Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CERTYFIKAT Energetyczny w przypadku oddania domu do użytku?

elais

Recommended Posts

Qrcze to nie dobrze. Już ludzie zaczeli to wykorzystywać geodeta krzyknął mi ostatnio za inwentaryzację powykonawczą budynku 1200zł. Myslałam że wyjdę z siebie, bo myslałam raczej o kwocie 500zł, ale wie że i tak będę musiałą mu zapłacić jeśli w tym roku jeszcze będę chciała oddać dom.... a to palant!!!!

Ten certyfikat to moim zdaniem kolejny przykład ograniczania wolności i traktowania nas jak idiotów. Kiedy wreszcie ktoś pokroju JKM zacznie rządzić? Armia urzędasów dla naszego dobra łupi nas i mości sobie kolejne posadki. Jeżeli jestem kretynem, który chce wydawać kupę kasy za ogrzewanie, to jest to mój zasmarkany interes. Cały ten szum wokół efektu cieplarnianego to chyba największy skok na kasę w historii. Ciemny lud da sobie wcisnąć byle głupoty. Ciemny lud nie wie przecież ile i po co CO2 produkuje natura. Ciemny lud będzie cierpliwie czekał 20 lat na to, że naukowcy ogłaszą mu, iż to dzięki nim średnia temperatura spadła o 0.2 stopnia Celsjusza, albo... że za mało ograniczył produkcję CO2 i temperatura dalej rośnie. Ludzie - te wszystkie oszołomy konferencjują i imprezują za naszą kasę!!!

W dniu wczorajszym nastapiła nowela Rozporządzenia:

„§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”.

Tak więc sprawa wyjaśniona - nie musisz mieć świadectwa energetycznego :lol:

Uffff. Dzięki za info :D

dzięki, ale...

to się stosuje do przepisów rozporządzenia?

a co z prawem budowlanym:

Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

...

7)kopie świadectwa charakterystyki energetycznej budynku

trudno znaleźć coś co by zawieszało wykonanie także tego przepisu.

jakiś pomysł?

Zgadza sie musiałoby byc zmienione Prawo Budowlane bo tam jest ten zapis, który wchodzi z życiem 1 stycznia 2009 a został wprowadzony w 2007 roku. Jeśli rozporządzenie jest w miarę łatwo zmienic (zajmuje sie tym właściwy minister) tak z ustawą jest gorzej bo musi zmienic to sejm a to wiecie co oznacza dłuuuuuuugie miesiące.

według mnie za bardzo naciągane i nie przejdzie ta interpretacja.

Wydaje się, ze się rozpedziłem, bo czytając uważniej doczytałem, że nowela dotyczy wczesniejszej noweli, a nie rozporządzenia jako takiego i praktycznie nie ma nic wspólnego z tematem. Aby nie mieszać w głowach likwiduje swoje wpisy w tym zakresie. Wszystkich zawiedzionych przepraszam. :oops:

w uzasadnieniu czytamy:

Projekt rozporzadzenia stanowi uzupełnienie, o przepisy przejsciowe, przepisów

wprowadzonych rozporzadzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r.

zmieniajacym rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadac

budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 201, poz. 1238).

Regulacje niniejsza wprowadza sie z uwagi na to, i w przypadku jej braku na

inwestorów nałoone byłyby nieuzasadnione, nadmierne obciaenia zwiazane z

dostosowaniem projektów budowlanych, opracowywanych na potrzeby przygotowywanych

lub ju realizowanych inwestycji, do nowych wymagan techniczno-budowlanych.

Zaproponowany w § 1a przepis ma na celu zwolnienie z obowiazku spełniania

wymagan okreslonych rozporzadzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r.

zmieniajacym rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadac

budynki i ich usytuowanie, przy opracowaniu przed dniem 1 stycznia 2009 r. projektów

budowlanych dla budynków, dla których przed tym terminem została wydana decyzja o

pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został

złoony wniosek o wydanie takiej decyzji.

• 2 weeks później...

Cóż, w naszym kraju wszystko jest pop...., znaczy do góry nogami :)

Jak po nowym roku będzie się kupowało dom (mieszkanie) to certyfikat nie będzie obligatoryjny (notariusze zapowiedzieli że od tego nie będą uzależniać sporządzenia umów), czyli deweloperzy mogą budować co chcą i robić klientów w bambuko.

A jak ktoś dla sobie wybuduje dom, to musi przedstawić do odbioru kwit (certyfikat). To znaczy ma go zrobić sam dla siebie!

I mamy paradoks! Jak deweloper wybuduje dom słabo-certyfikacyjny, to klient się o tym nie dowie (przecież deweloper nie będzie się tym "chwalił"), a jak prywatny inwestor wybuduje sobie taki "słaby" dom, to po co mu ta wiedza po fakcie??

Według mnie powinno być dokładnie odwrotnie!

PS Pomijam zupełnie fakt, że certyfikat informuje zupełnie o czymś innym niż to, co się przedstawia, że on rzekomo mówi. Bo to już inna bajka...

Małe sprostowanie.

Świadectwo energetyczne musi posiadać KAŻDY dom (obiekt) oddany do użytku po 01.01.2009r. Bez świadectwa nie będzie "odbioru".

Dotyczy to również deweloperów.

Nabywca domu, czy mieszkania, może zarządać (skutecznie) takiego świadectwa.