Harissa 11.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 niestety nie udało mi się kupić w rozsądnej cenie takiego oświetlenia na sufit w salonie, jakiego potrzebuję, http://images24.fotosik.pl/304/a78ecb15bbfa4151m.jpg czyli coś na kształt prostokątnego plafonu w kwadratowej ramie z drewna z mleczną szybą od dołu, postanowiłam więc spróbować sama tego dokonać, osłonkę mam już przemyślaną i mam też fachowca, który za grosze mi ro zrobi, niestety nie wiem jak zrobić wkład do tego, czyli kłania się elektryka zastanawiałam się nad 2 opcjami: 1 - poszukać informacji, jak wykonać, kupić odpowiednie materiały w hurtowni elektrycznej i zabrać się do pracy 2 - kupić gotowe najtańsze oświetlenie, wymontować "flaki" i przełożyć do docelowej obudowy tańsza pewnie będzie pierwsza opcja, ale gdzie znaleźć schemat/spis potrzebnych materiałów i sposób ich podłączenia może ktoś mógłby pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.12.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 A co tam zamierzasz założyć świetlówki czy żarówki? Ile tego ma być w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.12.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 niestety nie udało mi się kupić w rozsądnej cenie takiego oświetlenia na sufit w salonie, jakiego potrzebuję, http://images24.fotosik.pl/304/a78ecb15bbfa4151m.jpg czyli coś na kształt prostokątnego plafonu w kwadratowej ramie z drewna z mleczną szybą od dołu, postanowiłam więc spróbować sama tego dokonać, osłonkę mam już przemyślaną i mam też fachowca, który za grosze mi ro zrobi, niestety nie wiem jak zrobić wkład do tego, czyli kłania się elektryka zastanawiałam się nad 2 opcjami: 1 - poszukać informacji, jak wykonać, kupić odpowiednie materiały w hurtowni elektrycznej i zabrać się do pracy 2 - kupić gotowe najtańsze oświetlenie, wymontować "flaki" i przełożyć do docelowej obudowy tańsza pewnie będzie pierwsza opcja, ale gdzie znaleźć schemat/spis potrzebnych materiałów i sposób ich podłączenia może ktoś mógłby pomóc ? Myślę jednak, że tańsza będzie opcja 2 (choc nie koniecznie solidniejsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 11.12.2008 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 A co tam zamierzasz założyć świetlówki czy żarówki? Ile tego ma być w środku? po 2 żarówki w każdym kwadracie by wystarczyło, bo potrzebuję 2 takie lampy na jeden sufit zamontowane równolegle w odstępie 2 metrów od siebie, więc wydaje mi się 8 żarówek to w zupełności wystarczy, by było jasno jeśli będzie trzeba, wiadomo że do nich dochodzą dodatkowe punkty świetlne, więc nie chce przesadzać z jasnością wstawiłam plan pomieszczenia, czerwone prostokąty, to miałyby być te lampy, http://images48.fotosik.pl/39/b138a660d0a3e9b8m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.12.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 To jedyne co potrzebujesz (bo zakładam, że masz instalacje elektryczną pod to) to oprawki z gwintem do żarówek, trochę giętkiego przewodu i kostki do łączenia. Osobną kwestią będzie sposób przymocowania tego do sufitu. Proponuje montaż całości (oprawki i kable) na jakiejś płycie. Płytę zamontować do sufitu wkrętami i oprawę z boku przymocować do płyty, bezpośrednio lub jakimiś łącznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 11.12.2008 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 To jedyne co potrzebujesz (bo zakładam, że masz instalacje elektryczną pod to) to oprawki z gwintem do żarówek, trochę giętkiego przewodu i kostki do łączenia. instalację jak najbardziej mam, jeśli chodzi o montaż do sufitu, mam już pomysł, nawet 2, w praktyce sprawdzę, który jest lepszy, ale to "trochę przewodu" i cała reszta nic mi nie mówi - wiem, wiem co sobie niektórzy teraz pomyślą , ale potrzebna mi lampa kosztuje ok. 900 zł za sztukę, co przy cenach materiałów i robocizny potrzebnej do jej wykonania, jest dla mnie kosmosem, więc muszę ją zrobić sama oprawki z gwintem jak rozumiem E27, chyba najwygodniej, ale ten przewód jaki miałby konkretnie być - symbol, jakieś parametry techniczne, czy po prostu wytłumaczyć pracownikowi hurtowni, o co mi chodzi i zdać się na jego podpowiedzi ? ależ człowiek ułomny technicznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 11.12.