Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

silikon czy fuga między cokołami a kafelkami

berni3

Recommended Posts

Nie wiem czym powinienem wypełnić szczeliny między cokołami a kaflami w przedpokoju. W paru miejscach widziałem ładne łukowe fugi zrobione za pomocą silikonu i też tak chciałem zrobić, ale brat mi odradza ponieważ sylikon z czarnieje po pewnym czasie. Proponuje mi żebym dał tam zwykłą fugę . Sylikon mam z mapei (pisze na nim że nie łapie go pleśń) fuge też mam mapei.

Jakie jest wasze zdanie??

pozdrawiam

ja silikonowe fugi mam przy wannie ,brodziku,umywalce ale tam tylko gdzie urządzenie łączy się ze ścianą z płytkami rzecz jasna, przy cokołach wszystkich myślę że mają dużo styczności z wodą i dlatego fachowcy je zastosowali. Moje fugi są kolorze beżu i przez trzy lata nie zmienił koloru.Chwalę sobie.

a ja powiem tak, mam uczulenie na sylikon, musi byc bardzo porzadny i bardzo starannie wykonany i najlepiej w miejscy gdzie go sie nie dotyka i jest daleko od kontaktu z woda i ludzmi. Mialam sylikon na styku wanna sciana- koszmar, mam sylikon na rogu scian w tym samym pomieszczeniu i jest oki ale mysle ze lepsza bylaby porzadna fuga. Dla wykonawcy chyba latwiej jest sylikon uzyc a trudniej obrobic plytki.

U mnie w toalecie jest od lat 4 silikon mapei, zero problemów. W łazience przy wannie ciemnieje. Ale kiedyś przez pomyłkę zapomniałam zmyć warstwę grot bustera przy sprzątaniu - i wszystkie zaciemnienia znikły! :D

Problem z silikonem jest m. posadzką, a obudową wanny, przestał być szczelny. Może dlatego, że tam zbiera się często woda i nie ma odplywu jak na górnych krawędziach?

W takim miejscu są naprężenia, więc jest potrzebna elastyczna substancja. Nie musi to być silikon. Firma Sika robi znakomitą masę poliuteranową Sikaflex. Nieprzezroczysta - biała, szara i jeszcze jakaś ciemna, nie pamiętam. Niewrażliwa na pleśń - sprawdziłem.