mery26 14.12.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 J - mając na przykład sumator dla konwertera quad rozumiem, że mogę podpiąć do niego od strony wyjść cztery dekodery i cieszyć się niezależnością oglądania. Czym więc różni się to od multiswitcha? NIE i tym się różni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 14.12.2008 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 I dlatego moją instalację wykonam mniej więcej tak:- antena radiowa - UHF - VHF + sumator;- powyższe z anteną satelitarną do multiswitcha 5/8;- do czterech pokoi podwójne kable koncentryczne (dekoder + zwrotna przez modulator) przy czym do salonu kabel potrójny (przyszłościowo - dekoder, zwrotna, recorder). Będzie chyba działać,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 14.12.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Tu bym jednak po polemizował. U nas najczęściej jest tak, że nagrywamy coś co leci jednocześnie z programem oglądanym przez innego domownika np. ja nagrywam mój serial (w tym czasie jestem w pracy) a żona która jest w domu go niecierpi więc może sobie spokojnie oglądać co innego. Tak na prawdę to niewielki wydatek a wygoda niewyobrażalna. koszty zerowe na etapie remintu/budowy...natomiast miesiąc po zakończeniu budowy a niecałe dwa tygodnie przed wigilią hmm nie tyle kosztowne co wkurzające... dla mnie kucie w tym momencie byłoby niepotrzebne i nie zdecydowałbym się na to...dobrze, że nie musiałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.12.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 I dlatego moją instalację wykonam mniej więcej tak: - antena radiowa - UHF - VHF + sumator; - powyższe z anteną satelitarną do multiswitcha 5/8; - do czterech pokoi podwójne kable koncentryczne (dekoder + zwrotna przez modulator) przy czym do salonu kabel potrójny (przyszłościowo - dekoder, zwrotna, recorder). Będzie chyba działać, M. Nieco Ci sprostuję Twój wybór. trzy anteny jak podałeś powinny zejść się w zwrotnicy antenowej, a nie sumatorze. Dalej do multiswitcha. Jak masz mieć 4 gniazda abonenckie to musi mieć 4 wyjścia. Pomimo że pociągniesz do każdego gniazda dwa kable to aby przy takim multiswitchu korzystać w którymś gnieździe z sygnałów dna np. dekodera n-ki z rekorderem będziesz musiał wypiąć jeden nieużywany obwód (jedno gniazdo. Możesz też kupić multiswitch z ośmioma wyjściami i po kłopocie, tylko pamiętać aby nieużywane wyjścia multiswitcha obciążyć rezystorami obciążeniowymi 75Ohm (pasują tak jak Efki od kabli). Różnica pomiędzy ośmioma wejściami i czterema bierze się z tego czy chcesz mieć dwa quatro na Astrę i Hotbird czy tylko Hotbird. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 14.12.2008 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Tak, tak - miałem na myśli zwrotnicę, a nie sumator. I jeszcze jedno pytanie na koniec:- droga od multiswitcha do pokojów przechodzi przez łazienkę. Najłatwiej byłoby mi położyć kable w rurce bądź takiej plastikowej osłonie prostokątnej na wylewce betonowej. Na to jednak idzie styropian i ogrzewanie podłogowe. Czy to nie będzie przeszkadzać? Opcją jest puszczenie po ścianie, ale tutaj nadkładam po 4 metry na każdy kabel x 6 kabli, które w tym miejscu muszę przeprowadzić, czyli 24 metry więcej. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.12.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Z punktu widzenia kosztu kabla chyba nie ma co narzekać. Będzie drożej ok 50zł, a lepiej dać po ścianie, szczególnie że będzie podłogówka. Po pierwsze temperatura - chyba nie taka duża biorąc pod uwagę temperaturę wody w podłogówce, a drugie to dostęp do kable gdyby coś. Zawsze łatwiej dostać się do kabla jak w ścianie, choć z drugiej strony i tak będą płytki pewnie na ścianie, więc bez ich niszczenia i tak by się nie obyło. W sumie Twój wybór. Obie sytuacje nie są nadzwyczaj krytyczne.Generalnie stosuj zasadę aby kable antenowe (i alarmowe) nie były układane razem z elektrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.12.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 z tymi dowma kablami w recorderze to fakt jest taki, że jedyne co nie działa to równoczesne nagrywanie i oglądanie na różnych kanałach..cała reszta śmiga więc u mnie na szczęście udało się ten drugi kabel znaleźć w ścienie, ale gdybym miał kuc chociaż 1m ściany to bym sobie odpuścił:)ot taki bajer to nagrywanie równoczesne z którego jak znam życie i tak nie będe korzystał Oj, witu102, żebyś się nie zdziwił Nie miałeś dotąd takiej możliwości, więc nie wyobraszasz sobie nawet, jak jest wygodna, i jak często się z niej korzysta. Znikają problemy, co odpuszczamy, a co oglądamy - zmieniają się w dużo "lżejszy" problem, kto kiedy ogląda swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 15.12.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 - do czterech pokoi podwójne kable koncentryczne (dekoder + zwrotna przez modulator) Może mi ktoś wyjaśnić czemu ma służyć kabel zwrotny ( ten przez modulator )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.12.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Temu, żeby można było na inne pokoje rzucić sygnał z modulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 15.12.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Temu, żeby można było na inne pokoje rzucić sygnał z modulatora. Czyli w sytuacji gdy mam jeden tuner sat moge aktualnie ogladany kanal wrzucic na wszystkie telewizory? Hmm, moze i warto rozwazyc, co prawda docelowo chcialem tuner w kazdym pokoju, ale na poczatek mozna by faktycznie nadmiarowy przwod od 'n-ki' wykorzystac jako zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.12.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Tylko, że tuner N-ki nie wystawia sygnału po RF out (o ile wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.12.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 To prawda, ale wystawia na Euro (SCART) sygnał CVBS - i to bez względu na sposób podłączenia z telewizorem. Czyli możesz nawet dekoder ustawić w tryb HDMI, a CVBS na Euro nadal jest - to taka nieudokumentowana właściwość nBoxów. No a CVBS dajesz na modulator i dalej jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.12.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Masz rację, ale w takiej sytuacji chyba kupiłbym taniego Fergusona z modulatorem i to o czym piszemy zastosowałbym w oparciu o ten tuner. Decydując się na N-kę jednak postawiłbym ten tuner obok TV i oglądał niezależnie od innych w HD (przynajmniej to co jest). Teraz tunery nie HD są tanie i można rozważyć taki wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.12.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ...Czyli możesz nawet dekoder ustawić w tryb HDMI, a CVBS na Euro nadal jest - to taka nieudokumentowana właściwość nBoxów. No a CVBS dajesz na modulator i dalej jasne. Nieudokumentowana i jakoś niedziałająca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.12.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ...Czyli możesz nawet dekoder ustawić w tryb HDMI, a CVBS na Euro nadal jest - to taka nieudokumentowana właściwość nBoxów. No a CVBS dajesz na modulator i dalej jasne. Nieudokumentowana i jakoś niedziałająca... żartujesz? U mnie z nBox Recordera działa super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 21.12.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 zastanów się czy nie puścić 2 koncentryki do jednego, powiedzmy salonowego gniazdka (recordery tego potrzebują - np. n-ka) Ja puściłem 2 kable i chciałem zakładać gniazdka. I tu niespodzianka - gniazda przyłączeniowe Legrand do TV mają wejście na 1 kabel. Są wersje z 2 kablami ale są to gniazda przelotowe a nie końcowe. Czy to oznacza, że muszę zamontować 2 gniazda antenowe każde do osobnego kabla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 12.03.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam Czy ktoś może przedstawić schemat, który podsumuje to forum i ułatwi laikom zmontowanie układu TV, SAT, radio (dla Polsatu Cyfrowego N-ki, raczej jednak Polsat, ale z rekorder by się przydał, bo stare video już ledwo zipie) ?? Chodzi o coś w stylu schematu, który przedsatwił Brzankis 12.12.08 roku.Wiem, że podobne schematy są na stronach Dipola, ale one chybe nie do końca odpowiadają temu opisowi ... Czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itrd) i lepiej zdac się na instalatorów ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 12.03.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam Czy ktoś może przedstawić schemat, który podsumuje to forum i ułatwi laikom zmontowanie układu TV, SAT, radio (dla Polsatu Cyfrowego N-ki, raczej jednak Polsat, ale z rekorder by się przydał, bo stare video już ledwo zipie) ?? Chodzi o coś w stylu schematu, który przedsatwił Brzankis 12.12.08 roku. Wiem, że podobne schematy są na stronach Dipola, ale one chybe nie do końca odpowiadają temu opisowi ... Czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itrd) i lepiej zdac się na instalatorów ?? Pozdrawiam http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm http://www.dipol.com.pl/img/schemat007x.gif A jak chcesz mieć PVR to do każdego punktu 2 koncentryki i oczywiście odpowiedni multiswitch (np. ten dla 4 pokoi z PVR http://www.dipol.com.pl/multiswitch_signal_5_wejsciowy_8_wyjsciowy_z_aktywna_naziemna_R6944508.htm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 12.03.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 W jakim przypadku zakupić multiswitch 9 wejściowy a kiedy wystarczy 5 wejsciowy. W domu mam planowane 5 punktów odbioru sygnału RTV sat. Myślę, że bedzie Polsat Cyfrowy, ale nie wiadomo co bedzie w przyszłości. W związku z tym jaki multiswitch polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 12.03.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 W jakim przypadku zakupić multiswitch 9 wejściowy a kiedy wystarczy 5 wejsciowy. W domu mam planowane 5 punktów odbioru sygnału RTV sat. Myślę, że bedzie Polsat Cyfrowy, ale nie wiadomo co bedzie w przyszłości. W związku z tym jaki multiswitch polecacie. PVR wszędzie? Jedna satelita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts