cieszynianka 19.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Odwalałam papiery do pracy, więc mi trochę zeszło zanim dotarłam do ukochanego Forum W każdej branży brakuje normalności, a opamiętanie nie decydentom nie przychodzi Jak pomyślę ile papieru marnujemy na nikomu nie potrzebne sprawozdania, wykazy, plany, procedury, wykazy, rejestry (niepotrzebne skreślić), to mi się robi niedobrze A skład sędziowski, przynajmniej teoretycznie, powinien mieć nieco bardziej rozwinięte procesy myślenia logicznego niż zwierzątka, więc może użyje swoich szarych komórek podczas rozpatrywania Twojej sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.02.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Niestety, to nie tak.skład sędziowski krótko i treściwie zajmuje się tym, co ma na stole i tym co w sali zostanie powiedziane. Logika interesuje go mniej.I opowieści nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 19.02.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Jestem ciekaw tej rozprawy, choc boję sie spotkania laika z wyjadaczami doświadczonymi....... Ty nie bądź ciekaw. Ty się chłopie przygotuj jak do matury mając na uwadze te oto sprawy: 1. Nie tacy oni wyjadacze doświadczeni. Jak trochę poczytasz... Aniu z nieba mi spadłaś ze swoimi radami, bo i ja tak jak bobiczek mógłbym napisać : Jestem ciekaw tej rozprawy, choc boję sie spotkania laika z wyjadaczami doświadczonymi....... a problem też mam nie mały: http://forum.muratordom.pl/nie-kupujcie-wspolwlasnosci,t59792.htm w marcu - kwietniu pierwsze sądy się zaczną... Bobiczkowi współczuję i kciuki za niego trzymam, bo na własnej skórze przekonałem się, ze nie ma nic gorszego niż konieczność udowadniania, że nie jest się wielbłądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 No to wracam do tematu. 11.02 miałem 2 rozprawę. Przyjechałem specjalnie z zimowego urlopu na nią, tłukłem sie całą noc z Zakopca po to żeby pooglądać film na DVD pana z elektrowni, o tym jak to łatwo dzisiaj ich oszukać i że wszyscy ludzie to złodzieje. Film jak film - wyprodukowany przez firmę której zlecają wszystkie sprawdzania liczników i wystawianie opinii, spociłem się przy oglądaniu na stojąco, ale jako że dowód musiałem oglądać. Natomiast muszę szukać kogoś , kto pracuje, nie wiem, ma wykształcenie, powodujące wiarygodność w sądzie w temacie liczników energii Pafalu - bo inaczej leżę przy biegłym powołanym. Ktos mi pomoże-może? Z tego co piszesz, proces zaczyna dryfować w niedobrym kierunku. Choć obowiązuje zasada swobodnej oceny dowodów, to sąd nie może wydać werdyktu sprzecznego z przedstawioną opinią biegłego. Jeśli opinia jest "niepełna lub niejasna" sąd może wezwać biegłego na przesłuchanie lub powołać innego. Sądy, które chcą wydać wyrok przeciwny do zgromadzonego materiału dowodowego najbardziej lubią mieć dwie sprzeczne opinie. Wtedy wyroku nie można łatwo zaskarżyć. A licz się z tym, że wyrok korzystny dla ciebie na 100% zostanie zaskarżony do sądu II instancji. Tam już nie będzie nowych dowodów tylko to, co jest w aktach. Było oczywiste, że ZE powoła biegłego Swojaka. Najlepiej byłoby, gdybyś ich biegłego przepytał na rozprawie i zdołał przyłapać go na kłamstwie lub sprzeczności logicznej. A następnie wnioskował o niezależnego biegłego, który nie jest związany z ZE żadną zależnością. Tylko w ten sposób dasz sądowi szansę wydać wyrok po twojej myśli. Gdy będziesz przepytywał ICH biegłego nigdy nie pozwól, by zbyt długo rozwodził się i rozmydlał. Formułuj pytania na TAK/NIE i ucinaj wszelkie dywagacje żądając prostej odpowiedzi. Nie zadawaj pytań, na które nie znasz odpowiedzi. We wniosku o powołanie drugiego biegłego napisz dokładnie kto to ma być i dlaczego. I porozmawiaj najpierw z tym człowiekiem! Miej pewność, że nie zezna czegoś głupiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.02.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 w marcu - kwietniu pierwsze sądy się zaczną.... Niestety, nie mogę się wgryźć w twój temat ale to ma być zniesienie współwłasności? Jeśli tak to bez obaw. Tylko nie daj sobie zostać z głupotami typu służebność szamba i tym podobne wymysły. Dąż do całkowitej niezależności po podziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 22.02.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ania pisze " sąd nie może wydać werdyktu sprzecznego z przedstawioną opinią biegłego " też tak myslałam ale sąd może wszystko .U mnie sąd stwierdził że opinie biegłych sądowych są nieprzydatne chociaz były sporządzone na zadany przez sąd temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 22.02.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Sąd może także oddalić powództwo mimo że pozwany chce wyplacić pewną kwotę tytułem odszkodowania , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.02.2009 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Mnie drażni że nie wziąłem prawnika z prawdziwego zdarzenia - z kancelarii mądrej, tylko kumpla do pomocy - z tytułem radcy prawnego. Jest bardzo przydatny w sądowych zawoalowaniach i przepisach prawa, natomiast zero pozytku z niego w sprawie. Sam muszę wszystko przygotować i mu podać na tacy - zero wsparcia . Ta sprawa jest moja w całokształcie dowodowym. No cóż , albo rybki albo pieniądze Ania - szkoda że nie jesteś moja kuzynką, najlepiej siostrą, żoną, kochanką, ułaaaa błeeeeeeeee (szloch) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darro73 25.02.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Teraz jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy biegły nie jest w żaden sposób powiązany z firmą która wytoczyła Ci proces Wiem że jest to trudne ale mozliwe, mój kolega na sprawie podważył wiarygodnośc biegłego bo dowiedziiał się swoimi kanałami że biegły powiązany jest z firmą która wytoczyla mu proces Zobaczyć ich miny- bezcenneTutaj istnieje duże prawdopodobieństwo że biegły jest z firmy legalizującej liczniki lub działa na zlecenie ZEWtedy możesz zakwestionować wiarygodnośc takiego biegłego bo jest powiązany ze spólką która wytoczyła Ci proces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 01.03.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Mnie drażni że nie wziąłem prawnika z prawdziwego zdarzenia - z kancelarii mądrej, tylko kumpla do pomocy - z tytułem radcy prawnego.[...]Sam muszę wszystko przygotować i mu podać na tacy - zero wsparcia . Ta sprawa jest moja w całokształcie dowodowym. Gdybyś zapłacił za "prawnika z prawdziwego zdarzenia" miałbyś dokładnie to samo tylko za pieniądze. Przykro to pisać ale tak jest. Zrobiłeś bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 19.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 I jak wyglada obecnie sytuacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 04.04.2009 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Powiem Wam jak jest u mnie (3 rozprawa). Na pytanie skierowane do pracownika od demontażu czy osiągają profity z tytułu wykrycia nielegalnego poboru - sąd zmusił go do odpowiedzi że tak Na pytanie czy bezpieczna koperta zapobiega mechanicznej ingerencji bądź użycia magnesu neodymowemu w trakcie transportu - padła odpowiedź że nie. Mam 2 sprzeczne opinie Pafalu producenta licznika i Huty Baildon - producenta magnesów. W tej opini producenta magnesów było że traci swoje właściwości 1% rocznie. Mój licznik jest z 1975 roku, legalizowany w 1995 a zdemontowany i uznany jako potraktowany neodymem w grudniu 2007. W sądzie dołączyłem ostatni protokół demontażu nowego, elektronicznego licznika poboru, wymienionego z powodu wadliwego wyświetlacza, producent coś skiepścił podobno.....ZE wymieniło samo od siebie. Licznik produkcja 2007, legalizacja 2008 okazał sie wadliwy, a ten z 1975, legalizowany w 1995 uważa się za pozbawiony wad. Proszę o pomoc w dokumentach, orzeczeniach i uzasadnieniach sądowych, bo powoli jestem coraz bardziej zdołowany. Na następna rozprawę przyjdzie biegły - i nie za bardzo jako laik wiem - jakie zadawać mu pytania. Za wszelka pomoc odwdzięczę sie dobrą flaszką Acha! Dla jasności. Znalazłem u ksiegowego wszystkie fakturki od 2001 roku(dotyczy licznika w firmie-na szczęście), przedstawiłem sądowi że nigdynie miałem przez te lata mniejszego zużycia, tylko za każdym razem większe, skoro złodziej to powinny być okresy z niższym zużyciem Ja nie miałem nigdy. Moje 7000kW ostatnie przed demontażem, spowodowały po zmianie licznika 2200 do 2600 od 1.5 roku. ZE zmienił więc żądania nie za nielegalny pobór, ale sądzą sie ze mną o ingerencję w układ pomiarowyco podobno skutkuje tym samym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 05.04.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 bobiczkujestem laikiem w prawie , dobrze byłoby gdyby jakiś prawnik Ci pomógł , ale moim zdaniem sprawa dotyczyła - nielegalnego poboru , więc tylko w tym zakresie sąd powinien rozpatrywać tą sprawę. Jesli udowodniłeś że takowego nie było , powinienes domagać się oddalenia powodztwa. Jeśli Ze chce ścigać Cię za ingerencję w układ pomiarowy , powinnien złożyc inny pozew. To są zupełnie inne roszczenia. To tak na chłopski rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 05.04.