Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silka i inne silikaty - Kto wie ....

rafalg

Recommended Posts

ja mam dom postawiony z silki 18 cm - ściany zewnętrzne. wewnętrzne - 8 cm i jedna nośna 24 cm. jesteśmy bardzo zadowoleni - ściana równiutka, bialutka bez zapaćkań. cena silki była porównywalna do porotonu i betonu komórkowego. murowaliśmy na zaprawę tradycyjna, bo na klej wychodizło znacznie drożej.

same zalety i jedyna wada dla murarzy - cegła bardzo ciężka. polecam, chociaż jeszcze nie mieszkam.

Dopiero położyli nam pierwsze warstwy na klej. Na początku robotnicy sarkali, bo to coś nowego, ale jak zobaczyli jak szybko im robota idzie to są bardzo zadowoleni. Ciężar jest mankamentem nie tylko przy samej budowie, ale podobno wymaga mocniejszych fundmentów (podobno, bo tak nam powiedział konstruktor). Dodatkowy problem to koszt transportu i przeładunku - na zestaw 24 t. objętościowo by weszło więcej, ale waga decyduje, że to tylko 24. Dodatkowo nie jest to popularny materiał, wiec trudniej jest negocjować upusty. Z maxem byśmy dostali większe upusty. I w sumie było by taniej. Ale postawiliśmy na jego pojemność cieplną, małe przenoszenie dźwięków i prawie idealnie równą ścianę. Mam nadzieję, że dzięki temu tynkowanie będzie tańsze. No i największa wada - nie może to być ściana jednowarstwowa.

Markos

Nie zgadzam się z opinią, że trudno w ściany z silikatów wbić gwoździa. Skoro ja (kobieta) bez problemów wbijam gwoździe i wiercę dziury małą wiertarką to chyba nie jest aż tak źle. Zgadzam się z markosem, że trudniej jest uzyskać większy upust na cenie, ale później za to nie ma problemów z tynkowaniem.

Gość Marcin T
Budowałem z silikatów z Teodorów - 12 cm na zewnątrz, 18 cm wewnątrz i 25 cm środkowa nośna, ociepliłem 15 cm styropianu. Materiał jest super, żadnych strat podczas transportu. Upust dostałem 21%. Za materiał na chałupę 146 m2 zapłaciłem 7 tys. Nie buduj z Silki, tylko z polskich silikatów. Nasze są dużo tańsze, a z jakością nie ustępują... Moim zdaniem, materiał bez wad.