berni3 11.12.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Nie wiem czym powinienem wypełnić szczeliny między cokołami a kaflami w przedpokoju. W paru miejscach widziałem ładne łukowe fugi zrobione za pomocą silikonu i też tak chciałem zrobić, ale brat mi odradza ponieważ sylikon z czarnieje po pewnym czasie. Proponuje mi żebym dał tam zwykłą fugę . Sylikon mam z mapei (pisze na nim że nie łapie go pleśń) fuge też mam mapei. Jakie jest wasze zdanie?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 11.12.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 U nas glazurnik zrobił bardzo fajną delikatną fugę, ale mówił też, ze można to wykończyć silikonem i pokazał jak by to wyglądało.Osobiście zdecydowałam się na fugę, bo jest moim zdaniem estetyczniejsza (mniej widoczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 11.12.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Fuga w silikonie nie popeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berni3 12.12.2008 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Fuga w silikonie nie popeka . A czy z czernieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 12.12.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 ja silikonowe fugi mam przy wannie ,brodziku,umywalce ale tam tylko gdzie urządzenie łączy się ze ścianą z płytkami rzecz jasna, przy cokołach wszystkich myślę że mają dużo styczności z wodą i dlatego fachowcy je zastosowali. Moje fugi są kolorze beżu i przez trzy lata nie zmienił koloru.Chwalę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.12.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Fuga w silikonie nie popeka . A czy z czernieje Tak , jezeli : - niedostateczna wentylacja pomieszczen - nieocieplone sciany zewnetrzne Dotyczy to zwlaszcza lazienek , gdzie wilgotno i bywa ze bez izolacji . W nowobudowanych domach raczej nie bedzie problemow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 13.12.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 a ja powiem tak, mam uczulenie na sylikon, musi byc bardzo porzadny i bardzo starannie wykonany i najlepiej w miejscy gdzie go sie nie dotyka i jest daleko od kontaktu z woda i ludzmi. Mialam sylikon na styku wanna sciana- koszmar, mam sylikon na rogu scian w tym samym pomieszczeniu i jest oki ale mysle ze lepsza bylaby porzadna fuga. Dla wykonawcy chyba latwiej jest sylikon uzyc a trudniej obrobic plytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 13.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 U mnie fachman dał sylikon. Problemu z ciemnieniem nie powinno być bo jest koloru ciemnobrązowego (sylikon oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robmar 14.12.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 jeżeli na podłodze jest ogrzewanie podłogowe konieczny sylikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 14.12.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 U mnie w toalecie jest od lat 4 silikon mapei, zero problemów. W łazience przy wannie ciemnieje. Ale kiedyś przez pomyłkę zapomniałam zmyć warstwę grot bustera przy sprzątaniu - i wszystkie zaciemnienia znikły! Problem z silikonem jest m. posadzką, a obudową wanny, przestał być szczelny. Może dlatego, że tam zbiera się często woda i nie ma odplywu jak na górnych krawędziach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenderko 14.12.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Sylikon ciemnieje chyba z powodu pleśni, czyli raczej w pomieszczeniach wilgotnych. W przedpokoju raczej tak dużo wody nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 17.12.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 W takim miejscu są naprężenia, więc jest potrzebna elastyczna substancja. Nie musi to być silikon. Firma Sika robi znakomitą masę poliuteranową Sikaflex. Nieprzezroczysta - biała, szara i jeszcze jakaś ciemna, nie pamiętam. Niewrażliwa na pleśń - sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts