kaziol16 10.12.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam, Zamierzam kupić kozę o mocy 6kW. Posiadam mieszkanie o pow 56m2 Zastanawiam się czy taki piecyk może być jedynym źródłem ciepła nie licząc grzejników elektrycznych, czy lepiej wybrać np. piecyk o mocy 13kW. Mam pytania również odnośnie montażu. Mieszkam w kamienicy na samym poddaszu. Jest komin do którego kiedyś był podłączony piec kaflowy. Piec został rozebrany kilka lat temu i własnie w tym miejscu chciałbym podłączyc kozę. Jest taka możliwość czy trzeba wyprowadzać osobny przewód kominowy dla kozy? Teraz odnośnie przebiegu całej inwestycji Kiedy wzywać kominiarza? przed montażem czy po? czy kominiarz musi wydać pozwolenie na montaż ? Odebrać montaż? Jaka długość powinna mieć rura prowadząca od piecyka do komina? Najważniejsza dla mnie sprawą jest to czy mogę podłączyć się do istniejącego komina kamienicy. Proszę o odpowiedź Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 10.12.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Najważniejsza dla mnie sprawą jest to czy mogę podłączyć się do istniejącego komina kamienicy Tutaj odpowiedziałes sobie sam na pytanie kiedy wezwac kominiarza.... kominiarz i ekspertyza komina to pierwsze rzeczy które trzeba zrobic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziol16 10.12.2008 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 a orientacyjnie jaki jest koszt takiego przeglądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 10.12.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 W granicach 150-200 zł .......ceny pewnie bedą się różniły mniej lub bardziej od regionu polski jak i samego kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.12.2008 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Witam, Zamierzam kupić kozę o mocy 6kW. Posiadam mieszkanie o pow 56m2 Zastanawiam się czy taki piecyk może być jedynym źródłem ciepła nie licząc grzejników elektrycznych, czy lepiej wybrać np. piecyk o mocy 13kW. Mam pytania również odnośnie montażu. Mieszkam w kamienicy na samym poddaszu. Jest komin do którego kiedyś był podłączony piec kaflowy. Piec został rozebrany kilka lat temu i własnie w tym miejscu chciałbym podłączyc kozę. Jest taka możliwość czy trzeba wyprowadzać osobny przewód kominowy dla kozy? Teraz odnośnie przebiegu całej inwestycji Kiedy wzywać kominiarza? przed montażem czy po? czy kominiarz musi wydać pozwolenie na montaż ? Odebrać montaż? Jaka długość powinna mieć rura prowadząca od piecyka do komina? Najważniejsza dla mnie sprawą jest to czy mogę podłączyć się do istniejącego komina kamienicy. Proszę o odpowiedź Karol Ad czerwone. O ile mieszkanie to jedno pomieszczenie to jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziol16 11.12.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 a gdy mieszkanie jest 3 pokojowe ale jest calkowicie otwarte jedynie jeden pokoj posiada drzwi jest szansa ze bedzie cieplo w calym mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.12.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 nie u mnie koza jest w salonie. Przed nią jest ciepło, nawet bardzo. Za nią jest ściana i półotwarta kuchnia - ściana nieźle grzeje. Ale już pokoju prawie na wprost kozy, lecz jednak po skosie, też bez dzwi, nie grzeje prawie wcale. No nie, przesadzam, ciepło dochodzi, ale jest w nim wyraźnie zimniej, niż w salonie czy kuchni. Co do mocy -mam kozę 14 kW (max), na ful to jeszcze w niej nie paliliśmy, bo nie daloby się wytrzymać. Lepsza dłuższa rura w pokoju (rura grzeje), a koza jakieś 8 - 10 kW, żeby za często nie dokładać. Co do komina - można zawsze doń wsadzić rurę. I nie zapomnij o czujniku CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts