zico77 12.12.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 poproszę o szczegółowe objaśnienie tej technologicznej różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsoul 12.12.2008 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Nie mam zamiaru udzielać lekcji, odsyłam do specjalnego dodatku MURATORApt. OGRZEWANIE, jestem przekonany iż zrozumie Pan wszystko co tam jest napisane. Proszę nie pisać do mnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zico77 12.12.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 nie proszę o lekcje, tylko o podanie choćby kilku różnic technologicznych między starym piecem węglowym a nowym, ot co... czy to tak ciężko przepisać kilka zdań z muratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsoul 12.12.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jeżeli ktokolwiek z Państwa chciałby polemizować z tym Panem to zapraszam.Choć uważam ... a co tam decyzję pozostawiam Państwu.Po moich ostatnich przejściach ja na to ochoty nie mam.A Pana przepraszam najmocniej w przepisywanie bawiłem się w przeczkolu. Serdecznie pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zico77 12.12.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 to teraz nie rozumiem... po co był zakładany ten wątek skoro wszystko tak dokładnie jest opisane w muratorze?? i te przejścia to z czym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsoul 12.12.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Zalogowałem się tutaj, ze Środy na Czwartek o 1 w nocy, bo serce mi waliło jak młot, Muratora kupiłem dzisiaj w Piątek o godzinie 15.00 o czym informowałem wcześniej, moją wiedzę zaspokoił juz w Czwartek o 2 z minutami w nocy, za co jestem mu wielce zobowiązany Pan Bigbeat może Pan przeczytać wcześniej.Ten list jest moim ostatnim listem w tym temacie.Temat jest ciekawy zapraszam do polemiki jeżeli ktokolwiek ma na to ochote, ale juz bez mojego udziału.Dziękuję jeszcze raz wszystkim za przychylność i pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.12.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 polskie przepisy zabraniają montowania pieca węglowego w obiegu zamkniętym, gdzie w niemczech nie ma takich ograniczeń, jeśli masz zawory bezpieczeństwa to śpij spokojnie Porada z typu „Szanownego Pana Rumiana” – polskie przepisy zabraniają rozwijania na autostradzie szybkości większej niż 130 km/h, gdzie w Niemczech nie ma takich ograniczeń, jeśli masz dobre hamulce jedź 200km/h spokojnie. jaką widzisz różnicę między starym a nowym piecem węglowym? poza wiekiem oczywiście Różnica jest zasadnicza, co wykazano w przygotowywanej noweli Rozporządzenia – zgodnego z obowiązującymi PN-EN w tym zakresie (PN-EN dopuszcza stosowanie, natomiast Rozporządzenie zabrania) Nowela w przygotowaniu: § 133 ust. 7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.”; Pogrubienie moje. Natomiast norma w tym zakresie mówi o kotle przystosowanym przez producenta w urządznia ............ Znamienne jest stwierdzenie, że dotyczy to kotła, a nie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 13.12.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witam! coś na temat - http://forum.muratordom.pl/zabezpieczenie-kotlow-na-paliwa-stale-mity-i-rzeczywistosc,t30875.htm?highlight=rura%20bezpiecze%F1stwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarmi 13.12.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 WITAM!Pozwolę sobie podzielić się paroma własnymi dośwadczeniami.Generalnie moga pracowac dwa piece gaz-wegiel, olej-węgiel w układzie zamkniętym. Wystarczy ustawić ciśnienie na poziomie 1 at i nie nagrzewać pieca węglowego powyżej 80 st.C. Jest to jednak sytuacja męcząca ponieważ piec węglowy-stary na pewno nie ma mozliwości pewnej regulacji temperatury, a nawet jeśli ma to w sytuacji braku prądu sterowanie siada, pompki obiegowe wyłaczają się i piec na pewno się rozbuja, cisnienie wzrośnie i jak są zawory bezpieczeństwa i zadziałają to wszystko OK, jak nie ma zaworów to jest problem.Sytuację opisaną powyżej przeżywałem osobiście z tym, że zawór bezpieczeństwa był ustawiony na 2,5 at i gdyby nie to, że po zadziałaniu nie zamknął się i zalałem sobie piwnicę to nie było by problemu.Układ zamknięty działał przez kilka lat.Aktualnie rozbudowywałem dom i układ ogrzewania powiększył się o podłogówkę i kilka nowych grzejników oraz przerobiłem kotłownię.Piece są podłączone w ten sposób, że węglowy na swój obieg otwarty, który poprzez wymiennik nagrzewa układ zamknięty do którego jest podłączony piec olejowy, który jest tak podłączony, że przy korzystaniu z pieca węglowego odcięty jest zaworami kulowymiDzięki zastosowaniu wymiennika naczynie nadmiarowe z układu otwartego pieca węglowego jest umieszczone pod sufitem w piwnicy, a dom jest jednopiętrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 14.12.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 polskie przepisy zabraniają montowania pieca węglowego w obiegu zamkniętym, gdzie w niemczech nie ma takich ograniczeń, jeśli masz zawory bezpieczeństwa to śpij spokojnie gdybyś uważnie czytał wiedziałbyś że wcześniej opisany fachowiec zamontował zawory na 3 bary gdzie kocioł ma max 1.5 bara czy jest rożnica? przerabiałem kotłownie gdzie były 2zawory na 3 bary i brak grawitacji po wyłączeniu zasilania otwarło bok kotła tak że kotłownia była do remontu, właściciel dziękował Opatrzności że w tym czasie musiał wyjechać z domu. jaką widzisz różnicę między starym a nowym piecem węglowym? poza wiekiem oczywiście Oczywiście grubość ścianek wymiennika, nie wiedziałeś że z biegiem lat są coraz cieńsze? aż do momentu perforacji co skutkuje wymianą kotła na nowy poproszę o szczegółowe objaśnienie tej technologicznej różnicy robersoul ma stary kocioł z czasów kiedy nikt nie przejmował się korozją niskotemperaturową (od kilku lat producenci zalecają stosowanie zaworów 3 lub4 drogowych) więc rdza sobie taki wymiennik chrup chrup i z fabrycznych np.5 mm blachy z biegiem lat najpierw 4mm potem 3mm itd. wystarczy czy trzeba jeszcze jakiś naukowych dowodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts