leonsl 11.12.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Witam.od tygodnia użytkuję kocioł Defro Eko 19 kW i mam problem z ustawieniem odpowiedniej siły nadmuchu. Zakres prędkości wynosi 1-10, przy czym użyteczne prędkości to 7 i 8. Problem polega na tym, że przy prędkości 7 trudno uzyskać zadaną temperaturę, natomiast przy 8 pali się jak ognisko kowalskie. Po prostu jest bardzo duży skok pomiędzy tymi prędkościami i zastanawiam się, czy to wada fabryczna, czy "ten typ tak ma". Maksymalne przymknięcie dolotu powietrza do wentylatora powoduje zwiększenie jego obrotów i boję się uszkodzić silnik. Czy ktoś ma podobny problem.Poza tym tworzy się dużo żużla. W domu jeszcze nie mieszkam, ale próbowałem różnych ustawień. I tak:Do utrzymania względnego ciepła (dom ok 160 m2 po podłodze, brak drzwi wewnętrznych, ocieplone tylko poddasze, ściany keramzyt 24 cm)-podawanie 6s-przerwa 75s-nadmuch7 -temp zadana 55st-załączanie pomp 40stDo porządnego rozgrzania-podawanie 14s-przerwa 50s-nadmuch 8 (ogień jak z palnika)-temp zadana 70st-zalączanie pomp 60st (przy niższej nie osiąga zadanej temperatury)przy jednych i drugich ustawieniach dużo popiołu i żużel(pełna szuflada na dzień)Dodam jeszcze, że groszek jest mokry.Może ktoś ma/miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam. od tygodnia użytkuję kocioł Defro Eko 19 kW i mam problem z ustawieniem odpowiedniej siły nadmuchu. Zakres prędkości wynosi 1-10, przy czym użyteczne prędkości to 7 i 8. Problem polega na tym, że przy prędkości 7 trudno uzyskać zadaną temperaturę, natomiast przy 8 pali się jak ognisko kowalskie. Po prostu jest bardzo duży skok pomiędzy tymi prędkościami i zastanawiam się, czy to wada fabryczna, czy "ten typ tak ma". Maksymalne przymknięcie dolotu powietrza do wentylatora powoduje zwiększenie jego obrotów i boję się uszkodzić silnik. Czy ktoś ma podobny problem. Poza tym tworzy się dużo żużla. W domu jeszcze nie mieszkam, ale próbowałem różnych ustawień. I tak: Do utrzymania względnego ciepła (dom ok 160 m2 po podłodze, brak drzwi wewnętrznych, ocieplone tylko poddasze, ściany keramzyt 24 cm) -podawanie 6s -przerwa 75s -nadmuch7 -temp zadana 55st -załączanie pomp 40st Do porządnego rozgrzania -podawanie 14s -przerwa 50s -nadmuch 8 (ogień jak z palnika) -temp zadana 70st -zalączanie pomp 60st (przy niższej nie osiąga zadanej temperatury) przy jednych i drugich ustawieniach dużo popiołu i żużel(pełna szuflada na dzień) Dodam jeszcze, że groszek jest mokry. Może ktoś ma/miał podobny problem? Ja tylko w sprawie technicznej. To na czerwono to bzdura. Jest akurat odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.12.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 przy czym użyteczne prędkości to 7 i 8. Problem polega na tym, że przy prędkości 7 trudno uzyskać zadaną temperaturę, natomiast przy 8 pali się jak ognisko kowalskie. Do utrzymania względnego ciepła (dom ok 160 m2 po podłodze, brak drzwi wewnętrznych, ocieplone tylko poddasze, ściany keramzyt 24 cm) -podawanie 6s -przerwa 75s -nadmuch7 -temp zadana 55st -załączanie pomp 40st Do porządnego rozgrzania -podawanie 14s -przerwa 50s -nadmuch 8 (ogień jak z palnika) -temp zadana 70st No ale popatrz co napisałeś wyżej. Nadmuch 7 używasz z innymi nastawami podawania niż nadmuch 8. Dla 7 zwiększ trochę czas podawania i zmniejsz przerwę. Może po prostu masz za mało węgla i nie chce się palić. A przy 8 dajesz więcej węgla to i pali się lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Dodam jeszcze, że groszek jest mokry. podsusz go sobie, będzie lepiej się palił. Otwórz woki, jak masz miejsce wyrzuć węgiel na jakąś folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 12.12.2008 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 przy czym użyteczne prędkości to 7 i 8. Problem polega na tym, że przy prędkości 7 trudno uzyskać zadaną temperaturę, natomiast przy 8 pali się jak ognisko kowalskie. Do utrzymania względnego ciepła (dom ok 160 m2 po podłodze, brak drzwi wewnętrznych, ocieplone tylko poddasze, ściany keramzyt 24 cm) -podawanie 6s -przerwa 75s -nadmuch7 -temp zadana 55st -załączanie pomp 40st Do porządnego rozgrzania -podawanie 14s -przerwa 50s -nadmuch 8 (ogień jak z palnika) -temp zadana 70st No ale popatrz co napisałeś wyżej. Nadmuch 7 używasz z innymi nastawami podawania niż nadmuch 