Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler cwu

bladyy78

Recommended Posts

Odświeżę trochę wątek.

Mam pytanie. O co chodzi z bojlerami elektrycznymi przystosowanymi do pracy w drugiej (nocnej) taryfie? Muszę szybko zakupić baniaczek, a nie wiem czy wystarczy mi tradycyjny bojler z programatorem do gniazdka 230V za 25zł, czy może powinienem zakupić ten przystosowany do taryfy nocnej? Nie wiem za bardzo, czy anoda magnezowa lub tytanowa potrzebuje prądu do swego działania.

Jaki zbiorniczek byście mi polecili. Rodzina 2+1, taryfa nocna. Tylko energia elektryczna, kiedyś może pompa ciepła lub solary, ale zakładam, że do tego czasu bojler i tak będzie do wymiany.

Pozdrawiam

• 7 months później...
Odświeżę trochę wątek.

Mam pytanie. O co chodzi z bojlerami elektrycznymi przystosowanymi do pracy w drugiej (nocnej) taryfie? Muszę szybko zakupić baniaczek, a nie wiem czy wystarczy mi tradycyjny bojler z programatorem do gniazdka 230V za 25zł, czy może powinienem zakupić ten przystosowany do taryfy nocnej? Nie wiem za bardzo, czy anoda magnezowa lub tytanowa potrzebuje prądu do swego działania.

Jaki zbiorniczek byście mi polecili. Rodzina 2+1, taryfa nocna. Tylko energia elektryczna, kiedyś może pompa ciepła lub solary, ale zakładam, że do tego czasu bojler i tak będzie do wymiany.

Pozdrawiam

Witam

Kupiłem podgrzewacz Hermes prod. GALMET z programatorem (bardzo wygodnym), wyświetlaczem itp. Po dwóch latach padła bateria. Okazało się, że producent programatora (JARTE) nie przewidział wymiany baterii. GALMET proponuje wymianę programatora za 150 zł, JARTE nabrał wody w usta a indagowany mailem milczy jak zaklęty.

Reasumując - lepiej kupić podgrzewacz (bojler) , tylko z nastawą temperatury bez programatora, i dokupić programator czasowy zewnętrzny nawet za 100 zł.

Lub podgrzewacz z programatorem ale solidniejszej firmy.

• 1 year później...

Chłopaki, mam dylemat. Jestem w trackie budowy domu jednorodzinnego ok. 140m2. Znajomy ma do sprzedania 1,5-roczny bojler Viessmann Vitocell 100 (160L) z wbudowaną grzałką i chce za niego 1500zł. Na allegro idzie dostać nowy z gwarancją GALMET 200 za 1200zł, co lepsze? Wydaje mi się że wiessmann to wiessmann, nie ma porównania ale jest bez gwar. i 1,5-roczny. Proszę o pomoc znawców!

ewentualnie, znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/bojler-nierdzewny-viessmann-160l-gwarancja-i1960316703.html

Edytowane przez axl2