Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do elektryków

lgajos

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drąże temat w garażu znalazłem silnik asynchroniczny produkcji produkcji francuskiej typ ME 80 A6. 0,55 Kw 910 obr/min

380-450/220-260

1.5 /2,6 A.

Słyszałem że silnik asynchroniczny może być prądnicą po uzyskaniu pewnej liczny obrotów.Jeżeli stałby się prądnicą po przekroczeniu 910 obr/min,warto by było pokusić o takie obroty.Z góry dziękuję za wyjaśnienia.

Drąże temat w garażu znalazłem silnik asynchroniczny produkcji produkcji francuskiej typ ME 80 A6. 0,55 Kw 910 obr/min

380-450/220-260

1.5 /2,6 A.

Słyszałem że silnik asynchroniczny może być prądnicą po uzyskaniu pewnej liczny obrotów.Jeżeli stałby się prądnicą po przekroczeniu 910 obr/min,warto by było pokusić o takie obroty.Z góry dziękuję za wyjaśnienia.

będzie pradnicą po przekroczeniu 1000 obr/min. Ale musi być wtedy podłączony do napięcia, bo inaczej nic z tego. A na takie cuś musisz mieć zgodę energetyki.

Więc daruj to sobie, ale z tego nic nie będzie, chyba, że stworzysz wczesniej własne źródło napięcia 230V AC i to napięcia stabilnego, którym zasilisz ten swój silnik.

No i zabezpiecz się, coby cię ten prąd nie kopnął w rzyć.

Dzięki za odpowiedź.Ja nie chcę prądu sprzedawać,po prostu tak kąbinuję żeby coś odzyskać z plynącej wody i jeżeli by się dało coś zasilić.Rozważałem budowę amerykanki,ale jestem "elektryk samouk" coś niecoś kumam o stycznikach i krańcowych,a do falowników i tym podobnych urzadzeń niestet praktyka musi być podparta teorią.Prędzej rozwiąże problem przekładni w celu uzyskania odpowiednich obrotów.Z tego co napisałeś potrzebne jest prąd 220 V,ale silnik ma napisane 910 obr/min i prądem z sieci się nie rozkręci się powyżej tej wielkości.Ja to tak kumam ,że silnik trzeba rozkręcić powyżej 1000 obr innym urządzeniem,jakiś prąd wzbudzający i dopiero stanie się prądnicą.Z tym moim kumaniem może być róznie więc proszę bez nerwów i o wyjaśnienie na chłopski rozum. :wink:Zasady bezpieczeństwa znam dosć dobrze i przy prądzie ich nie lekcewżę.Wbrew zasadzie :elektryka prąd nie chwyta.

Czemu kombinujesz z jakimś silnikiem zamiast z prądnicą samowzbudną?
.Dopiero rozważam możliwości,chciałbym wykorzystać to co mam.Nie wiem czy w energetyce występują takie prądnice.Z tego co słyszałem w samochodach to tylko w Ładach takie występują,może jestem w błędzie.Prąd wytwarzany przez prądnice,alternatory samochodowe nie wytworzą 0.5 kw.

A po co turbina ma wykręcać te obroty? Wskazane aby takie obroty miała prądnica, turbina może mieć dowolne - istotna jest tylko moc uzyskana ze stopnia wodnego.
Wszystko się zgadza,ja myślę tu o kole młyńskim.Przede wszystkim ma to być estetyczne,musi cieszyć oko i napowietrzać wodę,to jest pierwszy cel.Reszta to sprawa drugo planowa.Przy małych obrotach koła ,jakiej bym musiał użyć przekładni żeby uzyskać 3000 obr.prądnicy.Teoretycznie realne praktycznie nie.Duże straty na przekładni ,mała moc przekazana na prądnice.Pradnica by się kręciła ,ale bez obciążenia.Dlatego przy moich warunkach w rachubę wchodzi maksymalna moc prądnicy do 1KW i obrotach około 1000 obr.Dlatego Też pod uwagę biorę amerykankę,której nie mam,natomiast silnik asynchroniczny mam.Dlatego też interesuje mnie możliwość wykożystania tego silnika,będzie z tego kicha,pozostaje tylko amerykanka.

będzie pradnicą po przekroczeniu 1000 obr/min. Ale musi być wtedy podłączony do napięcia, bo inaczej nic z tego. A na takie cuś musisz mieć zgodę energetyki.

Więc daruj to sobie, ale z tego nic nie będzie, chyba, że stworzysz wczesniej własne źródło napięcia 230V AC i to napięcia stabilnego, którym zasilisz ten swój silnik.

No i zabezpiecz się, coby cię ten prąd nie kopnął w rzyć.

Tak jak pisze kolego powyżej 1000 rpm będzie produkował prąd, ale nie trzeba podłączać go do źródła napięcia, wystarczy obciążenie np żarówką. Robiliśmy próby z asynchronem i działało aż miło. Ale turbinka musi być niezła.

• 2 weeks później...