Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka w drodze?

Hiv

Recommended Posts

Po wyciągnięciu planu zagospodarowania przestrzennego okazało się, że fragment naszej działki wychodzi w istniejącej drodze(już w tym momencie) a w przyszłości droga ta zostanie poszerzona kosztem leżącej przy niej działek(również naszej) do 15m w liniach rozgraniczających.

Oznacza to min. ze zabiora nam jakies 5 a moze i 10m z naszej działki!

Gmina nie wie kiedy to bedzie - moze za rok, moze za 5...

Co wiec mamy robić? Stawiac płot i nie przejmować się tym?

A co w wypadku gdy w końcu zechcą zrobić tam drogę i upomną się o ten fragment? Jakos nie widzi mi się oddawać i tego za co sporo zapłaciłem....

i tak raczej nic nie zrobisz - gmina uchwali plan prędzej czy później. postaw na razie jakiś tani płot (siatka).

Ale czy na takiej działce można się normalnie budować? Czy po decyzji gminy zostanie mi zwrócona wartość tego terenu wraz z tymi kosztami typu płot etc a jeśli tak to kto bedzie to szacował i na jakiej podstawie?

Mam ten sam problem w Aleksandrowie Łódzkim. Gdy chciałam zgłosic ogrodzenie to nawet nie pozwolili mi postawić siatki w granicach mojej działki, a dom musiałam odsunąć o 2 metry które są zarezerwowane dla gminy.

Co to znaczy zarezerwowane? Po prostu ci je zabiorą?

Co to znaczy zarezerwowane? Po prostu ci je zabiorą?

No mam nadzieję że wykupią ale kiedy za ile i czy w ogóle ta ziemia będzie potrzebna to nikt nie wie. Sytuacja podobna jak u Ciebie. Nic z tym paskiem ziemi zrobić nie pozwolą, a jak zaproponowałam gminie żeby teraz wykupiła i po problemie to mnie wyśmiali. Najgosrsze jest to że legalnie nie mogę ogrodzić całej działki, bo płot mogę postawić w lini rozgraniczającej, która jest 2 metry w głąb mojej działki.