tig1 10.12.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 czy ma ktoś doswiadczenia w wyciszaniu podajników kotłów na ekogroszek - hałas generuje pracujacy motoreduktor podajnika, zastanawiam się nad regulatorem obrotów wpiętym w obwód silnika motoreduktora, w myśl zasady wolniej ciszej, oczywiście trzeba byłoby tez wydłużyć proporcjonalnie czas podawaniaale pozostaje problem "trzasku" kruszonego wegla, może potraktować całość wełną mineralną ? czekam na wasze doświadczenia problem w tym że kotłownia sąsiaduje z pokojem, w dzień jest ok ale w nocy kiedy jest dosyć cicho, hałas pieca jest słyszalny nawet w salonie oddzielonym od kotlowni pokojem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.12.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Myślę, że gdzie drwa rąbią to wióry lecą. Pewnie można jakość odizolować te drzwięki stawiając dodatkowe izolacje akustyczne. Ale pewnie na to jest już u Ciebie trochę za późno. W jakim masz stanie domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 10.12.2008 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 wykończonym - zamieszkałym (parter) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 10.12.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Nie mam jeszcze drzwi do kotłowni ale jak załącza się motoreduktor, słychać go w całym domu, o trzaskającym czasem groszku nie wspomnę. Myślę że wygłuszone drzwi tylko częściowo rozwiążą problem. Trzeba będzie to pokochać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.12.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Kiedyś robiłem ścianę akustyczną oddzielającą dwie sale dyskotekowe na których grała bardzo głośna muzyka - wystarczyło 20 cm wełny mineralnej i czarna gruba folia budowlana (bez gipsokartonów bo one dają rezonans i wzmacniają niektóre dźwięki) Śądzę, że 10 cm wełny, takiej do ścianek działowych na ścianach i drzwiach kotłowni załatwi wszelkie szmery - absolutnie nic nie będzie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 10.12.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 No właśnie. Myślałem nawet, by kupić bylejakie drzwi i od strony kotłowni zamocować warstwę wełny, ewentualnie jakieś lepsze ale dźwiękoszczelne. Tylko musiałbym mieć pewność że to, co zatrzymam na drzwiach, nie przejdzie przez ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 10.12.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 wytłumienie ściany byłoby trudne do wykonania, sa do niej przymocowane obejmy mocowania rur, zasobnik na ciepłą wodę i takie tam, drzwi do kotłowni są od strony garażu przez który z kolei wchodzi się do holu, więc ich wytlumienie raczej nic nie da skłaniam się do obudowania wełną podajnika i może samego zasobnika (zasobnik w momencie kiedy jest w nim niewiele groszku pełni funkcję tuby wzmacniajacej - jak w starych gramofonach)tylko lubię jak coś nie tylko funkcjonuje ale też Wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 10.12.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 problem w tym że kotłownia sąsiaduje z pokojem, w dzień jest ok ale w nocy kiedy jest dosyć cicho, hałas pieca jest słyszalny nawet w salonie oddzielonym od kotlowni pokojem Przepraszam. Czy ja dobrze czytam, że KOTŁOWNIA z kotłem na paliwo stałe sąsiaduje z z POKOJEM? Piszesz o trzaskach i głośnej pracy podajnika. A czy możesz napisać jak tam sobie radzicie z wszędobylskim KURZEM i PYŁEM? Taka kotłownia w części mieszkalnej? Tośmy czasów doczekali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 11.12.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja mam kotłownie za ścianą sypialni, przez pierwszwe dwa dni coś tam słyszałem jakby kruszenie węgla (ze dwa razy w ciągu nocy) , a teraz chodzi drugi sezon i nie wiem że mam piec za ścianą. Ogólnie nie słychć Dodam że ściana jast z BK 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.12.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Coś mi się wydaje, że ściany murowane gorzej tłumią te dźwięki aniżeli te z wypełnieniem wełną.Po pierwszych postach tutaj będąc na budowie sprawdzałem przy okazji gdzie bardziej słychać. I co dziwne bardziej słychać w salonie po drugiej stronie domku aniżeli w łazience nad kotłownią. Ale strop ma w środku 20cm wełny. A że na dole póki co nie ma żadnych drzwi to dźwięk ładnie się przenosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 11.12.2008 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja mam kotłownie za ścianą sypialni, przez pierwszwe dwa dni coś tam słyszałem jakby kruszenie węgla (ze dwa razy w ciągu nocy) , a teraz chodzi drugi sezon i nie wiem że mam piec za ścianą. Ogólnie nie słychć tak jak u mnie tylko ale trudno do tego się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 wytłumienie ściany byłoby trudne do wykonania, sa do niej przymocowane obejmy mocowania rur, zasobnik na ciepłą wodę i takie tam, drzwi do kotłowni są od strony garażu przez który z kolei wchodzi się do holu, więc ich wytlumienie raczej nic nie da skłaniam się do obudowania wełną podajnika i może samego zasobnika (zasobnik w momencie kiedy jest w nim niewiele groszku pełni funkcję tuby wzmacniajacej - jak w starych gramofonach) tylko lubię jak coś nie tylko funkcjonuje ale też Wygląda Co Ci przeszkadza to co jest na ścianie. Daj na niej ruszt najtańszy drewniany z łat, przykręcaj do tego gipsokartony, a w międzyczasie upychaj wełnę, Tam gdzie coś wystaje poza ruszt i płytę - wycinaj na to miejsce. Tam gdzie się schowa nic nie będzie widać. Jeśli są zawory dorób do pokręteł przedłużki. Bardzo ładnie będzie wszystko wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 11.12.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 A kociołki z podajnikiem tłokowym też sa takie głośne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts