Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drewniane - polecane gatunki drewna

aleksik

Recommended Posts

Papier na stopnie i podstopnie. Następnie nakładki z mdf z noskiem na stopnie, zgodne z kształtem stopnia, a potem całość owinąć folią.

Zawsze tak robię po montażu schodów. Oczywiście za dopłatą.

Zabezpieczenia ściąga się po przeprowadzce i wniesieniu WSZYSTKIEGO do nowego domu.

Wtedy schody są jak nowe.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my wykorzystaliśmy opakowania kartonowe po płytkach, owijasz dookoła schodów- mamy schody ażurowe, a następnie obklejasz wkoło schodka taśmą- trzeba tylko uważać żeby nie klieć stopnia taśmą bo potem ciężko taśma schodzi, przyklejać wyłącznie do kartonów,

trzyma sie mega dobrze, kartony (i schody) przeżyły takie roboty jak: gipsowanie, wnoszenie i układanie desek na podłodze poddasza,...i czekają obecnie jeszcze na etap cyklinowania i malowania podłogi, po tym czasie pożegnamy się z kartonami- przeleżały prawie 2lata, starczy!!!

Witam,

jak w temacie.. Konkretnie chodzi o to,że po koniec przyszłego miesiąca pan stolarz zamontuje mi wewnętrzne schody drewniane samonośne. I nie byłoby w tym żadnego problemu,gdyby nie to,że w tej chwili mieszkam za granicą - oczywiście przy montażu schodów mąż będzie, ale potem wrócimy wyjedziemy ponownie.. Proszę o poradę, ponieważ przed nami jeszcze cała masa brudnych robót w domu, i bardzo się boję,że podczas naszej nieobecności ktoś mi je poniszczy i będzie klops.. Generalnie chodzi mi o podpowiedź,może ktoś z forumowiczów już takie czary odczyniał?:p Myślałam o zakupie jakichś miękkich materiałów a na to podwójnie folią bąbelkową.. zdaję sobie sprawę jak to brzmi,ale w tej chwili nic innego mi do głowy nie przychodzi... :-? Help..

Wszystkie pomysły są Ok. Ale pamiętaj jeśli pod przykrycie dostanie sie kamień lub coś tego tego typu to moze doprowadzic do uszkodzenia stopni, proponuje bardzo dokładnie posprzatac przed przykrywaniem.Odradzam przyklejanie do stopni kartonów ,,taśmą malarska,, ściąganie jej po dłuższym czasie może być bardzo trudne Pozdrawiam.:)

Dokładnie - opakowania tekturowe po płytkach doskonale pasują :)

Nefer, nie wprowadzaj w błąd.

Skoro ja piszę, że tylko twarda nakładka się sprawdza, to jest to prawda.

Po montażu schodów po budowie porusza się jeszcze wiele ekip wnoszących ciężkie przedmioty.

Jak wyobrażasz sobie profesjonalne zabezpieczenie przy użyciu kartonów?

To nic osobistego :)

• 1 month później...

hej,

słuchajcie ile płaciliscie za schody? Własnie jeden ze stolarzy powiedział nam za 14 stopni z dębu 8 tys... (wczesniejszy, renomowana firma w Krakowie -18!)

Nie wiem co myslec? Czy nie podejrzanie tanio czy raczej normalnie?

Na co zwrócić uwagę, czy o coś jeszcze dopytac?

Proszę o podpowiedz bo decyzję musimy podjąć do poniedziałku

moje schody, z buczyny, zabiegowe ze spocznikiem. Pełna usługa, czyli schody z poręczami i tralkami, lakierowane i zamontowane - 7700zł. Także myslę, ze 8k zł za dębowe to nie jest zle. Pytanie tylko, czy coś wiesz o tym stolarzu w sensie jakosci wykonywanych zleceń?

Witam, ja zapłaciłem 3 lata temu za 14 stopni bukowych lakierowanych, bez podstopni i prawie 2m2 spocznika z montażem 4200pln. W tym roku robiłem drugi ciąg schodów w tej samej firmie, taki sam- cena taka sama. Jak 3 lata temu szukałem wykonawcy na sochody (trójmiasto) to byłem załamany. W gdańsku i gdyni za 14 stopni + spocznik liczyli sobie od 14000 do 8000. Firma z kościerzyny jednak zrobiła za 4000- i to z porządnego dosuszonego drewna, grubość 4cm. Trzy lata- i żadnych usterek. Trzeba dobrze szukać. Im bliżej centrum- tym wieksza cena.

Edytowane przez AdrianRumia

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Nie sugeruj się ceną az tk do końca :) Taniej nieznaczy gorzej czy źle.

W krakowie fachowcy dużo kasuja.

Np my zajmujemy sie parkietami i meszkamy 40km od krakowa i od 2 lat mamy tyle roboty że codziennie po 10 h i żadnego wolnego ( kilka sobót wolnych było)

A w krakowie wielu narzeka że mało roboty -ale jak oni liczą ukadanie 40 za m2 a szlifowanie na gotowo 60-70 zł to nie ma się co dziwić

My układanie 25 a cyklinowanie 35-40m2

ze schodziazami jest podobnie , krakowskie firmy sa drogie a wielu stolarzy z pobliskich wiosek robi dużo lepiej i dużo taniej

hej,

słuchajcie ile płaciliscie za schody? Własnie jeden ze stolarzy powiedział nam za 14 stopni z dębu 8 tys... (wczesniejszy, renomowana firma w Krakowie -18!)

Nie wiem co myslec? Czy nie podejrzanie tanio czy raczej normalnie?

Na co zwrócić uwagę, czy o coś jeszcze dopytac?

Proszę o podpowiedz bo decyzję musimy podjąć do poniedziałku

Stary numer tanich stolarzy to sosna w środku a obłóg dębowy, 5 mm na zewnątrz.

Nie poznasz do momentu jak nie przetniesz drewna.

Jedyna metoda to ważenie ale trzeba się znać na pewnych parametrach.

Firma z kościerzyny jednak zrobiła za 4000- i to z porządnego dosuszonego drewna, grubość 4cm. Trzy lata- i żadnych usterek. Trzeba dobrze szukać. Im bliżej centrum- tym wieksza cena.

A jakis namiar na wykonawcę???

--

Pozdrawiam

Sau