8. Dla 7 zwiększ trochę czas podawania i zmniejsz przerwę. Może po prostu masz za mało węgla i nie chce się palić. A przy 8 dajesz więcej węgla to i pali się lepiej Próbowałem i przesypuje się nie spalony węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 12.12.2008 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam. od tygodnia użytkuję kocioł Defro Eko 19 kW i mam problem z ustawieniem odpowiedniej siły nadmuchu. Zakres prędkości wynosi 1-10, przy czym użyteczne prędkości to 7 i 8. Problem polega na tym, że przy prędkości 7 trudno uzyskać zadaną temperaturę, natomiast przy 8 pali się jak ognisko kowalskie. Po prostu jest bardzo duży skok pomiędzy tymi prędkościami i zastanawiam się, czy to wada fabryczna, czy "ten typ tak ma". Maksymalne przymknięcie dolotu powietrza do wentylatora powoduje zwiększenie jego obrotów i boję się uszkodzić silnik. Czy ktoś ma podobny problem. Poza tym tworzy się dużo żużla. W domu jeszcze nie mieszkam, ale próbowałem różnych ustawień. I tak: Do utrzymania względnego ciepła (dom ok 160 m2 po podłodze, brak drzwi wewnętrznych, ocieplone tylko poddasze, ściany keramzyt 24 cm) -podawanie 6s -przerwa 75s -nadmuch7 -temp zadana 55st -załączanie pomp 40st Do porządnego rozgrzania -podawanie 14s -przerwa 50s -nadmuch 8 (ogień jak z palnika) -temp zadana 70st -zalączanie pomp 60st (przy niższej nie osiąga zadanej temperatury) przy jednych i drugich ustawieniach dużo popiołu i żużel(pełna szuflada na dzień) Dodam jeszcze, że groszek jest mokry. Może ktoś ma/miał podobny problem? Ja tylko w sprawie technicznej. To na czerwono to bzdura. Jest akurat odwrotnie. Nie jest to bzdura tylko fakt. Objaw jest podobny, jak np. przy zatkanym odkurzaczu albo suszace do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crska 12.12.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 wprawdzie ja nie mam kotla defro eko tylko optimeale moze moje ustawienia ci cos pomoga bo tez czesto palimy w nim mialem przy rozpalaniu dmuchawe mam ustawiona na 8 lub 9 rzadko kiedy na 10 bo to zbyt duzonatomiast pozniej przy zarzuconym calym piecu mialem dmuchawe ustawiam na 6 lub 7 ... gdy pale drewnem lub orzechem to wtedy dmuchawa nawet na 4 wystarczapompa zalacza mi sie przy 33przy terazniejszych temperaturach w dzien i w nocy jak do tej pory maksymalan temperatura na piecu to bylo 46 st i bylo bardzo cieplo w domuczas przedmuchu 5sprzerwa pracy 10 minczas pracy 3min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.12.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam. od tygodnia użytkuję kocioł Defro Eko 19 kW i mam problem z ustawieniem odpowiedniej siły nadmuchu. Zakres prędkości wynosi 1-10, przy czym użyteczne prędkości to 7 i 8. Problem polega na tym, że przy prędkości 7 trudno uzyskać zadaną temperaturę, natomiast przy 8 pali się jak ognisko kowalskie. Po prostu jest bardzo duży skok pomiędzy tymi prędkościami i zastanawiam się, czy to wada fabryczna, czy "ten typ tak ma". Maksymalne przymknięcie dolotu powietrza do wentylatora powoduje zwiększenie jego obrotów i boję się uszkodzić silnik. Czy ktoś ma podobny problem. Poza tym tworzy się dużo żużla. W domu jeszcze nie mieszkam, ale próbowałem różnych ustawień. I tak: Do utrzymania względnego ciepła (dom ok 160 m2 po podłodze, brak drzwi wewnętrznych, ocieplone tylko poddasze, ściany keramzyt 24 cm) -podawanie 6s -przerwa 75s -nadmuch7 -temp zadana 55st -załączanie pomp 40st Do porządnego rozgrzania -podawanie 14s -przerwa 50s -nadmuch 8 (ogień jak z palnika) -temp zadana 70st -zalączanie pomp 60st (przy niższej nie osiąga zadanej temperatury) przy jednych i drugich ustawieniach dużo popiołu i żużel(pełna szuflada na dzień) Dodam jeszcze, że groszek jest mokry. Może ktoś ma/miał podobny problem? Ja tylko w sprawie technicznej. To na czerwono to bzdura. Jest akurat odwrotnie. Nie jest to bzdura tylko fakt. Objaw jest podobny, jak np. przy zatkanym odkurzaczu albo suszace do włosów. Przeczytałem jeszcze raz i napisałeś "zwiększenie obrotów" co zrozumiałem jako "zwiększenie oporów". Jeśli tak to zwracam honor. Obroty jak najbardziej wzrastają bo opory maleją. O silnik jednak nie masz co się martwić. Nie ma on wyższych obrotów niż pracując bez wentylatora, czyli nie jest w stanie przekroczyć dopuszczalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts