Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja wnęki w domu że tak powiem ;)

janosh

Recommended Posts

Witam!

Dom (poniemiecki) w kształcie prostokąta z tym, że jeden narożnik jest wcięty 2,5 x 1,5 m (2,5 od frontu), coś w stylu jak niektórzy mają taki taras w rogu domu a w narożu słupek podtrzymujący tę część dachu. U mnie właśnie takiego słupka nie ma, wcięcie do połowy wysokości ścianki kolankowej, reszta ścianki i dach trzymają 4 metrowe dwuteowniki rozpostarte pomiędzy dwoma domami a bok 1,5m trzyma belka oparta na tamtych teownikach i ścianie nośnej. Kiedyś poddasze łączyło oba domy a pod łącznikiem była wielka brama. Po pożarze poddasza w moim wymurowano szczyt i powstały dwa osobne domy połączone tylko dwuteownikami. W tym wcięciu poprzednik wymurował ganek (suporex 12cm) o wys. ok. 3m a nad gankiem jest jeszcze 1 m wnęki. Wygląda to lipnie ale mi przeszkadza fakt, że na poddaszu mam zmarnowane 2,5x1,5 bo jak pisałem wnęka do wysokości połowy ścianki kolankowej.

Wymyśliłem, żeby na wysokości podłogi poddasza wstawić belkę z jednej strony gniazdo w nośnej a drugi koniec oprzeć na ścianie ganku i tę ścianę podnieść na całą wysokość wnęki tylko: 1. suporex pewnie za słaby, 2. ta ścianka z suporeksu niestety wychodzi dokładnie z boku domu (ganek szerszy niż dom). No i pomysł żeby wymurować nową ściankę wewnątrz ganku, która akurat by wyszła dokładnie tam gdzie trzeba.

I pytania:

1. Z czego wymurować taką ściankę (tanio i żeby wytrzymała obciążenie).

2. Czy pod tą ściankę potrzebny jest jakiś fundament? Nie wiem jaka jest obecna podłoga ganku ale (fundament?)na zewnątrz wystaje nad powierzchnię gruntu jakieś 30 cm, a w środku chyba kamienie i zalane betonem. Nie bardzo chcę kuć bo jest terakota....

Podsuniecie jakiś pomysł?

Pozdrawiam.

Ad1. Z cegły albo wylac słup żelbetowy

Ad2. Tak fundament jest niezbędny. Bez kucia sie nieobędzie

Pomysły? Ja mam taki ponieważ zmieniasz wyglad i konstrukcję budynku radzą wykonac to zgodnie z prawem a wiec dokumentacja całości wtedy ktos obliczy jaki dać profil na belkę i z czego ściana itd. Wykonanie tego ot tak to samowola budowlana.

Tzn. żeby była jasność nie chcę słupka podpierającego tylko ściany żeby całkiem "zamknąć" budynek w prostokącie. A zgodność z prawem to inna bajka. Ganek poprzednik wybudował bez pozwoleń twierdząc, że od strony podwórka sobie można... Jak nie miał racji to pewnie musiałbym go rozebrać (ganek oczywiście ;) )

Wymyśliłem, żeby na wysokości podłogi poddasza wstawić belkę z jednej strony gniazdo w nośnej a drugi koniec oprzeć na ścianie ganku.

Topo co ta belka jak chcesz jak piszesz zamknąć bryłe jak rozumiem dwoma ścianami?

Jeżeli to ma być wymurowane jako ściana to praktycznie każdy materiał grubości 24 cm przeniesie obciązenie. Gazobeton to tak od 600 słabszych bym nie dawał. Ale patrząc na ten dom to cegła pełna. Zreszą i tak górę najłatiej cegła wykonać. Pod ściana oczywiście ława i ściana fundamentowa.

Pozwolenie i projekt to ciągle ta sama bajka. Nadzór nie śpi wystarczy jeden uczynny sąsiad i problem gotowy.

Topo co ta belka jak chcesz jak piszesz zamknąć bryłe jak rozumiem dwoma ścianami?

Zapomniałem dodać, że ganku nie rozbieram. Ganek wystaje jakiś metr przed dom. Ścianę mogę dostawić/postawić z prawego boku a niemożliwe jest postawienie ściany z przodu bo bym sobie ganek na pół podzielił ;) Podłoga poddasza jest ok. w połowie wysokości tej wnęki nad gankiem więc pod pierwszą widoczną belką równolegle dał bym drugą opierając na wymurowanej ścianie z lewej a drugi koniec tak jak pierwsza belka, oczywiście niżej. I żeby jeszcze skomplikować wypowiedź dodam, ze na dodanej belce położyć chcę prostopadle belki stropowe równolegle do istniejących... ufffff....

Dach ganku będzie szedł bardzie stromo nad istniejącą belką dwuteową zakrywając wnękę w której sobie będzie zakręcać instalacja kanalizacyjna....

to jeszcze dodam: na 3 zdjęciu widać belki stropowe tej wnęki i one muszą znaleźć się na poziomie podłogi... O to ogólnie w tym wszystkim chodzi..

Ale krecisz. Jak robisz belke to pod nią muis sie znaleść coś w odzaju słupa, moze to byc ukryte w scianie tzn ściana końcyć sie np filarkiem żelbetowym. Gazobeton 24cm nawet 600 sie nie nada.

Tyle ode mnie na ten tamat.

PS. Zdjęcie 3 to spora ciemna plama, trzeba miec sporo fantazji zeby tam dostrzec belki stropowe.