Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki w salonie - wady, zalety ?

pawlok

Recommended Posts

Witam przejrzałem ostatnie 15 stron forum - wiec mam nadzieje z enie dubluje jakieś dyskusji.

Będziemy mieli salon połączony z otwartą kuchnią bez ogrzewania podłogowego.

I teraz mamy dylemat z podłogą - część kuchenna wiadomo płytki, a cześć pokojowa myślelismy o panelach a po pooglądaniu płytek pojawiły się wątpliwości..

Jeżeli płytki w salonei to gres, ceramika, gres szkliwiony?

Jakie wady zalety...

Co przemawia za panelami?

pozdrawiam

Pawlok

mam w części jadalniowej salonu terakotę, ale jest pod nią podłogówka i... chyba nie chciałabym, zeby jej tam nie było (a moze po prostu przyzwyczaiłam się do miłego ciepełka i chodzenia bez kapci? - bo pod cała terakotą jest podłogówka - pod drewienkową częscią nie ma) więc raczej panele albo inne deseczki i w kuchni też.

:)

no właśnie - chodzisz w kapciach to jest Ci wszystko jedno. Ci którzy stąpają bosymi stopami lub skarpetkami, wolą podłogówkę.

Poczytałem wasze wypowiedzi i dziękuje za opinie.

Co prawda nadal jestem w kropce.

A w wątku obok są zdjęcia ładnych płytkowych-drewnopodobnych podłóg:

http://forum.muratordom.pl/plytki-gresowe-imitujace-drewno-pomocy,t77764-180.htm

Jak sie sprawuja tego typu grsy?

Co do chodzenia boso - lubię - ale też nie zakładałem by podłoga czy to z paneli czy to z płytek była goła, ładny gruby dywan lub wykładzina to podstawa...

Pawlok

Mój brat, który budował dom kilkanaście lat temu ma w salonie, przedpokoju i kuchni gres. Nie ma podłogówki, bo dom budował w czasach gdy podłogowka była mało znana.

Nie zauwazyłam aby było to jakieś uciążliwe i wcale tak bardzo nie jest w nogi zimno. 2 dzieci wychowała się w tym domu i jedyna na co miała chyba wpływ ta podłoga to na zahartowanie dzieciaków.

U brata przez salon przechodzi się na taras i do ogrodu i nie bardzo wyobrażam tam sobie podłogę inną niż płytki.

Tamtu

No, wlasnie o to chodzi.

Tez nie czuje roznicy pomiedzy plytkami a deskami czy panelami. Nie lubie po prostu "golych nog", dlatego nie ma dla mnie znaczenia, ze nie mam podlogowki. Zreszta nie chcialam jej robic.

Moja kolezanka, na przyklad, caly rok, a szczegolnie latem uwielbia biegac po plytkach bosymi stopami.

A poza tym, jak skama napisala - wygoda w utrzymaniu czystosci, a obie z corka jestesmy alergiczkami, to jest to dla nas idealne rozwiazanie.

Nawet ładnie to wygląda, ale sprawia, przynajmniej na mnie bardzo "zimne"wrażenie (w szczególności pierwsze zdjęcie).

Przypomina mi to raczej hol w jakimś budynku publicznym, niż ciepły, przytulny salon.

Niedługo i mnie czeka robienie podłóg i od początku wiedziałam, że płytki tylko w kuchni i łazienkach - z ogrzewaniem podłogowym oczywiście, a salon - drewno.