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Jeżeli nie za bardzo znasz się na elektryce to kup 2 najtańsze plafony ( czasem w sklepie można wyszukać wyprzedaże z powodu uszkodzeń np. szkła), koszt jednego to normalnie ok 30-35 zł, wyrzuć szklany klosz i masz "gotowca" do przykrycia swoim plafonem, możesz je połączyć szeregowo, poproś w sklepie o kabel do podłaczenia lamp i dostaniesz odpowiedni, a jak sie uśmiechniesz do sprzedawcy to pokaże na pewno jak połączyć oba szeregowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 11.12.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 tyle, że ja potrzebuję 8 żarówek, więc i 8 gwintów, z reguły najtańsze plafony są jedno żarówkowe, a 8 plafonów to już nie jest zbytni "interes" wolałabym zdecydowanie zrobić wszystko sama, tylko nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rtoipb 11.12.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Tu masz oprawkę na żarówkę z blaszką do mocowania ( cena powala ) do tego przewód jednożyłowy (drut) przekrój 1 lub 1,5 mm2 (symbol DY 1x1 lub DY 1x1,5) do zakupienia w np. markecie najlepiej dwa kolory czarny i niebieski łatwiej będzie łączyć no i kostki łączeniowe lub złączki Wago zdecydowanie łatwiej będzie łączyć. Dobrze by było dodać za żarówkami jakiś odbłyśnik np. biała lub srebrna blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 12.12.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 te same oprawki mozna kupic w kazdej hurtowni elektrycznej idz tam pogadaj ze sprzedawca to ci wszystko powiedza i dobiora bo jak beda zarowki zbyt mocne to szybka moze peknac czyli plafonik raczej niebezpieczny a jak to bedzie z pcv to sie przebarwi i zrobi sie w tym miejscu brazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happygirl1984 12.12.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 podziwiam za determinację chyba też skorzystam kiedyś z porad. Na razie nasz domek jest jeszcze równy z gruntem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 12.12.2008 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 dzięki wszystkim za pomoc, byłam dzisiaj w hurtowni, trafiłam na szczęście na bardzo sympatycznego sprzedawcę, który pomoże w zamówieniu, to jeszcze przy odbiorze potrzebnych rzeczy obiecał pokazać co z czym połączyć, więc moje lampy są dużo bardziej realne teraz muszę zebrać resztę materiałów i chyba w święta zacznę dłubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 12.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 dzięki wszystkim za pomoc, byłam dzisiaj w hurtowni, trafiłam na szczęście na bardzo sympatycznego sprzedawcę, który pomoże w zamówieniu, to jeszcze przy odbiorze potrzebnych rzeczy obiecał pokazać co z czym połączyć, więc moje lampy są dużo bardziej realne teraz muszę zebrać resztę materiałów i chyba w święta zacznę dłubać Odradzam kupowania plastykowych oprawek,schowane pod kloszem szybko się zestarzeją pod wpływem temperatury,przy żarówkach żarowych musi być dobra wentylacja,wydzielają bardzo dużo ciepła.Postaraj się o ceramiczne.Przy suficie monruje się odbiorniki wydzielające ja najmniej ciepła.Przy oswietleniu żarowym montowanim bezpośrednio do sufitu,będą po roku będą ciemne smugi na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 12.12.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 niestety nie udało mi się kupić w rozsądnej cenie takiego oświetlenia na sufit w salonie, jakiego potrzebuję, http://images24.fotosik.pl/304/a78ecb15bbfa4151m.jpg czyli coś na kształt prostokątnego plafonu w kwadratowej ramie z drewna z mleczną szybą od dołu, postanowiłam więc spróbować sama tego dokonać, osłonkę mam już przemyślaną i mam też fachowca, który za grosze mi ro zrobi, niestety nie wiem jak zrobić wkład do tego, czyli kłania się elektryka zastanawiałam się nad 2 opcjami: 1 - poszukać informacji, jak wykonać, kupić odpowiednie materiały w hurtowni elektrycznej i zabrać się do pracy 2 - kupić gotowe najtańsze oświetlenie, wymontować "flaki" i przełożyć do docelowej obudowy tańsza pewnie będzie pierwsza opcja, ale gdzie znaleźć schemat/spis potrzebnych materiałów i sposób ich podłączenia może ktoś mógłby pomóc ? Myślę jednak, że tańsza będzie opcja 2 (choc nie koniecznie solidniejsza) Na załączonej zdjęciu widzę obudowę drewnianą(chyba że się mylę) nie wolno jej stosować przy oświetłeniu żarowym.Grozi samozapłonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 12.12.2008 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 oprawki będą ceramiczne, do tego świetlówki, specjalny odblask, obudowa ze sklejki 18-20 mm i szkła, ze szczelinami do wentylacji od góry i z boku przy szkle, tak mi doradzono, żeby nie było problemów mam nadzieję, że takie rozwiązanie się sprawdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 12.12.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 oprawki będą ceramiczne, do tego świetlówki, specjalny odblask, obudowa ze sklejki 18-20 mm i szkła, ze szczelinami do wentylacji od góry i z boku przy szkle, tak mi doradzono, żeby nie było problemów mam nadzieję, że takie rozwiązanie się sprawdzi ?Nie wien jaki odblask,ale na wszelki sklejkę od środka oklej folią aluminiową ,bedziesz miał dodatkowy odblask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 26.05.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 A może ktoś z was orientuje się gdzie można dokupić takie chromowane elementy? Chciałbym wykonać coś bardzo podobnego: http://images47.fotosik.pl/132/7cd3cd345ccad1c7.jpg U stolarza zmówiłbym oprawkę sam pomalował a szybę dociął na wymiar tylko takich detali nie mogę znaleźć nigdzie . http://images39.fotosik.pl/128/5a49e75b3e905c56.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.05.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jeżeli nie za bardzo znasz się na elektryce to kup 2 najtańsze plafony ( czasem w sklepie można wyszukać wyprzedaże z powodu uszkodzeń np. szkła), koszt jednego to normalnie ok 30-35 zł, wyrzuć szklany klosz i masz "gotowca" do przykrycia swoim plafonem, możesz je połączyć szeregowo, poproś w sklepie o kabel do podłaczenia lamp i dostaniesz odpowiedni, a jak sie uśmiechniesz do sprzedawcy to pokaże na pewno jak połączyć oba szeregowo Dlaczego udzielasz porad które mogą wprowadzać w błąd? żarówki w takich systemach łączy się równolegle a nie szeregowo. To zasadnicza różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 12.08.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 pochwale się własną lampą, do której zrobienia użyłem 4 oprawek na żarówki kabel, kawałek bala zakupionego na tartaku i obrobionego u stolarza. 8 haczyków rozporowych małych(4 wkręcone do drewna), łańcuszek ze sklepu rolniczego, oprawka (zamaskowanie kostki)i kalel zakupiony w hipermarkecie (jako najtańsza lampa wisząca i 2 szyby matowe docięte na wymiar które leżą na frezach w obudowie. W ostatniej od góry wywiercony jest otwór na kabel ( 3 żyły) wymieniłem go bo mam 2 sekcje. Ramka jest klejona. Koszt szyb dociętych to około 90zł całości około 140. http://images49.fotosik.pl/179/d4b834f7dd37ff5emed.jpg http://images41.fotosik.pl/174/2f93af404f99aacdmed.jpg http://images41.fotosik.pl/174/795a196b30475fc6med.jpg http://images45.fotosik.pl/179/8e1a217860c21dd6med.jpg http://images45.fotosik.pl/179/bb64f35d0fd82501med.jpg klosz daje ładny kolor rozchodzący się w większości w górnej części. Mogłem zastosować bardziej zmatowione szkło ale te mniej światła by przepuszczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniello22 16.01.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 fabians możesz podać wymiary zewnętrze wykonanej przez Ciebie lampki?jeśli tak to bedę wdzięczny. Z jakiego materiału(drewna) jest ramka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts