do jakości był dobry? i stopnie z podstopniami? same stopnie? podstopnie z mdf (do malowania)? jakie i z czego macie? jak się użytkuje? czy ktoś ma podstopnice z mdf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.11.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 z doświadczenia? proponują mi dąb, jesion, buk, olcha, sosna? jak wybrać aby stosunek ceny do jakości był dobry? i stopnie z podstopniami? same stopnie? podstopnie z mdf (do malowania)? jakie i z czego macie? jak się użytkuje? czy ktoś ma podstopnice z mdf? Najlepiej jest jeśli stosunek ceny do jakości pozostaje w układzie logarytmicznym. Wówczas jest czysto pewnie i przejżyście. W przeciwnym razie to może być okazja z tym że nie wiadomo dla której ze stron - kupującej czy sprzedającej. Jesli schody są istotnym elementem wystroju wnętrza to wygląd drewna należy wkomponować w ten wystrój, szczególnie gdy wnetrze ma charakter otwarty. W innych przypadkach wybór jest mniej ograniczony. We wszytkich przypadkach schody są bardzo narażone na zużycie powierzchni stopni i trzeba szukać twardego drewna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 09.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 , olcha, sosna? Proponowanie czegoś takiego na schody to kpina z klienta Ja bym sobie więcej głowy nie zawracał takim wykonawcą Dab,jesin,buk ok Podstopnie poza drewnem można zrobić z gresu albo z mdfu ale ceny schodów to nie pomniejszy Pozostaje aspekt wizualny-takie wyglądają mniej ociężale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinto33 22.11.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Chciał bym powiedzieć, że z doświadczenia wiem...ale niestety w domu kładliśmy tylko jedne schody, ale też drewniane i przyznam się szczerze, że korzystaliśmy z usług firmy, bo żona kompletnie się na temacie nie zna a ja tyle o ile usłyszałem w temacie. Wiem że dąb i buk są podobno najlepsze jeśli chodzi o wytrzymałość. Ja mogę jedynie polecić firmę, z której sami korzystaliśmy http://www.otoschody.pl/schody-drewniane,5,2.html, bo na prawde są tam fachowcy, ale jak to wygląda cenowo w stosunku do innych to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 23.11.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Dwa posty i oba wychwalające tą samą firmeZałóż płatny profil i reklamuj się legalnie a nie robisz z ludzi idiotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 23.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Schody z sosny? To zbyt miękkie drewno.. Ostatnio zastanawiałam się nad kupnem sypialni z sosny, niestety ekspozycja była już porysowana, a tanie to nie było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-333 04.02.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam, jak w temacie.. Konkretnie chodzi o to,że po koniec przyszłego miesiąca pan stolarz zamontuje mi wewnętrzne schody drewniane samonośne. I nie byłoby w tym żadnego problemu,gdyby nie to,że w tej chwili mieszkam za granicą - oczywiście przy montażu schodów mąż będzie, ale potem wrócimy wyjedziemy ponownie.. Proszę o poradę, ponieważ przed nami jeszcze cała masa brudnych robót w domu, i bardzo się boję,że podczas naszej nieobecności ktoś mi je poniszczy i będzie klops.. Generalnie chodzi mi o podpowiedź,może ktoś z forumowiczów już takie czary odczyniał? Myślałam o zakupie jakichś miękkich materiałów a na to podwójnie folią bąbelkową.. zdaję sobie sprawę jak to brzmi,ale w tej chwili nic innego mi do głowy nie przychodzi... Help.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts