Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczęsne 60 cm - pomocy

Paweł Budzyński

Recommended Posts

Witam serdeczenie

Mam małe pytanko drodzy Państwo gdzie mogę znaleźć taki zapis

"odcinki pionowe instalacji gazowych muszą być oddalone od urządzeń iskrzących co najmniej 60 cm"

Są zapisy w prawie budowlanym i rozporządzeniach o krzyżowaniu sie instalacji gazowych i elektrycznych odleglośc ta wynosi 2 cm

Są zapisy o "biegu równoległym " instalacji gazowych i elektrycznych tj 10 cm

ale nigdzie nie mogę znaleźć tych nieszczęsnych 60 cm

Proszę o pomoc

Z poważaniem

Paweł

Witaj! Znalazłem to w necie dość szybko.

4.0.Przewód instalacji na ścianach budynku.

4.1.Przewód wykonać z rur stalowych czarnych bez szwu typu średniego wg PN-80/H-

-74219. Połączenia rur wykonać przez spawanie. Przewody prowadzić po wierzchu

ścian, w odległości 2 cm od tynku lub lica cegieł /na zewnątrz budynku/.Odległości

przewodów gazowych od przewodów innych instalacji powinny być zgodne z

wymogami Dz.U.nr 75/2002 rok, a w szczególności powinny wynosić minimum :

- od przewodów wod-kan. poziom -15 cm nad nimi, pion -10 cm.

- od puszek elektrycznych - 10 cm nad nimi.

- od urządzeń elektrycznych iskrzących - 60 cm.

- od przewodów c.o.- 15 cm pod nimi.

*Przejście przez ścianę wykonać przy zastosowaniu tulei szczelnych Hilti .Przejście przez

ścianę zewnętrzną powinny spełniać wymogi BN-72/8976/50.

*Przewody gazowe powinny być uziemione.

oraz np. to

Najlepiej jak zajrzysz do cytowanego Dz. U. nr 75 z dnia 15.06 2002 r., niestety nie znam pozycji, ale myślę, że szybko znajdziesz.

Witam, niestety to co znalazłeś, myślę tutaj o wklejonym cytacie nic mi nie daje, to samo dosłownie, w takiej samej formie zapisu lub lekko zmienionej znalazłem czy znajdowałem w każdym projekcie instalacji gazowej umieszczonym w internecie,

konkretnie chodzi mi o zapis

odcinki pionowe instalacji gazowych muszą być oddalone od urządzeń iskrzących co najmniej 60 cm

ale żaden z projektantów mimo umieszczenia takiego zapisu w projekcie nie powołuję sie na jaką kolwiek ustawe przepis czy rozporządzenie

chodzi o te nieszczęscne 60 cm, KONKRETNIE jaka nroma, ustawa, przepis regulują tą odległość??

W Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r czy pożniejszych zmianach nigdzie nie znalazłem zapisu z odcinkiem 60 cm

Z poważaniem

Paweł

Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Sprawa jest ciekawa - w całym tym rozporządzeniu, na który powołują się projektanci nie ma faktycznie nic o tych 60cm. Jest za to zapis:

"Poziome odcinki instalacji gazowych powinny być usytuowane w odległości co najmniej 0,1 m powyżej innych przewodów instalacyjnych, natomiast jeżeli gęstość gazu jest większa od gęstości powietrza — poniżej przewodów elektrycznych i urządzeń iskrzących"

Witam

Dokładnie Panowie, sprawa jest bardzo ciekawa, w każdym projekcie instalacji gazowej jest zapis o odległości 60cm ale nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia w postaci rozporządzenia, ustawy,................ czegokolwiek gdzie było by to potwierdzone.

Gnębie tę sprawę , ponieważ "muszę się wykłucić o swoje " z deweloperem :) więc jeśli ktoś coś wie w tej sprawie to proszęo pomoc , tak jakwcześniej wspominałem namiary na

KONKRETNY dokument są potrzebne

Pozdrawiam

Witam

Juz pytałem pewnych projektantów jak sprawa wyglada, odpowiedź jest dość zaskakująca

"Wie Pan, niektóre formułki się przepisuje od lat i nikt się nie zastanawia skąd to się wzieło , a później jak ktoś zaczyna dociekać skąd się to wzieło to zaczynają się problemy" - cytuję

Niestety taka jest brutalna prawda, nie dociekałbym aż tak bardzo tego tematu ale te 60 cm jest mi na rękę aby dokonać pewnych zmian i nie placić za to dużej kasy.

Potrzebny jest "kumaty" projektant instalacji gazowej aby się wypowiedział w tej kwesti więc jeśli jest taki na forum to zapraszam do wypowiedzenia się czy 60 cm nadal obowiązuje czy też nie i gdzie to znaleźć.

Pozdrawiam