Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciekajace kominy

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam problem z cieknacymi kominami, ktore powyzej dachu wykonane zostaly z klinkieru ( dziurawka) czy mial ktos z was podobny problem ewntualnie jak sobie z tym poradzil. Jezeli chodzi o opierzenie to wczoraj odbyla sie "wizja lokalna" wraz z dekarzem i musze powiedziec ze wszystko wyglada na ok.

Co robic?????

Hehe, dyżurny problem nr. 1.

Mało kto nie ma problemów z kominami z dziurawki.

Było o tym na forum już z 1000000 razy - poszukaj, bo sądzę, że mało komu będzie chciało się dyskutowac na ten temat kolejny raz.

PS. Generalnie komin z dziurawki jest to poważny problem i nie zawsze da się zrobić tak, żeby było całkiem dobrze i żeby nic nie ciekło.

Dam Ci parę rad bo to przerabiałem .Spoiny muszą być pełne , twarde ( nie dają się np. gwoździem wydłubywać )Czapa (wieszch komina )wykonana solidnie . Jeśli wszystko to Masz tak jak piszę to pomaluj komin kilka razy impregnatem do klinkieru ( ja polecam SOUDAL na bazie silikonu) Stosuj wg. instrukcji . Szczególnie starannie Maluj spoiny. Po takim zabiegu woda spływa jak po kaczce :) .Powodzenia!

To ja przy okazji mam kilka pytań dotyczących komina:

1. Jak uszczelnić czapę komina przy wkładzie ceramicznym? Wkład wystaje lekko ponad czapę, a połączenie czapy z wkładem nie jest szczelne - jest taka mała ryska. Uszczelniaczem dekarskim, silikonem, czy może w ogóle nie ma sensu?

2. Czy po impregnacji jest sens cokolwiek poprawiać, np. fugi, czapę. Podczas impregnacji zauważyłem, że czapa komina posiada takie drobne spękania. Pomyślałem żeby to poprawić mleczkiem cementowym, ale czy po impregnacji zwiąże się to razem? To samo dotyczy fug: w kilku miejscach można by coś poprawić, ale nie wiem czy będzie się to trzymać.

Impregnowałem olejkiem Kreisel Fronta.

Mam problem z cieknacymi kominami,

Mam podobny problem - w kotłowni zauważyłem niezły zaciek na ścianie. Po drugiej stronie ściany mam piec a to oznacza, że w bliskiej okolicy komin i stawiam, że to on jest głównym sprawcą zacieku.

Robić to teraz czy poczekać do wiosny? Skoro wyszło mi po 1,5 roku mieszkania to 4 misiące mnie nie zbawią chyba.