Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki w salonie - wady, zalety ?

pawlok

Recommended Posts

Wracajac do płytek: moi rodzice mają w całym domku płytki drewnopodobne, konkretnie takie: http://www.cerim.it/collezione_dettaglio.asp?idd=91

W hallu, korytarzu i kuchni jest podłogówka a w salonie nie. My nie chodzimy boso więc nie wypowiem się na temat zimnej podłogi. W hallu jestem spokojna jak córka siada na podłodze żeby założyć buty.

U mnie będzie podłogówka pod kaflami drewnopodobnymi :) ale nawet gdyby jej nie było, to przy dzieciach, psie i wyjściu bezpośrednio do ogrodu nie wyobrażam sobie drewna lub paneli.

• 4 months później...

Podłogówkę robię tylko w łazienkach. Po doświadczeniach z parkietem w poprzednim salonie, teraz zdecydowałam się na płytki:

- jeśli w salonie jest kominek, to wnosi się do niego drewno, wynosi popiół, żar z otwartych drzwiczek może się wytoczyć. Poprzednio próbowałam przeganiać męża, który zimą w butach wnosił drewno, ale lepiej dostosować podłogę do męża niż męża do podłogi :wink:

- zwłaszcza latem wchodzi się do domu z tarasu, z ogrodu i nie chce się zmieniać butów, piach niszczy parkiet, a płytki wystarczy odkurzyć

- cierpię na brak światła dziennego zwłaszcza jesienią i zimą, płytki zamierzam dać bardzo jasne

- dzieci nie chowam na płykach ani na parkiecie - bawią się na grubym wełnianym dywanie

- teraz nie mam psa ale mieć zamierzam. Nie będzie salonowcem, ale przecież nie wstawię w drzwiach barierek, więc podłoga będzie użytkowana także przez pazury i wnoszony na łapach piach.

- fugi zrobię epoksydowe, a do pucowania kafli nabywam kercher odkurzacz z parownicą, więc także utrzymanie w czystości tych metrów kwadratowych będzie prostsze (a to ma ogromne znaczenie, bo jednak każdy metr kwadratowy trzeba wypucować, a nie zawsze jest ktoś do pomocy)

W związku z tym, praktycznie cały dół (poza gabinetem) będzie w gresowych jasnych płytkach.

Podłogówkę mam tylko w łazience - mamy za to płytki położone na całym poziomie z kuchnią i salonem. Mieszkam tak od kilkunastu lat i wychowałam na tej podłodze dwójkę dzieci.

Od czasu, gdy zamieszkał z nami pies dywany zostały eksmitowane. Utrzymanie czystości jest banalnie proste.

Pies ma kilka legowisk a i tak najchętniej zalega na kafelkach. Dzieci niemalże od urodzenia biegają bez kapci.

Nigdy się nie martwię, o to czy ktoś chodzi w butach i nosi piach.

Dlatego w zeszłym roku, przy okazji wymiany podłóg - zdecydowałam się ponownie na płytki.

Panele są wg mnie nieładne i nieprzyjemne w użytkowaniu - chodzi się po nich jak po plastykowej płycie. Mnie to przeszkadza.

Najchętniej położyłabym deski. Ale gres jest też ok.