Piczman 20.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Wbrew pozorom spory jeśli ktoś przewiduje baterię termostatyczną. Podłączenie odwrotne skutkuje brakiem ciepłej wody. O ile pamiętam to ciepła musi być po prawej. Każdy mówi co innego Łazienkę mam oddaloną od zasobnika tak daleko jak się tylko da i dlatego zdecydowałem zrobić tą cyrkulację, będą tam 3 punkty z ciepłą wodą, dodatkowo 1 punkt w kuchni na kolejnym "rogu" domu Ale to by było na tyle, 4 punkty Poza tym duży zasobnik 160 L( jak na 3 os. rodzinę) i piec na paliwo stałe! Bardziej niż o straty martwię się o to czy uda mi się z cyrkulacją (sterowalną) utrzymać ciepłą wodę w zbiorniku przez 48 godzin aby w lecie codziennie nie rozpalać! Planuję 1 lub 2 baterie termostatyczne! Rurki będą w podłodze w samym środku 25 cm warstwy styropianu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.01.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 O ile pamiętam to ciepła musi być po prawej. Eeee coś nie tak. Na przykład tutaj jest opis takiej baterii termo: http://www.e-term.pl/bateria-termostatyczna-natryskowa-classic-57601000-p-310.html Cytata: "... Warunkiem podstawowym jest sposób podłączenie baterii do instalacji. Dopływ i podłączenie gorącej wody musi znajdować się z lewej strony, a wody zimnej z prawej strony baterii. ..." No chyba że nie ma standardu i każda bateria ma tak jak ma ... w sensie: "jestem jaka jestem". Pewny nie byłem. Może też tak być, że ktoś, gdzieś stosuje system odwrotny. Rozstaw między rurami też się różni u różnych producentów choć są standardy, ale nie ogólnoświatowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Rurki będą w podłodze w samym środku 25 cm warstwy styropianu !!! Tylko umywalka montowana do podłogi głupio wygląda! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.01.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Czyli mniejsza średnica powrotów,pomijając sposób zaizolowania! To wszystko ? Jeśli tak to lecę dalej Sposobu ogólnego podłączenia nikt nie kwestionuje więc myślę że jest OK, nic tylko modlić się coby szczelnie było ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Nie pomijać sposobu izolowania! Izolować ile się da, a potem dołożyć drugie tyle a całość zaizolować! Co tu wspólnego ze szczelnością mają modły? "Weź oko w rękę" i odbadaj każdy zgrzew. Potem zrób uczciwą próbę szczelności. Będzie dobrze, bo widać, z tego, co pokazałeś, że błędów montażu nie widać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dwa pierścienie jednolite i piękne na każdym zgrzewie Tylko co z tymi stronami ciepłej i zimnej?Chyba trzeba do jakiegoś sklepu z armaturą podejść i zerknąć, mi jakoś z prawej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.01.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 To teraz namieszam Coś mi tu nie pasowało z tą mniejszą średnicą, Ja chcę zrobić 1 pętle i do tej pętli wpiąć wszystkie punkty wody ciepłej, wtedy rurki jest dużo mniej i bilans strat będzie podobny przy większej średnicy! My tu chyba gadaliśmy o oddzielnych powrotach z każdego punktu Czy jak ,,, ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Jeżeli...Jeżeli w domu Twoja ciepłownia jest centralnie położona.To puszczasz sobie nitką "na wprost" do kuchni, "w bok" do łazienki i "w górę" na pięterko. Dostajesz wtedy 3 rurki powrotne, które łączysz gdzieś przed pompą.Ale budy nie znam to może być zupełnie inaczej.Logika i zdrowy rozsądek. Jak masz dwa krany obsługiwane tą samą rurką CWU, to cyrkulację odprowadzasz tylko z najdalej położonego kranu!!!Wpinanie wszystkich jak leci psuje całą ideę.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 OK! Wszystko mi się rozjaśniło Dzięki za pomoc, wrócę do wątku jak zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.04.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 I jestem zgodnie z obietnicą! Instalację zaraz po tynkach dokończyłem ciągnąc nitki do kotłowni, tam na koniec wtopiłem kolana z gwintem i sprawdziłem szczelność. Dla tych, którzy będą to robić pierwszy raz mam radę: uważajcie żeby nie wcisnąć rurki za głęboko w kolano/mufę , szczególnie w to drugie bo prześwit się zmniejsza i to cholernie niedobrze jest ! Powinno się zaznaczać na rurce ołówkiem, ja odsuwałem palec na 2 cm i jechałem aż zapiecze Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 22.06.