kolorado 12.03.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dla każdego satelity muszą być 4 wejścia + 1 dla naziemnej. Czyli jeśli chcesz odbierać np. tylko HotBirda, to odpowiedni jest switch 5 wejściowy. W przypadku 'zeza', czyli HB + Astra musi to być już 9 wejściowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 12.03.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Prawdę mówiąc nie wiem, czy chcę odbierać z 1 czy z 2 satelitów, bo to chyba zależy m.in. od wyboru platformy. Na początku na 90% będzie Polsat, ale moze za 5 lat N-ka albo Cyfra zrobi super ofertę i wtedy .... PVR tylko w 1 pokoju. A co z kwestią: Czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itrd) i lepiej zdac się na instalatorów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.03.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dla każdego satelity muszą być 4 wejścia + 1 dla naziemnej. Czyli jeśli chcesz odbierać np. tylko HotBirda, to odpowiedni jest switch 5 wejściowy. W przypadku 'zeza', czyli HB + Astra musi to być już 9 wejściowy. A się mnie wydawało, że konwerter satelity pracuje w dwóch płaszczyznach H i V i dla jednego satelity potrzeba dwóch wejść... Więc dla dwóch satelit 5 wejściowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 12.03.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Prawdę mówiąc nie wiem, czy chcę odbierać z 1 czy z 2 satelitów, bo to chyba zależy m.in. od wyboru platformy. Na początku na 90% będzie Polsat, ale moze za 5 lat N-ka albo Cyfra zrobi super ofertę i wtedy .... PVR tylko w 1 pokoju. A co z kwestią: Czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itrd) i lepiej zdac się na instalatorów ?? Pamiętaj, że jeśli wybierzesz Polsat Cyfrowy to będzie problem z odbiorem niezależnych programów w poszczegółnych pokojach. Jeden abonament=jedna karta =jeden tuner. Na dzień dzisiejszy tylko Cyfra+ współpracuje ze spliterami które pozwalają na rozdział uprawnień z karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 12.03.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dla każdego satelity muszą być 4 wejścia + 1 dla naziemnej. Czyli jeśli chcesz odbierać np. tylko HotBirda, to odpowiedni jest switch 5 wejściowy. W przypadku 'zeza', czyli HB + Astra musi to być już 9 wejściowy. A się mnie wydawało, że konwerter satelity pracuje w dwóch płaszczyznach H i V i dla jednego satelity potrzeba dwóch wejść... Więc dla dwóch satelit 5 wejściowy... Dla konwertera full-band masz dwa zakresy: górny i dolny. Razem daje to 4 opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 13.03.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 No tak.. już sie doszkoliłem. Technika poszła do przodu, wcześniej nie było podaziału konwerterów na zakres 10,7 - 11,7 GHz V-H i 11,7 - 12,75GHz V-H.Ten typ można podłaczać tylko do muliswitcha. Poprzednio pod multiswitche podłączało się zwykłe konwertery (albo dwa na jednego satelitę lub jeden twin)....Ale widzę, że już nie ma w ofercie tych switchy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 17.03.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ponawiam pytanie, czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji w oparciu o schematy i sprzet zakupiony w sklepach DIPOL, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itd) i lepiej zdac się na instalatorów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 17.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Jeżeli potrafisz rozszyfrować te schematy i będziesz miał trochę uporu w ustawieniu talerza, to próbuj, do odważnych świat należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ponawiam pytanie, czy laik, ale chętny do samodzielnego montażu (w miarę posługujący się rękoma) może się zabrać za montaż instalacji w oparciu o schematy i sprzet zakupiony w sklepach DIPOL, czy jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy/urządzeń (ustawianie kierunków anten itd) i lepiej zdac się na instalatorów ?? Jest to banalnie proste.Wszystko podane na tacy. Jak nie jesteś pewny, podjedź do nich zapytaj się i doradzą ci.Ja sam będę ją robił właśnie wg. schematów. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaCzarek 20.03.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 schemat prosty ...ale wyjaśnijcie mi jedną rzecz .. czy od konwertera do multiswicha idą 4 koncentryki -dobrze to rozumiem? -zgadzam się instalacja na multiswichu to jedyne sensowne rozwiązanie w nowo budowanym domku ... do tego jeszcze obok koncentryka do każdego pokoju skrętka ( może się przydać do transmitowania różnych rzeczy o których jeszcze nie wiemy - a koszt niewielki jak sie robi samemu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.03.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 schemat prosty ... ale wyjaśnijcie mi jedną rzecz .. czy od konwertera do multiswicha idą 4 koncentryki -dobrze to rozumiem? - Z każdego satelity 4 koncentryki. Jeśli jeden satelita, to 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Pedroz 23.03.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dodatkowo na wejściu anteny naziemnej do multiswitcha przez sumator fajnie można podpiąć kamerę video SVHS które miały modulatory w zasilaczach i mają fajne zoomy.Jakość obrazu bez porównania do beznadziejnych kamer w videodomofonu. Bez wstawania z tapczanu robię pstryk na kanał 10 i mam podgląd posesji lub intruza przed furtką.Multiswitch ma tez zaletę ze podaje przez wejście zasilanie na wzmacniacz antenowy 12 V, trzeba np. w Viperach tylko przełączyć microstyk i nie trzeba się martwić już o zasilanie swojej anteny logarytmicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 03.04.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Super temat, ciesze sie, ze go znalazlem, duzo mi rozjasnil Ktos wspomnial o puszczeniu skretki, why? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Pedroz 03.04.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Skrętka - potocznie nazywany przewód używany do budowy sieci komputerowych, podobny do telefonicznego o 8 żyłach. Jego żyły są skręcane w pary po dwa przewody oraz odpowiednio skręcone pomiedzy pary co powoduje ze się "sam ekranuje" przed zakłóceniami z innych żył . Dostaniesz w kazdym sklepie elektrycznym na hasłu kabel UTP. Nie zaszkodzi kupić dodatkowo ekranowany jezeli ma być kładziony przy instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 03.04.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Skrętka - potocznie nazywany przewód używany do budowy sieci komputerowych, podobny do telefonicznego o 8 żyłach. Jego żyły są skręcane w pary po dwa przewody oraz odpowiednio skręcone pomiedzy pary co powoduje ze się "sam ekranuje" przed zakłóceniami z innych żył . Dostaniesz w kazdym sklepie elektrycznym na hasłu kabel UTP. Nie zaszkodzi kupić dodatkowo ekranowany jezeli ma być kładziony przy instalacji elektrycznej. Jako informatyk doskonale wiem jak wyglada ten przewod i do czego sluzy, w domu mam juz 2 pudla po 305m tego cuda. Moje pytanie dotyczylo tego po co skretka w instalacji antenowej, czy chodzi o sterowanie multiswitchem, czy czyms innnym a moze do przedluzacza pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 03.04.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Skrętka - potocznie nazywany przewód używany do budowy sieci komputerowych, podobny do telefonicznego o 8 żyłach. Jego żyły są skręcane w pary po dwa przewody oraz odpowiednio skręcone pomiedzy pary co powoduje ze się "sam ekranuje" przed zakłóceniami z innych żył . Dostaniesz w kazdym sklepie elektrycznym na hasłu kabel UTP. Nie zaszkodzi kupić dodatkowo ekranowany jezeli ma być kładziony przy instalacji elektrycznej. Jako informatyk doskonale wiem jak wyglada ten przewod i do czego sluzy, w domu mam juz 2 pudla po 305m tego cuda. Moje pytanie dotyczylo tego po co skretka w instalacji antenowej, czy chodzi o sterowanie multiswitchem, czy czyms innnym a moze do przedluzacza pilota. Odp. wydaje się bardzo prosta. Ja skrętkę daję tylko w dwóch pokojach a to dlatego by móc aktualizować np. tunery satelitarne lub korzystać z usługi LIVE w Xbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 03.04.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 schemat jest super , na wiosnę biorę się modernizacje mojej obecnej nowej aczkolwiek prymitywnej instalacji telewizyjnej w domuwg schematu nie wygląda to na coś skomplikowanego ale pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 03.04.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 PS zdradź do czego ci 600mb skrętki, ja jak do tej pory zużyłem ok 100mb i pomysły się skończyły a już za chwilę nie będzie można już nic dołożyć jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to telefon do łazienki Do kazdego pokoju mimo Wi-Fi chce puscic po dwa przewody do podwojnego gniazdka, do przyszlych zewnetrznych kamerek IP, do salonu do odtwarzacza multimedialnego. Poza tym jako kable do termostatu i innych podobnych rzeczy. Jesli chodzi o siec komputerowa, to dla stacjonarnych komputerow/urzadzen jestem zwolennikiem polaczenia kablowego, poza tym mam serwerek sieciowy z GigaBitowym portem, sieci GB do zastosowan multimedialnych nie zrobie na Wi-Fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 03.04.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Czy do Cyfry+ trzeba jakiś konkretny multiswitch czy jaki popadnie - chodzi mi o zakresy. W kablach się orientuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts