magilon 15.12.2008 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Przepraszam że nie pisałem ale mi sie właśnie syn urodził i nie miałem czasu aby zerknąć na forum. Przeprowadziłem test rozszczelnienia i trochę pomogło ale nie całkiem. Grzejniki pod oknem sa i włączaja się na 4h w ciągu nocy (4x cykl 1godz grzania, 1 godzina przerwy) to za mało? Parapety mam wysunięte nad grzejnik jakieś 3 palce więc chyba też jest ok. Zaintrygowało mnie to co napisał lanetagf z tymi klinami i nie wypełnianiem pianką. Wiem od wykonawcy że zatrudniał Białoruską ekipe przy budowie tego domu więc taka wtopa jest możliwa. Jak sprawdzić w miare "bezinwazyjnie" lub mało inwazyjnie co jest między klinami? Pozdrawiam,magilon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 ... ale mi sie właśnie syn urodził ... gratulacje ! ... Jak sprawdzić w miare "bezinwazyjnie" lub mało inwazyjnie co jest między klinami? ... zrób sobie szpikulec i nakłuwaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 naj[prosciej jak można - przesuwając powoli dłonią po glifie - tam gdzie wyczujesz radykalny spadek temperatury - wiadomo juz co jest tego przyczynaAle.... ale brak dopianowania miejsc po klinach nie jest powodem az takiego zjawiska. Swoja droga wybrałeś opcje najgorsza z możliwych - jeśli chodzi o grzanie - o wiele lepiej dla komfortu własnego jak i poziomu temperatury w obrębie wnęki okiennej jest albo grzanie non stop z niższą temperatura albo częstsze powtarzanie cyklu - np 15/15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 15.12.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 ... ale mi sie właśnie syn urodził ... gratulacje ! ... Jak sprawdzić w miare "bezinwazyjnie" lub mało inwazyjnie co jest między klinami? ... zrób sobie szpikulec i nakłuwaj ... Może ja coś jeszcze podpowiem, kliny majstry przeważnie wkładaja tam gdzie okucie zawiasik, tam nakłuwaj. Jetem ciekaw jak masz obrobione ościeża(glify czy jakoś tak), tynkiem czy płytą ( tak ja miałem) i niestety jak byłem na budowie to piankowali jak tylko wyjechałem dziury pozostawili . W póżniejszym czasie aby poprawić co spartolone nakłuwałem i wpuszczałem pianke pod płyte( poszło jej troche ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 nakłuwanie niewiele daje gdyż realnie nie odróżnisz miejsca gdzie jest dziura a gdzie piana chyba ze nakłuwać będziesz wiertarka z wiertlem co najmniej 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.12.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ale.... ale brak dopianowania miejsc po klinach nie jest powodem az takiego zjawiska. Szczególnie, że powinno to miejsce być osłonięte styropianem od zewnątrz. Przy zakryciu węgarkiem różnice w U między miejscem zapianowanym, a drewnianym kołkiem nie powinny być chyba aż tak duże? Jeszcze jeden aspekt - po której stronie świata jest ta sypialnia? Ja u siebie mam fajny efekt - po południowej stronie mi wszystko ładnie odparowuje (tynki jeszcze schną), a skrapla sie na północnej. Z okien normalnie leje się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 15.12.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 nakłuwanie niewiele daje gdyż realnie nie odróżnisz miejsca gdzie jest dziura a gdzie piana chyba ze nakłuwać będziesz wiertarka z wiertlem co najmniej 4 [/quot po zbadaniu sprawy robiłem otwory wiertłem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 15.12.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ale.... ale brak dopianowania miejsc po klinach nie jest powodem az takiego zjawiska. Szczególnie, że powinno to miejsce być osłonięte styropianem od zewnątrz. Przy zakryciu węgarkiem różnice w U między miejscem zapianowanym, a drewnianym kołkiem nie powinny być chyba aż tak duże? Jeszcze jeden aspekt - po której stronie świata jest ta sypialnia? Ja u siebie mam fajny efekt - po południowej stronie mi wszystko ładnie odparowuje (tynki jeszcze schną), a skrapla sie na północnej. Z okien normalnie leje się woda. Tu masz racje i jej nie masz ,styropian zakrywa miejce niedopianowania, ale starczy że gdzieś pomiedzy styropian a ścianą jest ,,przestrzał,, z niedokładnego przyklejenia i gwiżdze tym otworem jak diabli,chyba że masz zrobione ocieplenie z aptekarską dokładnoscią. Taki kiedyś miałem dylemat, ile jest warte ocieplenie domu gdy pomiędzy ścianą a styropianem hula sobie wiatr( z dołu listwa startowa w której są otworki z gory zakończenie styropianu na wieńcu, sposób przymocowania styropianu na ,, placki,, 90% polskich budowli tak ma), grzyba tam pewnie nie uświadczysz, ale co z izolacją termiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.12.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 hehe - to po to się robi ten sławny i3. Albo, tak jak ja, jego tanią podróbkę - tasmę paroprzepuszczalną od zewnątrz a paroszczelną od wewnątrz i już nic nie hula. Teoretycznie nawet wilgoć nie przejdzie A co do styropianu, to zdecydowanie nie powinienieś mieć od spodu dziury - zaczyna Ci się styro w powietrzu? No o tym, że styro kleimy po obwodzie to nawet nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 15.12.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 hehe - to po to się robi ten sławny i3. Albo, tak jak ja, jego tanią podróbkę - tasmę paroprzepuszczalną od zewnątrz a paroszczelną od wewnątrz i już nic nie hula. Teoretycznie nawet wilgoć nie przejdzie A co do styropianu, to zdecydowanie nie powinienieś mieć od spodu dziury - zaczyna Ci się styro w powietrzu? No o tym, że styro kleimy po obwodzie to nawet nie wspomnę Zobacz co jest w listwach startowych przeznaczonych do ocieplenia budynków,choćby tu http://www.muzimershop.pl/index.php?p125,listwa-startowa-profil-cokolowy-do-styropianu-103mmx-2-5mb to po to się robi ten sławny i3a co to takiego oświeć mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.12.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nie no OK, ale pod tym powinieneś mieć izolację fundamentu - przynajmniej ja nie widziałęm nigdy, żeby między styrodurem naklejonym na ścianę fundamentową, a listwą startową była jakaś przerwa. W najgorszym wypadku zakrywa ją tynk/płytki cokołowe. Nota bene szukam listwy o szerokości 200mm - wie ktoś, gdzie kupić? EDIT: Zobacz np. TU Na stronie 13 ma detal wykonania tego miesjca. Jak tam ma się dostać wiatr? Ale chyba w jakiś oftop wpadliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 15.12.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nie no OK, ale pod tym powinieneś mieć izolację fundamentu - przynajmniej ja nie widziałęm nigdy, żeby między styrodurem naklejonym na ścianę fundamentową, a listwą startową była jakaś przerwa. W najgorszym wypadku zakrywa ją tynk/płytki cokołowe. Nota bene szukam listwy o szerokości 200mm - wie ktoś, gdzie kupić? To mi powiedz na co te okrągłe dziurki w listwie , bo nie kumam już, zgupiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.12.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 To mi powiedz na co te okrągłe dziurki w listwie , bo nie kumam już, zgupiałem ChGW patrz wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts