setth 09.12.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam Szukam na forum (albo w internecie) instrukcji zrobienia instalacji wody zimniej jak i ciepłej rurami PP - najlepiej z jakimiś zdjęciami (tanie i stosunkowo proste w montażu).Szukam podstawowych informacji:- jak podłaczyć do wejścia wody - jakie rozmiary rur- na jakich wysokościach zrobić gwinnty do kranu i jaki musi być rozstaw generalnie jakiś prosty przewodnik po instalacji tą metodą Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.12.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Fizyka, podręcznik. Poszukaj o prawie przepływów.O wysokości zakończeń popytaj żonę.Ona WIE jaka tam czy tu musi być umywalka i z jak wypaśnym kranem (podłączanym wężykiem).Logika, obserwacja, miarka-metrówka i mały kalkulator.Przede wszystkim rozeznaj co ONA zaplanowała i jak to wygląda.Na ceny nie patrz, bo i tak szans nie masz...Adam M. Że się je zgrzewa - to wiesz...Typowymiary masz w sklepie.Jedna większa to dwie mniejsze (w przekrojach).A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 09.12.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Fizyka, podręcznik. Poszukaj o prawie przepływów. O wysokości zakończeń popytaj żonę. Ona WIE jaka tam czy tu musi być umywalka i z jak wypaśnym kranem (podłączanym wężykiem). Logika, obserwacja, miarka-metrówka i mały kalkulator. Przede wszystkim rozeznaj co ONA zaplanowała i jak to wygląda. Na ceny nie patrz, bo i tak szans nie masz... Adam M. Że się je zgrzewa - to wiesz... Typowymiary masz w sklepie. Jedna większa to dwie mniejsze (w przekrojach). A.M. Adam, ja Cię kiedyś, przy najbliższej wizycie zabiję ze śmichu. Setth tego nie czytaj, bo ja już mam instalację za sobą dokładnie tak jak radzi Adam, a on jest: Najlepszym doradcą. Nie ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 10.12.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Fizyka, podręcznik. Poszukaj o prawie przepływów. O wysokości zakończeń popytaj żonę. Ona WIE jaka tam czy tu musi być umywalka i z jak wypaśnym kranem (podłączanym wężykiem). Logika, obserwacja, miarka-metrówka i mały kalkulator. Przede wszystkim rozeznaj co ONA zaplanowała i jak to wygląda. Na ceny nie patrz, bo i tak szans nie masz... Adam M. Że się je zgrzewa - to wiesz... Typowymiary masz w sklepie. Jedna większa to dwie mniejsze (w przekrojach). A.M. Tylko zrób dokumentację zdjęciową i jakiś plan... żeby się rzeczona ONA pod tym się podpisała, coby za 3 m-ce nie wmawiała Ci, że jest wszystko źle, bo to miało być całkiem inaczej, a to jej się koncepcja zmieniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setth 10.12.2008 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Ale ja tak na poważnie Gdyby ktoś miał taki poradnik co i jak w tym systemie na pewno przydałoby się wielu osobom- myślę, że jest on na tyle łatwy, że można się podjąć samemu wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Spałeś na fizyce?! Rozumiem, że wodę masz z sieci miejskiej i o rozkoszach studni i hydrofora rozważać tu nie trzeba... No, to masz ją pod ciśnieniem sieci miejskiej. Popłynie sama. Kran - urządzenie zapewniające pobór wody w ilości około 10 l/miutę. To się przekłada (przy ogólnie panujących nam ciśnieniach sieci) na rurę 1/2" Wlot do domu masz zwykle rurą 1". Jak gdzie i jak kiedy, ale na wlocie stawia się takiego gotowca z blachy, który zawiera podporę dla zaworu zwrotnego i licznika wody. Czasem, jak woda paskudna, stawia się tam też jaki filtr (mechaniczny, oddzielający piasek i rdzawe kłaki). Jest: Zawór, ten gotowiec (zawór zwrotny, licznik przepływu), zawór lub filtr i zawór, potem reszta instalacji. Rurę 1" dzielisz na dwie po 3/4". Jedną wleczesz pod urządzenie do grzania wody a drugą rozwlekasz po domu (woda zimna). Po drodze dzielisz ją trójnikami na mniejsze. Po 1/2 cala na kran. Kibelek wpinasz jak bądź, bo nie jest to stałe ujęcie i więcej stoi jak leci. Pobiera i tak powoli i rozpływów zwykle nie zaburza. Narysuj sobie to na jakiej kartce, wpisz średnice a potem miarką pomierz ile jakiej rury potrzeba w realu. Kolanka, trójniki - i na zakupy! Kosztują grosze, to weź więcej, bo i tak Ci się koncepcja poprowadzenia rury tu czy tam zmieni przy robocie. Rury do ciepłej wody mają czerwony pasek. Oznacza to, że nie miękną i nie wiotczeją jak się podgrzeją (podobno!). Tak planuj przebieg rur ciepłej wody, żeby nie było więcej jak 4mb po prostej, bo będziesz musiał budować kompensatory wydłużeń. Są, zresztą, gotowce. Rury ciepłe owijaj tak grubo izolacją jak się da. Ta pianka na rury to iluzja termoizolacji. Załatwia sprawy rozszerzalności termicznej (ruchów rury) ale na izolację skuteczną jest za cienka. Do cięcia są takie nożyce, nawet nie drogie. Bardzo ułatwiają robotę. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 10.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Wszystko jasne (kolega setth już powinien być zadowolony) mnie za to zaciekawiło to: Tak planuj przebieg rur ciepłej wody, żeby nie było więcej jak 4mb po prostej, bo będziesz musiał budować kompensatory wydłużeń. możesz napisać coś więcej ps. spotkalem sie jakimś strugiem do tych rur, trzeba coś strugać przed stopieniem wierzchniej części materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 10.12.