elais 11.12.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Witam!Czy to prawda że będzie potrzebny od 2009 roku certyfiakt żeby oddać do do użytkowania. Nie wiem czy wyrobie siew tym roku z dokumentami, i nie wiem czy stawać na łowie, czy dac na luz.... bo ten certyfikat moze kosztowac nawer 2 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.12.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 11.12.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 no i tradycyjnie wiatr w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 12.12.2008 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Qrcze to nie dobrze. Już ludzie zaczeli to wykorzystywać geodeta krzyknął mi ostatnio za inwentaryzację powykonawczą budynku 1200zł. Myslałam że wyjdę z siebie, bo myslałam raczej o kwocie 500zł, ale wie że i tak będę musiałą mu zapłacić jeśli w tym roku jeszcze będę chciała oddać dom.... a to palant!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.12.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ten certyfikat to moim zdaniem kolejny przykład ograniczania wolności i traktowania nas jak idiotów. Kiedy wreszcie ktoś pokroju JKM zacznie rządzić? Armia urzędasów dla naszego dobra łupi nas i mości sobie kolejne posadki. Jeżeli jestem kretynem, który chce wydawać kupę kasy za ogrzewanie, to jest to mój zasmarkany interes. Cały ten szum wokół efektu cieplarnianego to chyba największy skok na kasę w historii. Ciemny lud da sobie wcisnąć byle głupoty. Ciemny lud nie wie przecież ile i po co CO2 produkuje natura. Ciemny lud będzie cierpliwie czekał 20 lat na to, że naukowcy ogłaszą mu, iż to dzięki nim średnia temperatura spadła o 0.2 stopnia Celsjusza, albo... że za mało ograniczył produkcję CO2 i temperatura dalej rośnie. Ludzie - te wszystkie oszołomy konferencjują i imprezują za naszą kasę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 BABOL pierwszej klasy - PRZEPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.12.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 W dniu wczorajszym nastapiła nowela Rozporządzenia: „§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”. Tak więc sprawa wyjaśniona - nie musisz mieć świadectwa energetycznego Uffff. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.12.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 linka!!! do noweli. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Proszę Drugie od góry strony. http://www.mi.gov.pl/2-4821bc3e8f390.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.12.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dzięki, ale... to się stosuje do przepisów rozporządzenia? a co z prawem budowlanym: Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:...7)kopie świadectwa charakterystyki energetycznej budynku trudno znaleźć coś co by zawieszało wykonanie także tego przepisu. jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.12.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Zgadza sie musiałoby byc zmienione Prawo Budowlane bo tam jest ten zapis, który wchodzi z życiem 1 stycznia 2009 a został wprowadzony w 2007 roku. Jeśli rozporządzenie jest w miarę łatwo zmienic (zajmuje sie tym właściwy minister) tak z ustawą jest gorzej bo musi zmienic to sejm a to wiecie co oznacza dłuuuuuuugie miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 To był straszny BABOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.12.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 według mnie za bardzo naciągane i nie przejdzie ta interpretacja. Sprawa dotyczy projektowania a nie oddawania budynku do uzytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 według mnie za bardzo naciągane i nie przejdzie ta interpretacja. Wydaje się, ze się rozpedziłem, bo czytając uważniej doczytałem, że nowela dotyczy wczesniejszej noweli, a nie rozporządzenia jako takiego i praktycznie nie ma nic wspólnego z tematem. Aby nie mieszać w głowach likwiduje swoje wpisy w tym zakresie. Wszystkich zawiedzionych przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.12.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 w uzasadnieniu czytamy:Projekt rozporzadzenia stanowi uzupełnienie, o przepisy przejsciowe, przepisówwprowadzonych rozporzadzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r.zmieniajacym rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadacbudynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 201, poz. 1238).Regulacje niniejsza wprowadza sie z uwagi na to, i w przypadku jej braku nainwestorów nałoone byłyby nieuzasadnione, nadmierne obciaenia zwiazane zdostosowaniem projektów budowlanych, opracowywanych na potrzeby przygotowywanychlub ju realizowanych inwestycji, do nowych wymagan techniczno-budowlanych.Zaproponowany w § 1a przepis ma na celu zwolnienie z obowiazku spełnianiawymagan okreslonych rozporzadzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r.zmieniajacym rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadacbudynki i ich usytuowanie, przy opracowaniu przed dniem 1 stycznia 2009 r. projektówbudowlanych dla budynków, dla których przed tym terminem została wydana decyzja opozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub zostałzłoony wniosek o wydanie takiej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabanista 29.12.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dzwoniłem właśnie do nadzoru. Od nowego roku trzeba mieć certyfikat energetyczny, bez względu na datę uzyskania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 29.12.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Czyli jak jest w końcu..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.12.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Przy "odbiorze" budynku obowiazkowy - jest wyszczegolniony wśród "kwitów" wymaganych.Przy sprzedaży - powinien być - nie ma sankcji za "niemanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 30.12.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Cóż, w naszym kraju wszystko jest pop...., znaczy do góry nogami Jak po nowym roku będzie się kupowało dom (mieszkanie) to certyfikat nie będzie obligatoryjny (notariusze zapowiedzieli że od tego nie będą uzależniać sporządzenia umów), czyli deweloperzy mogą budować co chcą i robić klientów w bambuko. A jak ktoś dla sobie wybuduje dom, to musi przedstawić do odbioru kwit (certyfikat). To znaczy ma go zrobić sam dla siebie! I mamy paradoks! Jak deweloper wybuduje dom słabo-certyfikacyjny, to klient się o tym nie dowie (przecież deweloper nie będzie się tym "chwalił"), a jak prywatny inwestor wybuduje sobie taki "słaby" dom, to po co mu ta wiedza po fakcie?? Według mnie powinno być dokładnie odwrotnie! PS Pomijam zupełnie fakt, że certyfikat informuje zupełnie o czymś innym niż to, co się przedstawia, że on rzekomo mówi. Bo to już inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.12.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Małe sprostowanie. Świadectwo energetyczne musi posiadać KAŻDY dom (obiekt) oddany do użytku po 01.01.2009r. Bez świadectwa nie będzie "odbioru".Dotyczy to również deweloperów.Nabywca domu, czy mieszkania, może zarządać (skutecznie) takiego świadectwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts