akapap 11.12.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Witam, po dłuższym namyśle zdecydowałem się odeskować dach a na niego położyć markową membranę, a następnie dachówkę (kąt nachylenia dachu 25 stopni). Deskowanie będzie miało miejsce w następnym tygodniu. Uważam, że na zimę nie ma sensu kłaść membrany. Czy w takim wypadku zostawić odeskowany dach i poczekać na lepsze warunki pogodowe, a może przykryć dach (na całej jego płaszczyźnie) zwykłą folią budowlaną? Uchroni to w dużym stopniu deski i więźbę przed śniegiem i deszczem. Proszę Was o ocenę w/w rozwiązania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.12.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 A to nie jest tak, że jak deskowanie to papa a jak nie ma deskowania to membrana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 12.12.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Nie jest,sa membrany które mozna kłasc na pełne deskowanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.12.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam, po dłuższym namyśle zdecydowałem się odeskować dach a na niego położyć markową membranę, a następnie dachówkę (kąt nachylenia dachu 25 stopni). Deskowanie będzie miało miejsce w następnym tygodniu. Uważam, że na zimę nie ma sensu kłaść membrany. Czy w takim wypadku zostawić odeskowany dach i poczekać na lepsze warunki pogodowe, a może przykryć dach (na całej jego płaszczyźnie) zwykłą folią budowlaną? Uchroni to w dużym stopniu deski i więźbę przed śniegiem i deszczem. Proszę Was o ocenę w/w rozwiązania. Pozdrawiam. Membrany na pewno nie ma sensu kłaść bo zanim ją przykryjesz nie będzie się do niczego nadawała, a poza tym w czasie zimy może zostać uszkodzona mechanicznie przez zamarzającą wodę. Przykrycie folią też jest ryzykowne bo deski pewnie zgniją jak dostanie się wilgoć pod nią (a pewnie się dostanie). Konstrukcji żadnej na tym nie ustawisz bo będzie to droższe od docelowego pokrycia.Ja bym nie deskował dachu, albo położył bym jednak papę. Możliwe jednak, że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 12.12.2008 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jeśli położę papę to prawdopodobnie znajdę grzyba na styku z deskowaniem. Co do folii ochronnej to wydaje mi się, że będzie ona jednak przewiewana przez wiatr. Z drugiej strony może nie deskować ale wtedy tym bardziej zawilgotnieją mi ściany strop itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.12.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jeśli położę papę to prawdopodobnie znajdę grzyba na styku z deskowaniem. Co do folii ochronnej to wydaje mi się, że będzie ona jednak przewiewana przez wiatr. Z drugiej strony może nie deskować ale wtedy tym bardziej zawilgotnieją mi ściany strop itp. Pozdrawiam. Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Co do pokrycia papą, to skąd takie stwierdzenie, że będzie grzyb???????? Jeśli nie wstawisz od razu okien, to dom dobrze się wywietrzy i bedzie OK. Później przed położeniem dachówki ważne jest wykonanie szczeliny wentylacyjnej w kalenicy i po sprawie Analizowałam ten temat wielokrotnie, bo właśnie kilka dni temu skończyliśmy deskowanie i papowanie. Dużo było o pokryciu deskowania na forum - Andrzej Wilhelmi b.dokładnie opisuje w wątku "Dach w dobrych rękach" co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 "monia i marek" dzięki za miłe słowa. Deski powinny być zaimpregnowane i pozbawione resztek kory! Tak wykonany dach na kilka miesięcy można osłonić dowolną folią, którą później należy usunąć. Dla takiego kąta nachylenia dachu radziłbym jednak zastosować papę podkładową termozgrzewalną i po problemie. Będzie to ostateczne krycie wstępne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 17.12.2008 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki Waszej pomocy (szczególnie pana Andrzeja) postanowiłem zastosować na pełne deskowanie papę icopal membrana pm. Jest ona wysoce rozciągliwa (40%) co w przypadku pracujących desek jest bardzo ważne. Na chwilę obecną deskuję dach i szukam dekarza, który jeszcze przed atakiem zimy położy mi w/w materiał. Deskowanie zostawiam na 1 tydzień odkryte, żeby chociaż w minimalnym stopniu deski przeschły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.12.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Deska ma grubość 2,5 cm doskonale odeschnie przykryta papą. Papuj bo pogody się mogą załamać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 17.12.2008 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Deska ma grubość 2,5 cm doskonale odeschnie przykryta papą. Papuj bo pogody się mogą załamać. Pozdrawiam. Niestety majster, który wykonywał deskowanie nie miał przyjemności kładzenia papy zgrzewanej na zakładach. W takim wypadku aktualnie szukam dekarza, który to zrobi uwzględniając przyszłą dachówkę. Myślę, że na chwilę obecną kupię plandekę 15-20 m i prowizorycznie zabezpieczę dach przez przyszłą pogodą. Spokojnie wtedy wyczekam na wizytę dekarza i raczej chciałbym połączyć to z położeniem dachówki. Uważam, że przy takim zabezpieczeniu mogę spokojnie poczekać na trochę lżejszą pogodę a w między czasie deskowanie przeschnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.12.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Bez względu na nazwę (zwykła czy termozgrzewalna) montuje się tak samo! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 17.12.2008 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Bez względu na nazwę (zwykła czy termozgrzewalna) montuje się tak samo! Pozdrawiam. W przypadku omawianej papy, po montażu mechanicznym powinno nastąpić zgrzanie zakładów. Wolałem poczekać na dekarza i zrobić to zgodnie z prawidłami montażu niż zostawić produkt icopal'a tylko na papiakach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.12.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Nie ma takiej konieczności! Można tę czynność wykonać przed montażem łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts