futrzaki 09.12.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam,mieszkamy sobie od niedawna w nowym domu i przyszedł czas żeby powiesić żyrandole.Nie wiem tylko czy w suficie z Terivy (bloczki keramzytowe) wierci się normalnie jak w betonie? Czy może potrzebne są specjalne kołki i wiertła (są tam przeciez puste przestrzenie)?Wogóle czy powinienem bardzo uważać czy mi bloczek nie pęknie czy po prostu wiercić normalnie i się nie przejmować?Do niedawna mieszkaliśmy w wielkiej płycie i tam trzeba było używać udaru...PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 09.12.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 na przykład kotwy skrzydełkowe chociaż nie wiem, czy kołki rozprężno - ściagajace nie będą lepsze.. hmm... to w pustak oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Wiercić można bez udaru, ładnie wchodzi w bloczek keramzytowy. Jak jakiś ciężki żyrandol to bezpieczniej będzie osadzić go w belce a nie w pustaku (wtedy trzeba wiercić oczywiście z udarem). Belkę łatwo znaleźć pukając w sufit, tam gdzie "głucho" to pustak, tam gdzie "dźwięcznie" belka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.12.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 gorzej jak belka będzie 30cm od kabelka z prądem.. w pustaku, na wszelki wypadek, to bym wiercił jednak bez udaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.12.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 kołek Fischera UX min 50 mm długości dla bezpieczeństwa można w kanał wstrzelić masę z kotwy chemicznej wiercić bez udaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.12.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ja wieciłem sporo w pustakach pod klamerki do mocowania przewodów. Z udarem - nic nie pękło. Udar delikatny nie na full, ale tylko dlatego że delikatny wystarczał. Najpierw zrobiłem próby na pustaku który leżał juz u mnie na powietrzu ponad 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.12.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 No ale moje pustaki były porządne - 4 komorowe i z porządnej firmy. Keramzytowe oczywiście. Może przy "noname" sytuacja jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ludzie, ale Wy tu chcecie chyba kościelny żyrandol wieszać?Zwykłe kołki rozporowe wystarczają: przecież pustak ma grubość ścianki ok. 2cm, do tego przynajmniej 0.5cm tynku - kołek rozporowy 30mm jak znalazł.Mam w okolicy przynajmniej 15 (a może i 20 - oczywiście wliczając moje 4) żyrandoli różnej wielkości powieszonych na terrivie na zwykłych kołkach - nic nawet nie próbowało spaść. Kołki przy wkręcaniu haka nawet nie próbują się obrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzaki 13.01.2009 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Wywierciłem w sumie trzy otwory. Dwa wyszły na belce i tutaj musialem normalnie użyć udaru. Oczywiście najpierw sprawdziłem co jest pod spodem delikatnie bez udaru.Jeden otwor wyszedł w bloczku. Wiertło bardzo gładko przeszło przez tynk i bloczek. Nic nie pękło. Kołek wszedł normalny do betonu w otwór 8mm. Musialem jedynie go przyciąć na końcu bo się za bardzo rozszerzał.PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.01.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 No i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
streaminfo 25.10.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Podepnę się pod temat ze swoim pytaniem. Stropy mam również z Terivy. W garażu chcę zamontować na suficie wyciągarkę, na której będę podnosił (i podwieszał na dłuższy czas) około 500kg masy. Wymyśliłem sobie, że wyciągarkę zamontuję na profilu stalowym o przekroju kwadratowym 40mmx40mm, o grubości ścianki 3-4mm i długości 150cm i ten profil przykręcę np. w czterech miejscach do sufitu. Problem polega na tym, że na suficie mam ocieplenie ze styropianu o grubości 20cm i nie wiem, czy wiercąc trafię w belkę, czy w pustak (zakładam gorszy scenariusz, że trafię w pustak). Chciałbym osadzić w suficie szpilki gwintowane M8-M10 na kotwę chemiczną do których przykręcę profil stalowy. Szpilki powinny mieć długość około 35-40cm (10cm w pustaku, 20cm w styropianie i 5-10cm będą wystawały z sufitu). Myślicie, że ma to szansę utrzymać się? Nie chcę, aby kiedyś spadło to komuś na głowę (mam małe dzieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.10.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 500kg na pustakach? Żartujesz prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
streaminfo 25.10.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Nie żartowałem. Nie znam się zupełnie na wytrzymałości materiałów budowlanych, dlatego pytam tych, co się znają. Rozumiem, że mój pomysł jest zły, albo bardzo zły i będzie stanowił zagrożenie dla ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 25.10.2022 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Tak, bardzo zły. Musisz trafić w belki, w pustaku to można lampę powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2022 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 500 kg do pustaków - to się nie uda.Czyli spadnie.Inna spraw to nośność stropu - 500 kg powinno być ok ale rozłożone na kilka belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
streaminfo 26.10.2022 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 OK, wygląda na to, że musiałbym zespawać jakąś większą kratownicę, którą później trzeba by przymocować do sufitu w wielu punktach, a i tak nie będę mieć pewności, że nie spadnie to komuś na głowę. Chyba odpuszczę sobie tę koncepcję i zastanowię się nad innym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts