MMNK80 10.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Do nowego domku dostałam jakiś czas temu dosyć pokaźny okaz fikusa benjamina (ok. 170 cm wysokości). Pewnego dnia nagle z niego zaczęły lecieć żółte liście i jest prawie.......goły ale niewesoły. Co się z nim dzieje? Może ktoś miał podobną sytuację ze swoim zielonym przyjacielem. Co mam z nim zrobić? Czego potrzebuje, czy lubi dużo światła? itd. Będę wdzięczna za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 10.12.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Przede wszystkim nie lubi przeciągów ani przestawiania nie lubi miec za mokro ani za sucho.Z moim też tak było,ustawiłam go nie w odpowiednim miejscu i odrodził się ale już niebył tak bujny jak go kupiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimen 11.12.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ja kiedyś od rodziców wziąłem fikuska i się nim zaopiekowałem solidnie nio i teraz to najładniejsze drzewko (już) domu a nie robiłem nic takiego nawoziłem odpowiednio, postawiłem u siebie w pokoju który jest najcieplejszy w całym domu bo przechodzi przez niego komin od kominka, miejsce nasłonecznione ale nie bezpośrednio na słońcu bo wtedy listki są bleeee i chyba to co lubi najbardziej 1 w tygodniu ładnie mu listki ochlapałem w wannie, teraz jest dość spory i rzadziej to robię ale jest ok no a zima to zawsze zgubi trochę listków ale to chyba normalne pozdrawiam będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 11.12.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 faktycznie Benjaminek nie lubi przestawiania.....nie lubi też być zawiany. stanowisko słoneczne lub pół, zauważyłam, że stanie w słoncu mu nie szkodzi...podlewam z góry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 15.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 maż mi kupił okazaly krzak który postawilam w salonie. Niestety tak jak w Pani przypadku liście zaczęły wypadać w zastraszającycm tempie, mimo normalnej pielęgnacji. Wtedy wziełam nożyczki poobcinałam gałązki - przerzedziłam je zwyczajnie. A do tego przestawiłam w bardziej oświetlone miejsce i teraz moje drzewko sięga już sufitu, i nie choruje odpukać w niemalowane. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 09.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jeżeli zacznie gubić liście, nie wpadać w panikę. Można postąpić tak radykalnie jak Zagoniona, albo poprostu pozwolić mu "odpocząć" i zregenerować siły, wyrosną nowe listki i będzie piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 09.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 faktycznie-zawsze musi drzewko odchorowac zmiane otoczenia......ja mam dwa i w kazdym przypadku po przyniesieniu do domu trochę się uszczupliło a teraz dochodzą do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolina 11.03.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A czy wiecie jakie robale mogą żerować na liściach? Takie małe(główka od szpilki), białe "coś", zazwyczaj sadowi sie od spodu liścia, przy łączeniu blaszki liścia z "ogonkiem"(jak to sie nazwywa fachowo-to nie wiem niestety.. No i czym się yego pozbyć? Drezwko jest dośc duże, ok 1,5 i bardzo rozłozyste, a teraz gubi liście i myślę ,że to przez te robale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
og_rz 11.03.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A czy wiecie jakie robale mogą żerować na liściach? Takie małe(główka od szpilki), białe "coś", zazwyczaj sadowi sie od spodu liścia, przy łączeniu blaszki liścia z "ogonkiem"(jak to sie nazwywa fachowo-to nie wiem niestety.. No i czym się yego pozbyć? Drezwko jest dośc duże, ok 1,5 i bardzo rozłozyste, a teraz gubi liście i myślę ,że to przez te robale.. Tam jest wydzielany nadmiar produkowanego wosku,czesto też spotykane np. na winobluszczu P.tricuspidata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts