Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla każdego satelity muszą być 4 wejścia + 1 dla naziemnej. Czyli jeśli chcesz odbierać np. tylko HotBirda, to odpowiedni jest switch 5 wejściowy. W przypadku 'zeza', czyli HB + Astra musi to być już 9 wejściowy.
  • Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawdę mówiąc nie wiem, czy chcę odbierać z 1 czy z 2 satelitów, bo to chyba zależy m.in. od wyboru platformy. Na początku na 90% będzie Polsat, ale moze za 5 lat N-ka albo Cyfra zrobi super ofertę i wtedy ....

PVR tylko w 1 pokoju.

A co z kwestią:

Czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itrd) i lepiej zdac się na instalatorów ??
Dla każdego satelity muszą być 4 wejścia + 1 dla naziemnej. Czyli jeśli chcesz odbierać np. tylko HotBirda, to odpowiedni jest switch 5 wejściowy. W przypadku 'zeza', czyli HB + Astra musi to być już 9 wejściowy.

A się mnie wydawało, że konwerter satelity pracuje w dwóch płaszczyznach H i V i dla jednego satelity potrzeba dwóch wejść...

Więc dla dwóch satelit 5 wejściowy...

Prawdę mówiąc nie wiem, czy chcę odbierać z 1 czy z 2 satelitów, bo to chyba zależy m.in. od wyboru platformy. Na początku na 90% będzie Polsat, ale moze za 5 lat N-ka albo Cyfra zrobi super ofertę i wtedy ....

PVR tylko w 1 pokoju.

A co z kwestią:

Czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itrd) i lepiej zdac się na instalatorów ??

Pamiętaj, że jeśli wybierzesz Polsat Cyfrowy to będzie problem z odbiorem niezależnych programów w poszczegółnych pokojach. Jeden abonament=jedna karta =jeden tuner.

Na dzień dzisiejszy tylko Cyfra+ współpracuje ze spliterami które pozwalają na rozdział uprawnień z karty.

A się mnie wydawało, że konwerter satelity pracuje w dwóch płaszczyznach H i V i dla jednego satelity potrzeba dwóch wejść...

Więc dla dwóch satelit 5 wejściowy...

Dla konwertera full-band masz dwa zakresy: górny i dolny. Razem daje to 4 opcje.

No tak.. już sie doszkoliłem. Technika poszła do przodu, wcześniej nie było podaziału konwerterów na zakres 10,7 - 11,7 GHz V-H i 11,7 - 12,75GHz V-H.

Ten typ można podłaczać tylko do muliswitcha.

Poprzednio pod multiswitche podłączało się zwykłe konwertery (albo dwa na jednego satelitę lub jeden twin)....

Ale widzę, że już nie ma w ofercie tych switchy...

Ponawiam pytanie, czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji w oparciu o schematy i sprzet zakupiony w sklepach DIPOL, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itd) i lepiej zdac się na instalatorów ??
Ponawiam pytanie, czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji w oparciu o schematy i sprzet zakupiony w sklepach DIPOL, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itd) i lepiej zdac się na instalatorów ??

Jest to banalnie proste.Wszystko podane na tacy. Jak nie jesteś pewny, podjedź do nich zapytaj się i doradzą ci.Ja sam będę ją robił właśnie wg. schematów.

Pozdr :)

schemat prosty ...

ale wyjaśnijcie mi jedną rzecz .. czy od konwertera do multiswicha idą 4 koncentryki -dobrze to rozumiem? -

zgadzam się instalacja na multiswichu to jedyne sensowne rozwiązanie w nowo budowanym domku ... do tego jeszcze obok koncentryka do każdego pokoju skrętka ( może się przydać do transmitowania różnych rzeczy o których jeszcze nie wiemy - a koszt niewielki jak sie robi samemu )

schemat prosty ...

ale wyjaśnijcie mi jedną rzecz .. czy od konwertera do multiswicha idą 4 koncentryki -dobrze to rozumiem? -

Z każdego satelity 4 koncentryki. Jeśli jeden satelita, to 4.

Dodatkowo na wejściu anteny naziemnej do multiswitcha przez sumator fajnie można podpiąć kamerę video SVHS które miały modulatory w zasilaczach i mają fajne zoomy.

Jakość obrazu bez porównania do beznadziejnych kamer w videodomofonu. Bez wstawania z tapczanu robię pstryk na kanał 10 i mam podgląd posesji lub intruza przed furtką.

Multiswitch ma tez zaletę ze podaje przez wejście zasilanie na wzmacniacz antenowy 12 V, trzeba np. w Viperach tylko przełączyć microstyk i nie trzeba się martwić już o zasilanie swojej anteny logarytmicznej.

• 2 weeks później...
Skrętka - potocznie nazywany przewód używany do budowy sieci komputerowych, podobny do telefonicznego o 8 żyłach. Jego żyły są skręcane w pary po dwa przewody oraz odpowiednio skręcone pomiedzy pary co powoduje ze się "sam ekranuje" przed zakłóceniami z innych żył . Dostaniesz w kazdym sklepie elektrycznym na hasłu kabel UTP. Nie zaszkodzi kupić dodatkowo ekranowany jezeli ma być kładziony przy instalacji elektrycznej.
Skrętka - potocznie nazywany przewód używany do budowy sieci komputerowych, podobny do telefonicznego o 8 żyłach. Jego żyły są skręcane w pary po dwa przewody oraz odpowiednio skręcone pomiedzy pary co powoduje ze się "sam ekranuje" przed zakłóceniami z innych żył . Dostaniesz w kazdym sklepie elektrycznym na hasłu kabel UTP. Nie zaszkodzi kupić dodatkowo ekranowany jezeli ma być kładziony przy instalacji elektrycznej.

Jako informatyk doskonale wiem jak wyglada ten przewod i do czego sluzy, w domu mam juz 2 pudla po 305m tego cuda. Moje pytanie dotyczylo tego po co skretka w instalacji antenowej, czy chodzi o sterowanie multiswitchem, czy czyms innnym a moze do przedluzacza pilota.

Jako informatyk doskonale wiem jak wyglada ten przewod i do czego sluzy, w domu mam juz 2 pudla po 305m tego cuda. Moje pytanie dotyczylo tego po co skretka w instalacji antenowej, czy chodzi o sterowanie multiswitchem, czy czyms innnym a moze do przedluzacza pilota.

Odp. wydaje się bardzo prosta. Ja skrętkę daję tylko w dwóch pokojach a to dlatego by móc aktualizować np. tunery satelitarne lub korzystać z usługi LIVE w Xbox :lol:

schemat jest super , na wiosnę biorę się modernizacje mojej obecnej nowej aczkolwiek prymitywnej instalacji telewizyjnej w domu

wg schematu nie wygląda to na coś skomplikowanego ale pożyjemy zobaczymy

PS zdradź do czego ci 600mb skrętki, ja jak do tej pory zużyłem ok 100mb i pomysły się skończyły a już za chwilę nie będzie można już nic dołożyć

jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to telefon do łazienki

Do kazdego pokoju mimo Wi-Fi chce puscic po dwa przewody do podwojnego gniazdka, do przyszlych zewnetrznych kamerek IP, do salonu do odtwarzacza multimedialnego. Poza tym jako kable do termostatu i innych podobnych rzeczy.

Jesli chodzi o siec komputerowa, to dla stacjonarnych komputerow/urzadzen jestem zwolennikiem polaczenia kablowego, poza tym mam serwerek sieciowy z GigaBitowym portem, sieci GB do zastosowan multimedialnych nie zrobie na Wi-Fi :)