Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drewniane - polecane gatunki drewna

aleksik

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co najlepiej sprawdza się na schodach? jaki rodzaj drewna?

Stanowczo odradzam gatunki miękkie typu sosna, świerk. Nawet jeżeli użyjesz najtwardszego lakieru mogą pojawić sie wgniecenia (chyba, ze będziesz uważać w czym chodzisz itp) ewentualnie nakładki żelowe na stopniach lub dywaniki. Dobrze na schodach sprawdzają sie dąb, jesion lub egzotyki (jatoba, merbau i inne). Najlepiej drewno na schody dobrać do koloru podłogi. Oczywiście rodzaj drewna będzie miał odzwierciedlenie w cenie schodów. Schody z jesionu czy dębu będą w podobnej cenie. Egzotyki będą droższe natomiast żeby uzyskać kolor egzotyka śmiało można bejcować.

I do schodów tylko fachowcy.

Jeżeli trzeba na priva podam namiar na firmę z którą współpracowałem i polecam

Sorki, że dopiero teraz :) Mój merbau nie jest czerwony i zgrał się ze schodami idealnie. Firma, która robiła mi schody mówiła, że w tym samym czasie dostała próbki merbau od innego klienta i one właśnie wpadały w czerwień. Myślę, że nie będzie problemu z dobraniem odpowiedniego koloru.

merbau ma chyba ze 3 klasy jasności. Stopień "czerwoności" zalezy też od wykończenia-lakier/rodzaj lakieru/olej.

Może i jatoba ma duża twardość, ale zarazem jest bardzo krucha.

Rodzaj materiału na schody i wykończenie powinno tez zalezeć od natężenia eksploatacji schodów i przyzwyczajeń użytkowników

Edytowane przez 78mysz

• 3 months później...

Cześć. Szukam dobre schody w dobrej cenie. Znalazłem tą stronę : są tu ładne schody drewniane - w galerii są ciekawe wzory. Jednak mam obawy ile za takie trzeba zapłacić.

Ma ktoś z was pojęcie jakie są ramy cenowe takich schodów? Chodzi mi o te z numerem 8.

Dziękuję/

• 7 months później...
z doświadczenia? proponują mi dąb, jesion, buk, olcha, sosna? jak wybrać aby stosunek ceny do jakości był dobry?

i stopnie z podstopniami? same stopnie? podstopnie z mdf (do malowania)?

jakie i z czego macie? jak się użytkuje? czy ktoś ma podstopnice z mdf?

Najlepiej jest jeśli stosunek ceny do jakości pozostaje w układzie logarytmicznym. Wówczas jest czysto pewnie i przejżyście. W przeciwnym razie to może być okazja z tym że nie wiadomo dla której ze stron - kupującej czy sprzedającej.

Jesli schody są istotnym elementem wystroju wnętrza to wygląd drewna należy wkomponować w ten wystrój, szczególnie gdy wnetrze ma charakter otwarty. W innych przypadkach wybór jest mniej ograniczony. We wszytkich przypadkach schody są bardzo narażone na zużycie powierzchni stopni i trzeba szukać twardego drewna. Pozdrawiam.

, olcha, sosna?

Proponowanie czegoś takiego na schody to kpina z klienta

Ja bym sobie więcej głowy nie zawracał takim wykonawcą

Dab,jesin,buk ok

Podstopnie poza drewnem można zrobić z gresu albo z mdfu ale ceny schodów to nie pomniejszy

Pozostaje aspekt wizualny-takie wyglądają mniej ociężale

• 2 weeks później...
Chciał bym powiedzieć, że z doświadczenia wiem...ale niestety w domu kładliśmy tylko jedne schody, ale też drewniane i przyznam się szczerze, że korzystaliśmy z usług firmy, bo żona kompletnie się na temacie nie zna a ja tyle o ile usłyszałem w temacie. Wiem że dąb i buk są podobno najlepsze jeśli chodzi o wytrzymałość. Ja mogę jedynie polecić firmę, z której sami korzystaliśmy http://www.otoschody.pl/schody-drewniane,5,2.html, bo na prawde są tam fachowcy, ale jak to wygląda cenowo w stosunku do innych to nie mam pojęcia.

• 2 months później...

Witam,

jak w temacie.. Konkretnie chodzi o to,że po koniec przyszłego miesiąca pan stolarz zamontuje mi wewnętrzne schody drewniane samonośne. I nie byłoby w tym żadnego problemu,gdyby nie to,że w tej chwili mieszkam za granicą - oczywiście przy montażu schodów mąż będzie, ale potem wrócimy wyjedziemy ponownie.. Proszę o poradę, ponieważ przed nami jeszcze cała masa brudnych robót w domu, i bardzo się boję,że podczas naszej nieobecności ktoś mi je poniszczy i będzie klops.. Generalnie chodzi mi o podpowiedź,może ktoś z forumowiczów już takie czary odczyniał?:p Myślałam o zakupie jakichś miękkich materiałów a na to podwójnie folią bąbelkową.. zdaję sobie sprawę jak to brzmi,ale w tej chwili nic innego mi do głowy nie przychodzi... :-? Help..