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 setth... powodzenia.. na zachete powiem ze tez nie mialem o tym pojecia a mi sie udalo zrobic u siebie instalacje, potem jeszcze u brata.. robilem w miedzi.. tylko w 3 miejscach cieklo poprawilem i do tej pory jest git. niestety na wejsciu mialem 3/4 cala i nic z tym nie mozna bylo zrobic, musialo wystarczyc na cale mieszkanie CW i ZW... teraz jak ktos bierze prysznic to trzeba delikatnie bo temp wody spada jak sie odkreci kran w kuchni..., ale widzialem juz gorsze przypadki np. zimny prysznic po spuszczeniu wody w kiblu... pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Te kompensatory...Jak się położy dłuższy odcinek po prostej a wpuści ciepłą wodę, to taka rura się wydłuża. Jak jest ułożona "na sztywno" to nie ma innego wyjścia i się gnie. Esuje.Żeby tak się nie stało, to stosuje się kawałek w postaci "U" który kompensuje wydłużenia.Normalnie to każda zmiana kierunku kolankiem robi za kompensację.Jak odcinki są krótkie to i wydłużenia termiczne są nieznaczące.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 29.12.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Instakacje do wody pitnej na działce i po przeróbce w domu wykonałem z rur ocynkowantch. Nie jestem przekonany do wszelkiego rodzaju plastyku.Według najnowszych badań nawet woda w petach wypłukuje chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.12.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja właśnie kupiłem zgrzewarkę i za jakiś czas biorę się za robienie cwu i zwu ! A jak już zrobię to opisze swoje doświadczenia,,, setth życzę powodzenia i żeby nic nie ciekło Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 29.12.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ciesze się, bo na pewno zrobisz zanim ja zaczne Czekam na owe doświadczenia i POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.01.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Pozgrzewałem sobie ostatnio i takie coś wyszło : http://images38.fotosik.pl/50/12108b352f0a8ac2med.jpg Możecie powiedzieć czy tak jest dobrze? Chodzi mi o cyrkulację najbardziej I z której strony ma być ciepła a z której zimna bo każdy mówi coś innego a u siebie w domu mam różnie, tu zrobiłem z prawej ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Pewnie jest na to jakaś norma... Wydaje mi się, że częściej spotykam zimną z prawej a ciepłą z lewej. A co do cyrkulacji... Zazwyczaj jest to rureczka, jakby jej nie było. Najcieńsza z dostępnych. Wcale nie trzeba pompować hektolitrów, żeby cyrkulacja zadziałała... Jak to tylko test zgrzewania i zgrzewarki, to się nie wypowiadam. Jak próba ułożenia instalacji w tym wody ciepłej - to spaprana! Był tu taki temat : cyrkulacja - złodziej ciepła! czy coś podobnego. Wiesz co spaprałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 19.01.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 I z której strony ma być ciepła a z której zimna Ja to się nie znam ... Ale standard to chyba ciepła z lewej. Przy zwykłych bateriach to może być wszystko jedno ale już przy termostatycznych może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.01.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 OK! Mniejsza średnica, ale czy w całej instalacji CWU ? A zimna na 1/2 cala ?? To była próba, dziękuje za pomoc i proszę o więcej A tematu cyrkulacji nie znam,dziś poczytam ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.01.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A co do tego z której strony ciepła to chyba z lewej, ale to najmniejszy problem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Jak już się robi cyrkulację, to dlatego, że trzeba. Że krany są "rozrzucone" po całej bryle domu. Kilka gałązek rurki cyrkulacyjnej zbiega się gdzieś przed pompą w jedną 1/2" rurkę. Zwykle taki jest wlot na pompę cyrkulacji. Dlatego też od kranu oddalonego ciągnie się rurki cieńsze niż 1/2". Ta woda ma w nich płynąć a nie stać. Taka jest idea tego rozwiązania. Możesz, tak dla ilustracji pewnej grupy problemów, policzyć powierzchnię rury CWU + powierzchnię rury cyrkulacyjnej jak u Ciebie będzie? Możesz podać to dla rurki cieńszej i grubszej? Ty Znasz trasy = długość instalacji. Nie chodzi o pomiar co do cm2. Chodzi o dość dobre oszacowanie. Z tego wyniku bardzo wiele można się dowiedzieć o tym co się będzie działo z Twoim portfelem. Tylko - trzeba go znać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.01.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A co do tego z której strony ciepła to chyba z lewej, ale to najmniejszy problem! Wbrew pozorom spory jeśli ktoś przewiduje baterię termostatyczną. Podłączenie odwrotne skutkuje brakiem ciepłej wody. O ile pamiętam to ciepła musi być po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 20.01.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 O ile pamiętam to ciepła musi być po prawej. Eeee coś nie tak. Na przykład tutaj jest opis takiej baterii termo: http://www.e-term.pl/bateria-termostatyczna-natryskowa-classic-57601000-p-310.html Cytata: "... Warunkiem podstawowym jest sposób podłączenie baterii do instalacji. Dopływ i podłączenie gorącej wody musi znajdować się z lewej strony, a wody zimnej z prawej strony baterii. ..." No chyba że nie ma standardu i każda bateria ma tak jak ma ... w sensie: "jestem jaka jestem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts