Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV - jak połączyć satelitę z naziemną, itp.

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem na etapie kładzenia instalacji telewizyjnej. Będzie antena satelitarna i antena do telewizji naziemnej. Obie będą znajdowały się na kukułce na piętrze. Odbiornik TV satelitarnej będzie w salonie na dole. I tu na dole będzie jeden telewizor, na piętrze trzy.

Chciałbym, aby można było również oglądać satelitę (jeden kanał, bo inaczej chyba nie da rady) również w telewizorach na piętrze. Jak to wszystko podłączyć - jakiś modularor, potem sumator? Czy to ma sens?

Michał

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja robiłem u siebie według poniższego schematu. Podobnie jak Ty, na górze mam cztery odbiorniki TV, a na dole jeden z dekoderem Polsatu.

W każdym z gniazdek mam możliwość odbioru dowolnego programu naziemnego i jednego programu satelitarnego.

Całkowity koszt instalacji w sierpniu 2008 wyniósł mnie 480 zł.

http://img2.vpx.pl/up/20081212/schemat_.gif

Chciałbym, aby można było również oglądać satelitę (jeden kanał, bo inaczej chyba nie da rady) również w telewizorach na piętrze. Jak to wszystko podłączyć - jakiś modularor, potem sumator? Czy to ma sens?

Michał

proponowałbym zapodać rozbudowaną wersję schematu z dipola opartą na multiswitchu. A do każdego gniazdka TV dorzucić skrętkę. Wtedy dodatkowy tuner, spliter i masz wszystkie kanały niezależnie (np. C+) w dowolnym pokoju. zastanów się czy nie puścić 2 koncentryki do jednego, powiedzmy salonowego gniazdka (recordery tego potrzebują - np. n-ka)

Napisz mi jeszcze w paru słowach o zwrotnicy - rozumiem, że masz dwie anteny, aby odbierać konkretne kanały - te, a nie inne. O to chodzi?

No mniej więcej o to chodzi. Z jednej anteny (szerokopasmowej) odbieram programy nadawane na kanałach 12, 29 i 42, druga zaś (kierunkowa) potrzebna mi jest do odbioru programu nadawanego na kanale 51.

Nie znalazłem w sprzedaży zwrotnicy, która przepuszczałaby kanały 12-42 i dla tego zrobiona została na zamówienie.

proponowałbym zapodać rozbudowaną wersję schematu z dipola opartą na multiswitchu. A do każdego gniazdka TV dorzucić skrętkę. Wtedy dodatkowy tuner, spliter i masz wszystkie kanały niezależnie (np. C+) w dowolnym pokoju. zastanów się czy nie puścić 2 koncentryki do jednego, powiedzmy salonowego gniazdka (recordery tego potrzebują - np. n-ka)

Zastosowanie multiswitcha podnosi koszty instalacji o minimum 200-300 zł.

W moim przypadku nie miało to najmniejszego sensu ponieważ od dawien dawna korzystam z platformy polsatu. N-ka,czy Cyfra+ jest dla mnie zdecydowanie za droga i nie warta tej kasy :wink:

Michał

Dokładnie.Jak robic instalację to tylko na multiswirchu bo za pare lat ,a może i miesiecy możesz juz żałować.Wtedy w każdym pokoju odbierasz co chcesz.Tunery są teraz tak tanie i będą tanieć,że warto nad tym pomyśleć. :wink:

Panowie,

A możecie mi jasno opisać - czy zastosowanie multiswitcha spowoduje, że w przyszłości będę mógł bez żadnego problemu podłączyć drugi dekoder satelitarny do dowolnego gniazdka? A w przypadku zwykłego sumatora tv/sat - w jeden instalacji istnieje tylko jeden dekoder?

M.

Własnie o to chodzi - abys mógł oglądać tv poprzez oddzielny tuner w kazdym z pokojów.

Ja wykonałem instalację właśnie na multiswitchu 9/4, do którego podpięte są dwa konwertery quatro i mam Astrę i Hotbirda jednocześnie.

Ponadto do multiswitcha wchodzi sygnał z trzech anten VHF, UHF i radiowej po zsumowaniu w zwrotnicy antenowej.

Tunewr satelitarny mam na poddaszu tam gdzie cała pozostała aparatura antenowa. Przy takim rozwiązaniu mogę sterować (poprzez zdalne przesyłanie sygnału pilota tunerem z dwóch pomieszczeń (bo tyle mam pilotów do tego Fergusona).

Takie rozwiązanie jak i te na schemacie przedstawionym przez brzankisa jest wygodne ale umożliwia odbiór tV w standardzie SD (podobnie jak moje obecnie). Jak ktoś myśli o HD i np. tunerze "N-ki" musi podpiąć tuner do TV po HDMI. Wtedy na danym TV będzie odbiór w HD - oczywiście tylko tych kanałów, które w tej rozdziałce są nadawane.

Tu ważna uwaga - odbiór tylko na jednym TV inaczej się nie da.

Stosując multiswitch należy montować konwertery quatro, a przy zastosowaniu sumatorów twiny lub quady w zależności od ilości gniazd abonenckich.

Mając na uwadze podpięcie tunera "N-ki" z rekorderem trzeba poprowadzić dwa kable do jednego gniazda (pokoju). Mając multiswitch wystarczy dokonać odpowiednich połączeń i można się cieszyć TV "N". Bez rekordera można po prostu wykorzystać jeden kabel i do gniazda podpiąć tuner.

Czy dobrze zrozumiałem...

Powiedzmy że w salonie chciałbym mieć Nkę z rekorderem. Jak wiadomo wymaga ona 2 koncentryków (od konwertera do dekodera) to te 2 koncentryki "puszczam" od multiswitcha do salonu (gdzie będzie dekoder) i te 2 koncentryki wpinam w multiswitcha. Czy tak będzie dobrze?

:oops:

Mam instalację na switchu. Antena radiowa i naziemna połączaona zwrotnicą, to wchodzi do switcha i łączy się z satelitą. Jednego tylko nie przewidziałem... że będę miał n-recorder... Trzeba było przeciągnąć drugi kabel z sąsiedniego pokoju... Jeśli planujesz instalację dociągnij conajmniej 2 przewody do miejsc gdzie noże być tv-sat (w pewnych wypadkach zaryzykowałbym nawet 3 przewody.

Co do funkcjonowania wszystkiego na jednym kablu - zero problemów - gniazda mam z Karlika a Switcha najtańszego VIPER. Mimo różnych opinii bardzo dobrze działa z n-ką. Z cyfra też dobrze działało...

z tymi dowma kablami w recorderze to fakt jest taki, że jedyne co nie działa to równoczesne nagrywanie i oglądanie na różnych kanałach..cała reszta śmiga więc u mnie na szczęście udało się ten drugi kabel znaleźć w ścienie, ale gdybym miał kuc chociaż 1m ściany to bym sobie odpuścił:)ot taki bajer to nagrywanie równoczesne z którego jak znam życie i tak nie będe korzystał:)

Tu bym jednak po polemizował. U nas najczęściej jest tak, że nagrywamy coś co leci jednocześnie z programem oglądanym przez innego domownika np. ja nagrywam mój serial (w tym czasie jestem w pracy) a żona która jest w domu go niecierpi więc może sobie spokojnie oglądać co innego. Tak na prawdę to niewielki wydatek a wygoda niewyobrażalna.

Jeszcze dwa pytania:

- być może banalne, ale nie wiem - mając na przykład sumator dla konwertera quad rozumiem, że mogę podpiąć do niego od strony wyjść cztery dekodery i cieszyć się niezależnością oglądania. Czym więc różni się to od multiswitcha?

- czy w przypadku, gdybym chciał mieć recorder, a więc konieczność podpięcia dwóch kabli - rozumiem, że musi być multiswitch 9/4. Wersja 5/4 będzie niewystarczająca?

- jak z poborem prądu przez konwertery typu quatro i multiswitch w porównaniu ze zwykłym switchem i konwerterem quad?

Michał