NOTO 11.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Powstanie mi trochę trocin z przygotowania drewna do kominka. Co z takimi trocinami można zrobić ? Spalanie raczej nie bo są mokre ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.12.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Wysyp pod krzaczki w ogródku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 zaworkuj i wysusz potem spal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Załóż chodowlę chomików Wysusz pod dachem i spal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Kup chomika dzieciom i trociny jak znalazł się przydadzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.12.2008 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Kup chomika dzieciom i trociny jak znalazł się przydadzą . Akcja jest z tych raz na rok (no może 2 razy - bo zaczęło mnie wciągać ). Pod krzaczki prawie OK, ale wyraźnie to odbija się od kory .... ale zobaczymy za tydzień. Suszenie w workach ... jak sobie to wyobrażasz ? Jak odprowadzić wilgoć ? Ile będzie to schło pod dachem ? Czy są ręczne brykieciarki ? Na mokre wióry P.S. Chciałem ciąć kocki na pół po 55 cm ... czy ktoś tak próbował (do kominka mi wejdzie). Czy siekiera sobie poradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek.s 11.12.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ja ciąłem po 30-40cm, 55 też by mi weszło ale jak dla mnie to już za długie, tym bardziej że po dszybą zaraz nie pale ale raczej po rogach (mam dosyć ciągłego mycia szyb w wkładzie", Trociny jako że było ciepło wrzuciłem do wiader i sobie schło pod tarasem, używam jako rozpałki wraz z większymi kawałkami pozostałymi po rąbaniu są w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.12.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja w tym roku przywiozłem kilka worów trocin i wysypałem na rozplantowanej ziemi później grabkami ładnie je rozprowadziłem i po 2 miesiącach nie ma po nich śladu. I teraz znowu muszę powtórzyć tą czynność. Ziemię na działce a mam gliniastą, glina taka że można garnki lepić wiec mieszam ja z tymi trocinami i piaskiem żeby troszkę ją użyźnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.12.2008 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja mam ogród zagospodarowany tj. trawnik a pod krzakami agrowłókninę.Nie wiem jak trawnik na to zareaguje - szczególnie teraz. A wiader by mi nie starczyło na trociny. Myślę że będzie tego ze 200-300 litrów. Czy te 55 cm da się pociąć siekierą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 12.12.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 A może zrób misia z Misia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.12.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Już przecież pisałem o sposobie na zrobienie kasy i zagospodarowanie trocin mojego sąsiada stolarza. Mawiał, cyt.: Trociny żreć, deskami s.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.12.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ja w tym roku przywiozłem kilka worów trocin i wysypałem na rozplantowanej ziemi później grabkami ładnie je rozprowadziłem i po 2 miesiącach nie ma po nich śladu. I teraz znowu muszę powtórzyć tą czynność. Ziemię na działce a mam gliniastą, glina taka że można garnki lepić wiec mieszam ja z tymi trocinami i piaskiem żeby troszkę ją użyźnić. To po wypaleniu tego będziesz miał Porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.12.2008 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ja w tym roku przywiozłem kilka worów trocin i wysypałem na rozplantowanej ziemi później grabkami ładnie je rozprowadziłem i po 2 miesiącach nie ma po nich śladu. I teraz znowu muszę powtórzyć tą czynność. Ziemię na działce a mam gliniastą, glina taka że można garnki lepić wiec mieszam ja z tymi trocinami i piaskiem żeby troszkę ją użyźnić. To po wypaleniu tego będziesz miał Porotherm Oba przypadki możliwe do zastosowania tylko wtedy gdy nie ma jeszcze zrobionego ogrodu .... Gdy rozsypię to w trawie ... to jak szybko się to zutylizuje ? Dzdzownice tym się zajmą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 kiedyś trociny służyły do ... uzyskiwania lodu w lipcu.zimą wycinano na jeziorze tafle lodu, które składowano w piwnicach, przesypane trocinami. I całość tez była zasypana trocinami. Nie było lepszej izolacji. Lód był do późnego lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.12.2008 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Na razie wsypałem w 3 worki po korze ... poczekam, może szybko przeschnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 15.12.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wsypuj do kominka przy każdym rozpaleniu po pół wiadra i po 2 tygodniach kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 15.12.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wsypuj do kominka przy każdym rozpaleniu po pół wiadra i po 2 tygodniach kłopot z głowy. I pozar sadzy Mozesz mieszac z przepracowanym olejem i palic w _specjalnie_ przystosowanym piecu. Podkreslam _specjalnie_ aby nie odzywaly sie glosy ze truciciel i zabojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.12.2008 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wsypuj do kominka przy każdym rozpaleniu po pół wiadra i po 2 tygodniach kłopot z głowy. I pozar sadzy Mozesz mieszac z przepracowanym olejem i palic w _specjalnie_ przystosowanym piecu. Podkreslam _specjalnie_ aby nie odzywaly sie glosy ze truciciel i zabojca. Skąd sadza ? Przecież powinno się fajnie i czyto spalić ? Pieca specjalnego nie mam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 19.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Pozar sadzy, bo jak ktos chce wypalic sadze, tzn ja podpalic to wsypuje do pieca trociny. Wtedy, podczas palenia plonace trociny sa porywane wraz z 'cugiem' i dopalaja sie w kominie, podpalajac sadze. Co do specjalnosci pieca - wystarczy aby mial nadmuch. Wszystkie piece na olej przepracowany, dzialaja na zasadzie spalania oleju w nadmiarze tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 20.12.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja w tamtym roku uzupełniałem ubytki izolacji termicznej stropów w moim starym drewnianym domu. Po prostu tam gdzie brakowało trocin to podosypywałem i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts