Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się wykończyć dom za 70 000zł od stanu dewelop?

Recommended Posts

My musieliśmy wykańczać (od stanu "deweloperskiego") 120 m2. Zakres prac wyglądał następująco:

- malowanie (materiał i robocizna)

- drzwi wewnetrzne (drewniane z casto, najtańsze, malowane we własnym zakresie)

- płytki (materiał + robocizna) i parkiety (parkiet jesionowy na 65 m2 - materiał i robocizna; parkiet bukowy na reszte mieliśmy więc tu tylko robocizna)

- 2 łazienki (4,5 i 6 m2) z tym, że do jednej z nich mieliśmy wszystko-czyli płaciliśmy tylko za robociznę. W drugiej płytki po 65/m2. Wypas obu następujący: najprostsza kabina prysznicowa, wanna akrylowa bez hydromasażu, po 1 umywalce na łazienkę, 1 wc podwieszane, 1 "zwykłe", baterie z casto takie "po 2 stówy"; nie szaleliśmy z hydromasażem, bidetem itp,

- kuchnię - ikea, + bazowy sprzęt AGD - jedynym "luksusem" był drewniany blat

- obłożenie drewnem schodów z parteru na poddasze (jesion) bez balustrady

-"osprzęt" czyli gniazdka, przełączniki itp. - tansza seria legrand'a.

- karnisze i lampy (też bez szaleństw, choć lamp u nas sporo)

i na to poszło nam 86 tys.

nie robiliśmy kominka, nie usprawnialiśmy ogrzewania, wentylacji itp., sporo "drobiazgów" nam jeszcze zostało do wykończenia.

Odpowiedź prosta jak bambosz.

Wiewiórki:) twierdzą,że przy zastosowaniu materiałów średniej klasy /gres 60-100zł,parkiet gdzieniegdzie:),baterie umywalkowe do 500zł,wanna bez hydromasażu,obudowa kominka typowa itp itd/ i zleceniu firmie płacącej podatki:) koszt wykończenia od stanu deweloperskiego wynosi minimum 500zł/mkw pow.użytkowej oczywiście licząc bez mebli,firanek,TV:).

Tam gdzie oszczędzisz kasy /sypialnie/ wydasz więcej /łazienki,kuchnia,schody/.

Podpowiem pare cen:

Łazienka z geberitem dwoma umywalkami, brodzikiem ,wanną+armatura+robocizna 8-10tys lekko

Mniejsza łazienka z ubikacja i umywalką 4-5tys.

Schody /wykończenie+pochwyty/ jak znajdziesz stolarza poniżej 5tys możesz być z siebie dumny.

Kominek bez płaszcza wodnego+obudowa z wełną,kratki+półeczki na drewno i inne duperele 5-6tys wersja dla ubogich:)

Podłogi 138m licząc średnio 100zł za płytki+kleje+fugi+cokoły+położenie na połowie domu masz już 7tys.Panele 30+15 położenie*70mkw ca 3tys

Ściany:na tynkach gipsowych gdzieniegdzie przyda się podszpachlować jak chcesz mieć równo.Razem z sufitami masz jakieś 300mkw licz 150mkw do wyrównania za 10zł za mkw +1500zł za farby i inne elementy upiększające.

Drzwi+ościeża+montaż 6sztuk po 800zł z "niższej półki"

Kontakty+włączniki+montaż=5zł od punktu+średnio osprzęt+ramka 25zł*50pkt

Lampy,halogeny,podświetlenia-licz spokojnie z 2 koła

Już masz z 50pare tysięcy.Zaraz się odezwą głosy,że Oni to zrobili za 25tys a jeszcze inni napiszą,że za 250tys

Ja Ci podałem średnio-realne ceny,raczej mniejsze niż większe:)

Bardzo dziękuję za te wyliczenia, dają mi pewien obraz.

Pozdrawiam po sąsiedzku - my budujemy w Dąbrówce:)

Dzięki.Pozdrawiam również.

Jakby co,to nie straszyłem cenami tylko wiem ile to kosztuje biorąc pod uwagę naprawdę niedrogie materiały i robociznę.

Powiem tak.Jakbym chciał wykończyc tak jak sobie myślałem wydałbym na wykończeniówkę 140tys od stanu deweloperskiego.Wydałem 80tys:(:( bo tyle tylko miałem...więc głowa do góry. Za te 70tys powinieneś zrobić to co najważniejsze a nuż uda się prawie na gotowo.!!!!