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Czy rura 16 PP-zgrzewana nadaje sie do dłuższych odcinków. Hydraulik mówi że jest "krucha". I proponuje 20 na cyrkulację.Zostało mi jeszcze do położenia odcinek 8m(kuchnia). Całą cyrkulacje mam z rury pp 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 09.07.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 dobrze mówi 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 11.07.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 już położona 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 pozwólcie że odgrzeję wątek.. zrobiłem całą instalację na PP, nic nie cieknie i generalnie jest ok, tylko w jednym miejscu jak puszcza się wodę to bardzo szumi, to miejsce to akurat rurka schodzi z sufitu na dół po ścianie, pod kątem prostym wchodzi w ścianę w bruzdę, od razu drugie kolano nyplowe po kątem prostym poziomo do nitki z trójnikami pod wężyki.. rura 25ka.. mogę jeszcze wszystko wyjąć i powymieniać np. na 45stopni zamiast na 90 stopni.. reszta jest ok, nic nie szumi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 28.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ciekawy temat wszystko w jednym wątku:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo 03.12.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 panowie witam to i aj sie podepnę pod temat bo oczytałem się już wielu tematów i jakoś nie potrafię uporządkować tych info ogólnie za niedługo zaczynam remont kuchni i łazienki i pewne małe kombinacje chciałbym zrobić właśnie rurkami pp( chyba ze polecanie inne ?) kupić zgrzewarkę i działać ale powiedzcie mi bo w starej instalacji tak jak jest pociągnięte wszystko kończy się stalowa rurka z gwintem są jakieś końcówki żeby nakręcić na gwint i żeby nagrzać już np nowe kolanko albo kawałek rurki ? i jak to wygląda w praktyce jak to sie zgrzewa ? trzeba coś czyścic matować smarować ? a druga sprawa to taka ze z junkersa z łazienki muszę pociągnąć ciepłą wodę do kuchni . i jakby to miało być pociągnięte czy jest jakaś regułka czy może być przy podłodze czy przy suficie ? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.12.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 są końcówki z metalowymi gwintami tak że spokojnie przejdziesz z ocynku na pp.. zgrzewa się bez problemu.. u mnie zgrzewarką z marketu wszystko poszło bez matowienia itp., przy paru rurkach brzeszczotem cięliśmy i wszystko szczelne i działa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo 04.12.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 ale rozumie ze przy tych złączkach przejściowych z metalu na plastiki normalnie trzeba jakiś włos dać ? czy macie cos i9nnego sprawdzonego jakaś maść smar ? i jaka grubością i jakością rurki się posługiwać ? przypomnę ze chodzi tylko o ciepłą wodę żeby pociągnąć z junkersa do kuchni . jak wiecie o czymś co musiałbym zastosować albo pamiętać to podpowiadajcie bardzo proszę bo mam z tym do czynienia po raz pierwszy. aha i jak jeszce pytanko czy te rurki mogę zatopić w ścianach i np zagipsować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.12.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 żadne smary ani teflony.. pakuły/włos i płyn do naczyń to najlepsze co jest.. ja bym dał 25- tylko pamiętaj żeby kupić rurki do ciepłej wody (nie rozszerzają się tak bardzo pod wpływem temp. a jak chcesz w ścianę dać to nie zaszkodzi) kup jakiegoś dobrego producenta - czyli hurtownia a nie market.. ja mam rurki pod tynkami i jakoś leżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo 04.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 no to okej myślę ze ten temat jakoś ogarnę dzięki serdeczne jakby co będę temat atakować 15 mam notariusza i wyplata kaski na mieszkanie wiec od stycznia ruszam remontem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts