Monika_Gdynia 10.12.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Zastanawiam sie nad zakupem desek parkietowych (merbau) tej firmy http://www.naturparquet.com/. Deski są z litego drewna (nie są to panele, tylko deski parkietowe o grubości 15 mm, szerokosci 90mm, długości od 400 do 1200), lakierowane, gotowe do ułożenia. Deski są w dość przystępnych cenach, jak na drewno egzotyczne (135 zł brutto za m2). Zastanawiam się czy faktycznie są dobrej jakości? Czy da się je równo ułożyć? Niestety żadych nierównosći juz sie nie zamaskuje cyklinowaniem i lakierowaniem (deski juz są lakierowane fabrycznie). Kładł ktoś u siebie tego typu deski jeżeli tak to proszę o opinie czy warto? proszę o opinie i oczywiście zdjęcia też są mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Zastanawiam sie nad zakupem desek parkietowych (merbau) tej firmy http://www.naturparquet.com/. Deski są z litego drewna (nie są to panele, tylko deski parkietowe o grubości 15 mm, szerokosci 90mm, długości od 400 do 1200), lakierowane, gotowe do ułożenia. Deski są w dość przystępnych cenach, jak na drewno egzotyczne (135 zł brutto za m2). Zastanawiam się czy faktycznie są dobrej jakości? Czy da się je równo ułożyć? Niestety żadych nierównosći juz sie nie zamaskuje cyklinowaniem i lakierowaniem (deski juz są lakierowane fabrycznie). Kładł ktoś u siebie tego typu deski jeżeli tak to proszę o opinie czy warto? proszę o opinie i oczywiście zdjęcia też są mile widziane oczywiście kładłem te i nie tylko te. Warunek wręcz idealnie równe podłoże prześwit 2mm/2mb. Jest jeden mały problemik a mianowicie wszystkie elementy -w twoim przypadku deski - też podlegaja normom. Norma zaś mówi, że mogą miec różnice grubości +_0,2mm. Oznacza to, że wystąpią między deskami różnice wysokości dochodzące np. 0,4mm. Nastąpi to wtedy gdy obok siebie będą leżały deski z -- 0,2mm i + 0,2mm. Zgodnie z normą jest wszystko w porządku i taka posadzka nie podlega reklamacji. Ważniejsze od tych różnic grubości jest odpowiednia wilgotnośc tego drewna, które powinno zosta zmierzone przez fachowca z odpowiednimi narzędziami pomiarowymi. Drewno merbau jest bardzo stabilnym drewnem to znaczy reaguje na zmiany wilgotności w pomieszczeniu (zimą sucho a latem wilgotno) bardzo powoli i nieznacznie. Przy zachowaniu szczególnie zimą wilgotności pomieszczenia w granicach 40-50% da się to zrobic w różny sposób posadzka nie wykaże żadnych znacznych deformacji czy szczelin. Cena jest dobra tym bardziej, że jest to drewno lite. Przed ułożeniem takich desek które wykazują niekorzystny stosunek szerokości do długości ( na ten temat pisałem niedawno w innym wątku)należy wyjątkowo starannie przygotowac podłoże i odpowiedni klej. Tutaj dla większości tzw. fachowców zaczynają się schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 11.12.2008 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Dzięki za informacje. Czy mógłbyś mi podać informacje (moze byc na priv) ile kosztuje średnio położenie m2 takiej podłogi + klej + mocowanie listw. chcę oszacować koszty do tego są mi potrzebane te informacje. I jeszce jedno pytanie czy połozenie tego typu desek jest droższe czy tańsze od polożenia ( i przyklejenia) paneli drewniancyh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts