Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wody zimnej i ciepłej w rurach PP

setth

Recommended Posts

Wbrew pozorom spory jeśli ktoś przewiduje baterię termostatyczną. Podłączenie odwrotne skutkuje brakiem ciepłej wody. O ile pamiętam to ciepła musi być po prawej.

Każdy mówi co innego :roll:

Łazienkę mam oddaloną od zasobnika tak daleko jak się tylko da :evil: i dlatego zdecydowałem zrobić tą cyrkulację, będą tam 3 punkty z ciepłą wodą, dodatkowo 1 punkt w kuchni na kolejnym "rogu" domu :evil:

Ale to by było na tyle, 4 punkty :roll:

Poza tym duży zasobnik 160 L( jak na 3 os. rodzinę) i piec na paliwo stałe!

Bardziej niż o straty martwię się o to czy uda mi się z cyrkulacją (sterowalną) utrzymać ciepłą wodę w zbiorniku przez 48 godzin aby w lecie codziennie nie rozpalać!

Planuję 1 lub 2 baterie termostatyczne!

Rurki będą w podłodze w samym środku 25 cm warstwy styropianu !!!

O ile pamiętam to ciepła musi być po prawej.

Eeee coś nie tak.

Na przykład tutaj jest opis takiej baterii termo:

http://www.e-term.pl/bateria-termostatyczna-natryskowa-classic-57601000-p-310.html

Cytata:

"... Warunkiem podstawowym jest sposób podłączenie baterii do instalacji. Dopływ i podłączenie gorącej wody musi znajdować się z lewej strony, a wody zimnej z prawej strony baterii. ..."

No chyba że nie ma standardu i każda bateria ma tak jak ma ... w sensie: "jestem jaka jestem".

Pewny nie byłem. Może też tak być, że ktoś, gdzieś stosuje system odwrotny. Rozstaw między rurami też się różni u różnych producentów choć są standardy, ale nie ogólnoświatowe :) .

Nie pomijać sposobu izolowania!

Izolować ile się da, a potem dołożyć drugie tyle a całość zaizolować! :lol:

Co tu wspólnego ze szczelnością mają modły? :o

"Weź oko w rękę" i odbadaj każdy zgrzew. Potem zrób uczciwą próbę szczelności.

Będzie dobrze, bo widać, z tego, co pokazałeś, że błędów montażu nie widać! :lol:

Adam M.

To teraz namieszam :roll:

Coś mi tu nie pasowało z tą mniejszą średnicą, Ja chcę zrobić 1 pętle i do tej pętli wpiąć wszystkie punkty wody ciepłej, wtedy rurki jest dużo mniej i bilans strat będzie podobny przy większej średnicy!

My tu chyba gadaliśmy o oddzielnych powrotach z każdego punktu :roll:

Czy jak ,,, ?

Jeżeli...

Jeżeli w domu Twoja ciepłownia jest centralnie położona.

To puszczasz sobie nitką "na wprost" do kuchni, "w bok" do łazienki i "w górę" na pięterko. Dostajesz wtedy 3 rurki powrotne, które łączysz gdzieś przed pompą.

Ale budy nie znam to może być zupełnie inaczej.

Logika i zdrowy rozsądek.

Jak masz dwa krany obsługiwane tą samą rurką CWU, to cyrkulację odprowadzasz tylko z najdalej położonego kranu!!!

Wpinanie wszystkich jak leci psuje całą ideę.

Adam M.

• 2 months później...

I jestem zgodnie z obietnicą!

Instalację zaraz po tynkach dokończyłem ciągnąc nitki do kotłowni, tam na koniec wtopiłem kolana z gwintem i sprawdziłem szczelność.

Dla tych, którzy będą to robić pierwszy raz mam radę: uważajcie żeby nie wcisnąć rurki za głęboko w kolano/mufę , szczególnie w to drugie bo prześwit się zmniejsza i to cholernie niedobrze jest !

Powinno się zaznaczać na rurce ołówkiem, ja odsuwałem palec na 2 cm i jechałem aż zapiecze :wink:

Powodzenia !

• 2 years później...
  • 3 weeks później...
  • 2 years później...

pozwólcie że odgrzeję wątek.. zrobiłem całą instalację na PP, nic nie cieknie i generalnie jest ok, tylko w jednym miejscu jak puszcza się wodę to bardzo szumi, to miejsce to akurat rurka schodzi z sufitu na dół po ścianie, pod kątem prostym wchodzi w ścianę w bruzdę, od razu drugie kolano nyplowe po kątem prostym poziomo do nitki z trójnikami pod wężyki.. rura 25ka..

mogę jeszcze wszystko wyjąć i powymieniać np. na 45stopni zamiast na 90 stopni.. reszta jest ok, nic nie szumi..

• 4 months później...
  • 11 months później...

panowie witam to i aj sie podepnę pod temat bo oczytałem się już wielu tematów i jakoś nie potrafię uporządkować tych info :p ogólnie za niedługo zaczynam remont kuchni i łazienki i pewne małe kombinacje chciałbym zrobić właśnie rurkami pp( chyba ze polecanie inne ?) kupić zgrzewarkę i działać ale powiedzcie mi bo w starej instalacji tak jak jest pociągnięte wszystko kończy się stalowa rurka z gwintem są jakieś końcówki żeby nakręcić na gwint i żeby nagrzać już np nowe kolanko albo kawałek rurki ? i jak to wygląda w praktyce jak to sie zgrzewa ? trzeba coś czyścic matować smarować ? a druga sprawa to taka ze z junkersa z łazienki muszę pociągnąć ciepłą wodę do kuchni . i jakby to miało być pociągnięte czy jest jakaś regułka czy może być przy podłodze czy przy suficie ?

pozdrowionka

ale rozumie ze przy tych złączkach przejściowych z metalu na plastiki normalnie trzeba jakiś włos dać ? czy macie cos i9nnego sprawdzonego jakaś maść smar ?:p i jaka grubością i jakością rurki się posługiwać ? przypomnę ze chodzi tylko o ciepłą wodę żeby pociągnąć z junkersa do kuchni . jak wiecie o czymś co musiałbym zastosować albo pamiętać to podpowiadajcie bardzo proszę :D bo mam z tym do czynienia po raz pierwszy. aha i jak jeszce pytanko czy te rurki mogę zatopić w ścianach i np zagipsować ?

żadne smary ani teflony.. pakuły/włos i płyn do naczyń to najlepsze co jest.. ja bym dał 25- tylko pamiętaj żeby kupić rurki do ciepłej wody (nie rozszerzają się tak bardzo pod wpływem temp. a jak chcesz w ścianę dać to nie zaszkodzi) kup jakiegoś dobrego producenta - czyli hurtownia a nie market.. ja mam rurki pod tynkami i jakoś leżą :)