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Powiem Wam jak jest u mnie (3 rozprawa). Na pytanie skierowane do pracownika od demontażu czy osiągają profity z tytułu wykrycia nielegalnego poboru - sąd zmusił go do odpowiedzi że tak Na pytanie czy bezpieczna koperta zapobiega mechanicznej ingerencji bądź użycia magnesu neodymowemu w trakcie transportu - padła odpowiedź że nie.... No to masz pierwszy widomy znak, że Sąd zbiera argumenty na twoją korzyść. Mam 2 sprzeczne opinie Pafalu producenta licznika i Huty Baildon - producenta magnesów. W tej opini producenta magnesów było że traci swoje właściwości 1% rocznie. Mój licznik jest z 1975 roku, legalizowany w 1995 a zdemontowany i uznany jako potraktowany neodymem w grudniu 2007. ]... No to kolejny widomy znak na twoją korzyść. Proszę o pomoc w dokumentach, orzeczeniach i uzasadnieniach sądowych, bo powoli jestem coraz bardziej zdołowany.]... Pewnie już znasz, ale wstawię na wszelki wypadek. http://www.ure.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=319&id=2071 Na następna rozprawę przyjdzie biegły - i nie za bardzo jako laik wiem - jakie zadawać mu pytania..]... No cóż, tylko ty znasz treść opinii biegłego. Zasada jest taka, że biegłego przesłuchuje się, gdy jego opinia jest niepełna lub niejasna. Przeczytaj tę opinię tyle razy, aż znajdziesz w niej dziury poparte innymi dowodami. Musisz spowodować, że się poplącze w zeznaniach lub będzie musiał zeznać coś innego niż napisał. A najlepiej, gdybyś zmusił go do oświadczenia, że nie dysponował pełnym materiałem dowodowym i gdyby mu taki dostarczono to opinia wyglądałaby inaczej. Dasz radę! Ja w każdym razie jestem dobrej myśli. Nieustająco trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.04.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja też trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.04.2009 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 No to masz pierwszy widomy znak, że Sąd zbiera argumenty na twoją korzyść. i potem No cóż, tylko ty znasz treść opinii biegłego. Zasada jest taka, że biegłego przesłuchuje się, gdy jego opinia jest niepełna lub niejasna. Przeczytaj tę opinię tyle razy, aż znajdziesz w niej dziury poparte innymi dowodami. Musisz spowodować, że się poplącze w zeznaniach lub będzie musiał zeznać coś innego niż napisał. A najlepiej, gdybyś zmusił go do oświadczenia, że nie dysponował pełnym materiałem dowodowym i gdyby mu taki dostarczono to opinia wyglądałaby inaczej. Dasz radę! No tak Aniu, tylko że tam to już jest języka technicznego masa, określeń z fizyki co niemiara i wykresów na których sie nie znam. I teraz musiałby ktoś (fachowiec, ktoś kto to rozumie) ocenić, porównać i wytknąc jeżeli jest co. Ja tego sam nie zrobię, nie mam szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.04.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja też trzymam wyśle Ci chyba prezent na NK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.04.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja też trzymam wyśle Ci chyba prezent na NK W ramach prezentu masz wygrać sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 01.06.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 sĄD powołał biegłego.Przyszła opiniaGruba, konkretna, ze zdjęciami, podzielona na części.Najistotniejsze dla mnie w dziale VII - który nazywa się "Odpowiedź na pytanie sądu" a brzmi mniej więcej w dwóch zdaniach - takCytuję biegłego: 1. "można wysnuć hipotezę że wadliwe działanie licznika wynikało z rozmagnesowania wewnętrznego magnesu licznika" 2. "mógł to być nielegalny pobór, którego przyczyną było oddziaływanie magnesem neodymowym" 3. "że jest to hipoteza a nie pewność, wynika z faktu dużej róznicy pomiędzy pomiarem błędu licznika dokonanym w czasie kontroli, a pomiarem zrobionym laboratoryjnie. Pierwszy z tych pomiarów jest znacznie większy od drugiego i tego faktu nie da się wytłumaczyć" 4. "gdyby oba pomiary były na tym samym poziomie nie miałbym żadnych wątpliwości, natomiast w zaistaniałej sytuacji mogłoby rozwiać tylko dodatkowe laboratoryjne badanie licznika" 5. "Z uwagi na zezłomowanie licznika badanie to jest niemożliwe, a co za tym idzie niemożliwe jest również kategoryczne i jednoznaczne stwierdzenie nielegalnego poboru energii elektrycznej u pozwanego przez oddziaływanie na licznik magnesem" bardzo mi się podoba ta opinia, natomiast jestem jeszcze daleki od "hurrra", bo "wicie, rozumicie" jak to u nas jest.Ale cieszyć sie chyba lekko należy.Co ewentualnie przygotować na następną rozprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.06.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Bobiczek, skoro niemożliwe jest kategoryczne i jednoznaczne stwierdzenie nielegalnego poboru energii elektrycznej u Ciebie, to wygrałeś Nie gratuluję jeszcze, żeby nie zapeszyć, zwłaszcza, że na własnej skórze odczułem jak działają polskie sądy. Ale myślę że... Co ewentualnie przygotować na następną rozprawę? Nie wiem. Ale na po rozprawie koniecznie przygotuj szampana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts